Linda Skugge.
5 kändisbråk vi minns (FEMINA)
1:45

Efter reklamen: 5 kändisbråk vi minns (FEMINA)

(1:45)

Slå på ljud

När Linda Skugge i maj publicerade sin recension av Maj-författaren Kristina Sandbergs självbiografiska bok En ensam plats så väckte det snabbt stor uppmärksamhet. I boken skriver Sandberg om sin kamp mot cancer, och när Skugge valde att såga boken jäms med fotknölarna var det många som höjde på ögonbrynen och kritiserade den hårda tonen. Andra backade i stället upp Skugge och menade att man måste kunna vara kritisk mot självbiografiska böcker, även om de hanterar svåra ämnen.

– Det är klart man ska skriva av sig, för det behöver man, men ibland blir det inte litteratur. Jag hävdar att boken inte var litteratur, det var typ som att läsa någons personliga dagbok. Fullständigt ointressant bok. Det räcker ju inte att bara ”jag har en jättefarlig sjukdom här”, det blir inte automatiskt bra litteratur. Det borde förlaget ha stoppat – bett henne skriva om eller inte gett ut, säger Linda Skugge i sin podcast Skugge och Wollin, som ges ut av Femina.

Linda Skugge slår tillbaka mot kritiken: Sämsta bok jag läst i mitt liv

Att hamna i blåsväder är något som Linda Skugge antagligen är van vid, efter en lång karriär i rampljuset där hon ofta haft kontroversiella eller provocerande åsikter. Samtidigt som hon i vissa fall har inspirerat många i och med att hon vågat stå upp för sina åsikter och tagit upp viktiga frågor på bordet har hon lika många gånger provocerat. Här är fem andra gånger då Linda Skugge har upprört:

Bråket med Björn Ranelid

Uppseendeväckande bokrecensioner är inget nytt för Skugge. 2003 recenserade hon författaren Björn Ranelids bok Kvinnan är första könet i Expressen, och kritiserade bland annat författarens sexskildringar, och vad hon upplevde som självömkan.

”Herrejisses, vad är det här? Vem ska läsa det här? Varför då? Vilka läser Ranelids andra böcker? Har inte han storpublik? Blir tanterna som läser honom helt till sig i kussimurran och vill att Ranelid...”, skrev Linda Skugge i recensionen.

Recensionen upprörde Björn Ranelid så mycket att han hotade med att stämma Expressen för förtal. Bland annat dementerade han den beskrivning som Linda Skugge hade av honom i recensionen, där hon skrev att hon sett honom med rakade armar och läppglans på en författarfest.

– Om inte jag säger ifrån nu, vem ska då göra det? Jag tänker stämma dem för lögn, förtal och ärekränkning, sa Björn Ranelid då.

Björn Ranelid tog också upp händelsen när han var med i Stjärnorna på slottet 2010.

Öppet brev till Linda Rosing

2004 var Linda Rosing en av de mest omskrivna kändisarna i Sverige. Hon hade året innan rönt stor uppmärksamhet i skandalsåpan Big Brother, och efter att ha kommit ut ur Big Brother-huset syntes hon överallt – på avklädda bilder i Slitz, på kvällstidningarnas löpsedlar och i musikvideos.

Linda Skugge avslöjar Kristian Luuks okända kärleksliv – dejterna via Tinder

Linda Skugge valde därför att skriva ett öppet brev till Linda Rosing – som numera heter Thelenius i efternamn – där hon uppmanade henne att ta hand om sig själv, och sluta vara naiv.

”Vad fick du betalt för att ligga där i Aftonbladet naken med Fadde i badkaret? Jag hoppas att du fick gott om cash. Annars undrar jag varför du gjorde det. Du måste sluta med att ställa upp på alla losergrejer i tidningarna. Tänk på dina barn. Allvarligt talat, hur kul är det för en 10-årig tjej om hennes mamma ligger naken i ett badkar med sin nya kille?”, skrev Linda Skugge bland annat, även denna gång i Expressen.

Linda Skugge som många fortfarande minns henne, här 2000.

Ewa Rudling/TT

Det öppna brevet skapade debatt, och kritiserades bland annat av Aftonbladets Åsa Linderborg.

