90-talets supermodeller – det här gör de i dag
1:57

Efter reklamen: 90-talets supermodeller – det här gör de i dag

(1:57)

Slå på ljud

Med Paypal, Tesla och rymdskeppet SpaceX har Elon Musk, 50, blivit en av världens absolut rikaste och omtalade personer. Men innan han hamnade på omslaget av Time magazine så växte han upp i Sydafrika, med en imponerande mamma.

Maye Musk, idag 73, har tagit sig en lång väg på egen hand, och även om hennes framgångar lätt hamnar i skuggan av hennes sons. Redan som 15-åring började Maye Musk jobba som modell i hemlandet Sydafrika, och har genom åren fotograferats för tidningar och gjort otaliga modevisningar.

Kända kvinnorna över 50 delar sina bästa skönhetstips

1970 gifte hon sig med exmaken Errol Musk, och fick barnen Elon, Tosca och Kimbal Musk. Men äktenskapet var långt ifrån lyckligt – i sin självbiografi från 2019 skriver Maye hur maken utsatte henne för både fysisk och psykisk misshandel, där hon tvingades säga upp kontakten med sin familj. Under 70-talet sågs inte hustrumisshandel som tillräckliga skäl till skilsmässa i Sydafrika, och det var först när lagarna ändrades 1979 som hon kunde lämna.

Efter skilsmässan kämpade Maye för att få det att gå ihop.

– Efter min skilsmässa hade jag hus att betala och tre barns att mätta utan inkomst. Fattigdom får dig att jobba väldigt hårt. Jag minns att jag grät när ett av mina barn spillde mjölk. Man säger ju ”gråt inte över spilld mjölk”, men jag grät för att jag inte kunde köpa mer mjölk.

Som utbildad dietist använde sig Maye av sina kunskaper för att kunna ge barnen näringsrik men billig mat, samtidigt som hon jobbade heltid.

– Jag hade aldrig dåligt samvete över att jobba heltid, för jag hade inget val. Att ta hand om mina barn var högsta prioritet, jag jobbade hårt för att de skulle ha någonstans att bo, mat i magen och kläder på kroppen.

Artisten Grimes och Elon Musk separerar efter tre år ihop

Flyttade till Kanada och startade om

Barnen fick ofta följa med sin mamma på modelljobb, eller när hon drev sitt dietistföretag från föräldrarnas kiropraktorklinik.

Maye föddes i Kanada, och på grund av det hade hennes barn rätt att få kanadensiska pass. Detta utnyttjade Elon Musk, som åkte dit när han gått ut gymnasiet som 18-åring. Efter att hennes andra barn ville göra samma sak så ordnade Maye att de flyttade dit – men fick då jobba fem jobb parallellt för att få det att gå ihop i början.

Idag har hon en halv miljon följare på Instagram, och är efter 70 fortfarande en framgångsrik modell, som bland annat är den äldsta personen att fronta sminkmärket Covergirl.

– Jag kommer aldrig gå i pension. Min mamma pensionerade sig aldrig. Jag kommer jobba tills ingen vill ha mig mer, och då kommer jag hitta något annat.

Källa: Biography.

Mest läst