Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Fem avgörande händelser i nya säsongen av The Crown

13 nov, 2020 
AvAino Oxblod
FotografTT.
På söndagen har säsong fyra av The Crown premiär, och Netflix-succén är mer fullspäckad än någonsin med drama och intriger.
Men vilka är de mest ögonbrynshöjande ögonblicken – och har de hänt på riktigt?
Femina reder ut nya säsongen, men obs, spoilervarning!
Annons
Det här är drottning Elizabeth - världens äldsta monarkBrand logo
Det här är drottning Elizabeth - världens äldsta monark

Mountbattens önskan till Charles – på dödsbädden

Säsongen börjar på Irland 1979 när IRA utför ett bombdåd mot prins Charles älskade gammelfarbror, Lord Mountbatten.

Minuter före hans död skriver Mountbatten – inom kungafamiljen kallad Dickie – till prins Charles, och skäller på honom för hans fortsatta fling med Camilla Parker-Bowles. Dicke fortsätter i The Crown med att skriva att han måste gifta sig med någon annan – innan han dödas.

Det är dock oklart om lord Mountbatten faktiskt skrev det här brevet kort före sin död, eller om det påverkade prins Charles i hans beslut. Däremot är det välkänt att Dickie bad prins Charles att glömma Camilla och gifta sig med en oskuld med aristokratisk bakgrund – en beskrivning som passade prinsessan Diana perfekt.

Prinsessan Dianas kamp med bulimi

Tre av de tio nya avsnitten börjar med varningsskyltar, då de innehåller flera scener där prinsessan Diana lider av bulimi. Det hela börjar när hon i serien blir lämnad ensam av prins Charles precis före deras pampiga bröllop 1981. Sedan ses hon som en reaktion på de tuffaste faserna i relationen med Charles falla tillbaka till självskadebeteendet.

Annons

Prinsessan Dianas bulimi blir ett sätt att visa hur hon påverkades av avsaknaden av kärlek från prins Charles i The Crown.

Om prinsessan Diana spydde upp sin mat vid precis de tillfällena som visas i serien går så klart inte att bekräfta, men hon har berättat om sina problem med sjukdomen.

– Det var ett symptom på vad som hände i mitt äktenskap. Jag ropade på hjälp. Det var som att få en kram, men det var bara tillfälligt, berättade Diana i en intervju med Panorama.

Thatchers drama med kungafamiljen

Parallellt med handlingen om prins Charles och prinsessan Diana får vi följa maktkampen mellan drottningen och nyvalda premiärministern Margaret Thatcher. I en scen bjuder drottningen in Thatcher till Balmoral castle.

Annons

Drottningens beteende får Margaret Thatcher att inse att hon vill störta monarkin.

– Jag kämpar med att hitta någa förlåtande drag hos de här personerna alls. De är inte sofistikerade eller kulturerlla eller eleganta eller på något sätt nära ett ideal, säger Thatcher till maken Dennis i The Crown.

Men även i verkligheten upplevde premiärministern kulturkrockar när hon besökte slottet, och hennes möte med drottningen gjorde att hon avskydde den privilegierade överklassen, och rensade bort dem även från sitt eget parti.

Drottningens iskyla mot Diana

Vid slutet av en turbulent resa till Australien tillsammans med prins Charles går en allt mer desperat Diana till drottningen för att be om hjälp. När drottningen försöker avsluta det obekväma mötet så slänger sig Diana i sin svärmors famn – ett sätt att visa hur dåligt hon mår. Drottning Elizabeth står dock stel som en pinne och omfamnar inte Diana.

Annons

Det är oklart om detta har hänt på riktigt, men det är omskrivet att Diana flera gånger försökte få hjälp och stöd hos drottningen när relationen med prins Charles gick utför i slutet av 80-talet – men att drottningen inte ville lyssna.

Prins Charles varning till Diana – före hennes död

En av de största konspirationerna kring prinsessan Dianas död i Paris 1997 är att den var orkestrerad av prins Philip, drottningens make.

Det är omöjligt att veta vad som stämmer, men säsong 4 av The Crown lämnar helt klart frågan öppen. I sista avsnittet berättar prinsessan Diana för sin svärfar att hon kommer lämna prins Charles om de inte kan laga sitt äktenskap igen.

– Jag skulle inte göra det om jag var du. Om vi säger så här, jag kan inte se att det skulle sluta lyckligt för dig, säger prins Philip varnande till Diana i The Crown.

När Diana svarar: "Jag hoppas att det där inte är ett hot, sir?", så svarar inte prins Philip.

Det man vet är att prins Philip skrev till prinsessan Diana under äktenskapets långsamma upplösning, och bad henne att "hjälpa uppehålla kronans värdighet".

Källa: The Sun.

Läs mer:

Annons