Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Feministernas kritik mot Nina Björk – försvarar äktenskapet

16 okt, 2020 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Med Under det rosa täcket blev Nina Björk en feministisk ikon med hela Sverige.
Men nu 24 år efter boken kom ut ses Björk i stället som konservativ av många vänsterfeminister – och i Malou efter tio försvarar hon äktenskapet som institution.
– Jag lever i förhållande som har pågått väldigt länge. När man inte har gjort det är det något man missar, säger Nina Björk i programmet.
Annons

Nina Björks Under det rosa täcket har en kultstatus som få andra böcker inom feministrörelsen, och trots att det har gått 24 år sedan den kom ut refereras den fortfarande till och uppmärksammas regelbundet.

Men i dag skiljer sig en del av Nina Björks åsikter från många av de feminister som har inspirerats av boken. I Malou efter tio står författaren upp för äktenskapet som institution – något som hon kritiserats för.

– Jag vet inte om du läst Aase Bergs Haggan? En väldigt bra bok, men jag blev provocerad. Jag blev arg för att hon beskrev – vilket jag tycker är vanligt i vänsterfeminstradikala kretsar – långa förhållanden som att de bygger på charader, att man håller upp en fasad och så. Jag lever i förhållande som har pågått väldigt länge. När man inte har gjort det är det något man missar, säger Nina Björk i Malou efter tio och fortsätter:

– Det är inte bara trygghet och beroende, man får också tillit till en annan människa. Det är en tillit som inte finns i den första förälskelsen eller kåtheten. För mig har det väldigt lite med regler att göra. ”Han skulle aldrig blir förälskad eller ligga med nån annan” – det handlar väldigt lite om det. Jag känner honom, han känner mig, jag litar på hans omdöme och mänsklighet, och det är något som kommer efter tid.

Annons

Nina Björk får höra att hon är konservativ

Hon konstaterar att hennes åsikter inte alltid stämmer överens med de som folk förväntar sig att hon ska ha – och att hon blivit inbjuden till Kristdemokraterna.

– Jag har ibland blivit kallad konservativ, eller biologist. Kristdemokraterna bjöd in mig någon gång till deras parti när jag hade kritiserat förskola. Det där är ju bara ord. Man måste tänka på innehållet.

Nina Rung om boken Sida vid SidaBrand logo
Nina Rung om boken Sida vid Sida

Läs mer:

Annons