Emma Örtlund – om filmsuccén Catwalk och framtidsplanerna
Slå på ljud

2020 har onekligen varit Emma Örtlunds år. Året inleddes med premiären av Catwalk – från Glada Hudik till New York, en dokumentärfilm om Glada Hudik-teaterns väg till catwalken under New York Fashion Week.

I filmen får vi se hur Emma, 32, skriver ett brev till Glada Hudik-gängets ledare Pär Johansson där hon ber honom om hjälp att uppfylla sin dröm om att få gå på catwalken i New York. Förutom en personlig dröm är det också en revansch på dem som mobbat henne för sin funktionsnedsättning.

Gick modevisning i New York och på Elle-galan

Eftersom Pär Johansson är både handlingskraftig och en visionär av stora mått, gick Emma och Glada Hudik-gänget på catwalken i New York i september förra året. Tillsammans visade de upp kreationer från den svenska designern Frida Jonsvens och smycken från Caroline Svedbom.

Både resan och filmen om den blev succé.

Emma Örtlund

Emma på scen på Elle-galan 2020.

Och mitt i uppståndelsen med resan och filmen, gick Emma på catwalken igen, då hon gjorde en magnifik entré på Elle-galan, iklädd Frida Jonsvens fantastiska skapelse.

Under sommaren framförde Emma också ett personligt och berörande sommarprat, där hon delade med sig av sitt liv, den tuffa skoltiden och saknaden efter sin mamma, som dog i cancer 2015.

Då har Catwalk tv-premiär

Den 11 september har dessutom tv-serien Catwalk premiär på Viaplay. I serien får vi lära känna karaktärerna i filmen närmare samt ta del av aldrig tidigare visat material från resan. I samband med en pressträff om serien passade vi på att ställa några frågor till Emma.

Hur ser du på hela det här kändisskapet?

– Jag är ju inte van vid kändisskapet än, jag är van att vara den privata Emma. Men det är jätteroligt och helt magiskt.

Hur har du förändrats som person av de här upplevelserna?

– Jag känner att jag har mognat väldigt mycket som person och jag är lyckligare och gladare nu än vad jag var innan faktiskt.

Vad önskar du dig av framtiden?

– Jag vill bo i en marklägenhet med en uteplats. Det hade varit härligt om det hade varit en swimmingpool också.

Har ni några övriga planer på gång med Glada Hudik?

– Nej, jag vet faktiskt inte vad Pär har i kikaren.

Om om du får fortsätta drömma stort – vad drömmer du om då?

– Jag vill göra mina egna Catwalk-dockor! De ska vara 45 centimeter långa och ha mina klänningar. Och så vill jag lanserar mina egna smycken och egen sminkkollektion. Sen drömmer jag om att skriva en film om mitt liv. Mitt liv som Emma ska den heta, och den ska handla om tiden då jag blev mobbad på gymnasiet. Huvudrollen ska spelas av Alba August.

Foto: TT

LÄS MER:

Nu blir filmen om Emma Örtlund och Glada Hudik tv-serie

Emma Örtlund i ärliga sommarpratet. "Jag spottade på en tjej"

Mest läst