Skugge valde att vika ut sig själv

Linda Skugge tröttnade på alla hårdretuscherade utvik av glamourmodeller i tidningarna, och riktade åter igen kängor till tidigare nämnda Linda Rosing. Samtidigt ville hon visa en annan typ av kvinnokropp. I tidningen Bon 2004 valde hon därför att kasta kläderna och visa upp sig osminkad i bara underkläder, med tydliga ärr från kejsarsnitt och synligt könshår. Bilderna togs av Annika von Hausswolff.

– Det började med att jag gillar Annikas bilder så himla mycket, och ville göra något med henne. Jag skulle ge ut en bok och tänkte ”kan inte hon fota mig”, och så var jag så jävla trött på Café- och Slitzbruden… Sedan tycker jag att vi ska reclaima kroppen, avdramatisera tjejen som är airbrushad. Ungefär som: kan vi inte alla bara ta av oss, för då faller hela grejen. Lite så var det, jag ville göra något som var hardcore, som man hajar till inför. Jag börjar förstå Courtney Love som uppträtt topless, även om hon har silikonbröst, berättade Linda Skugge i Bon.

Feministernas kritik mot Nina Björk – försvarar äktenskapet

Skugges initiativ fick blandad respons – hon både hyllades och kritiserades av läsare och branschkolleger, samtidigt som hon fick utstå mycket hat från män för tilltaget.

– Det har varit antingen eller, tjejer som varit positiva och tycker att det är briljant, och de som varit skitledsna och sagt att jag borde stå i skidställ istället för att visa kroppen. Killarna är bara negativa, några har skrivit sånt som ”jag ska slå dig, banka skiten ur dig”, sa hon i Bon.

Nakenbråket med Blondinbella

Åtta år senare valde Isabella Löwengrip, då mest känd som bloggaren Blondinbella, att visa upp sig naken på omslaget av sitt magasin Egoboost. Löwengrip sa att hon gjorde utviket som en protest mot sjuka kroppsideal, men Linda Skugge kritiserade Blondinbella för att vara för tillrättalagd.

– Hur ska kvinnor bli peppade av Isabellas porriga bakdel, undrade Skugge.

Löwengrip kontrade då och tyckte att Skugge skulla komma ur sin ”bitterbubbla”.

– Hon hade hoppats att jag skulle ha ställt mig i sjukhuslus naken och fotats framifrån, men jag tror inte att det för kampanjen vidare. Och jag har en gräns som offentlig person. Det är typisk backstabbing som kvinnor hela tiden ska hålla på med, i stället för att tycka att det är en bra fortsättning på det hon själv startade, sa Isabella Löwengrip till Aftonbladet.

Linda Skugge tyckte att Blondinbella borde gett platsen på omslaget till en annan tjej, för att belysa problemen i samhället.

– Hur ska den där bilden på Isabella naken i smakfull skuggbelysning peppa dem att känna mindre ångest? Då är det väl bättre att sätta en finnig tjej med glasögon och tandställning som är asblyg och dyslektiker på omslaget. För att visa att inte vara de lyckade får synas och vara med. De ångestridna, ensamma, tysta tjejerna får aldrig synas. Lyft dem, sa Linda Skugge till Resume.se.

Perrellis ilska – efter orden

När Charlotte Perrelli, då Nilsson, slog igenom stort på slutet av 90-talet, så skrev Linda Skugge en krönika som blev stora rubriker. Linda Skugge ställde frågan ”varför vill du se ut som en Playboy-brud med kuksugarmun?” till Charlotte, och krönikan blev löpsedel i hela landet.

Charlotte Perrelli har med åren återkommit till krönikan i både intervjuer, Så mycket bättre och Stjärnorna på slottet, som bland det värsta hon varit med om under sin långa karriär.

– Något som fick mig att bli väldigt illa till mods var en krönika som skrevs av Linda Skugge, ”varför vill du se ut som en Playboy-brud med kuksugarmun”, på löpet som tapetseras överallt i hela Sverige. I Hovmantorp utanför Ica där mamma och pappa bor i det lilla samhället. Det tycker jag var extremt jobbigt. Det gick så långt att mamma och pappa flyttade från Hovmantorp, sa Charlotte Perrelli i Så mycket bättre, och stöttades av vännerna i programmet.

– Det är det värsta jag vet, när folk kommer och talar om för en kvinna hur man ska vara, jag blir så jävla, jävla, jävla sur, sa Linnea Henriksson.

Linda Skugge: "Jag har alltid bara försökt vara rolig"

Mest läst