Elin Kjos i TV4.
Elin Ekman om obotliga bröstcancern: "Jag samlar liv"
3:9

Efter reklamen: Elin Ekman om obotliga bröstcancern: "Jag samlar liv"

(3:9)

Slå på ljud

Träningsprofilen Elin Kjos har somnat in, efter en längre tids cancersjukdom. Hon blev 35 år gammal. Hennes syster Ida bekräftar den tragiska bortgången i ett inlägg på Instagram, som också har publicerats på Elins Instagramsida.

”Igår kväll somnade vår älskade Elin in till tonerna av Eva Cassidy. Sjukdomen eskalerade snabbt i slutskedet och kroppen orkade inte mer. Som hon tagit sig an denna utmaning. Med mod, styrka och kärlek till livet och de runtomkring henne. Du är enastående vår älskade Elin”, skriver Ida i inlägget, som publicerades på Instagram på onsdagsförmiddagen.

Elin Kjos hade sex månader kvar att leva – haft obotlig cancer i två år

Elin Kjos fick hosta – var lungcancer

Det var för tre år sedan som elitsimmaren Elin Kjos sökte läkarhjälp efter att ha drabbats av en envis hosta. Hon fick då veta att hon hade drabbats av en aggressiv lungcancer. Hon valde sedan att dela med sig av sin tuffa sjukdomsresa på sociala medier, och har sedan skrivit om alla utmaning och motgångar inför över 200 000 följare.

Tillsammans med sin sister Ida Kjos har Elin haft podcasten Systrarna Kjos, men i söndags uteblev avsnittet på grund av Elins mående.

Elins sjukdomskamp har uppmärksammats både i radio, tv och tidningar, och hon har hyllats av många för sitt mod och sin kämparglöd. Så sent som i början av mars var Elin med i TV4-programmet Renées brygga, där hon berättade hur hon i 2020 fick diagnosen, och då fick höra att hon inte skulle leva året ut. Hon bestämde sig för att göra det mesta av sin tid.

– Jag tog ett beslut att jag vill inte leva så här. Om jag inte kommer leva till jag är 100 år vill jag ändå leva och må så bra som möjligt och vara så lycklig som möjligt när jag lever och det var då jag började vända fokus till att det enda jag vet är här och nu.

I Renées brygga förklarade Elin hur hennes inställning påverkade hennes livskvalitet.

– När jag började skifta det fokuset så försvann mycket av den oron och rädslan som man hela tiden går omkring och bär på, det gör också att man börjar leva på ett annat sätt.

Mest läst