Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Frances McDormands kamp i Hollywood – mot idealen

21 apr, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Skådespelaren Frances McDormand har vunnit fyra Oscarsstatyetter, och är en av Hollywoods mest hyllade kvinnor.
Stjärnan är inte rädd för att visa vad hon tycker, och står upp mot snäva ideal.
Här är sju saker som visar att Nomadland-skådespelaren är riktigt cool.
Annons
Emmygalan 2021: Nattens stora snackisarBrand logo
Emmygalan 2021: Nattens stora snackisar

Blev stjärna vid 40

I den åldersfixerade filmbranschen är det ovanligt att slå igenom senare i livet, speciellt som kvinna. Men Frances McDormand var nästan 40 år gammal när hon blev välkänd genom rollen som gravida Marge Gunderson i Fargo, regisserad av maken Joel Coen. Rollen gav Frances hennes första Oscarsstatyett.

Vägrar stereotypa roller

Frances är noga med att inte spela klyschiga och platta kvinnoroller – hon vill hellre spela komplexa och unika karaktärer. Oavsett om det är polischefen Marge i Fargo, orubbliga singelmamman Mildred Hayes i Three billboards outside Ebbing, Missouri eller nomaden Fern i Nomadland, så visar Frances McDormand att hon har djup och talang.

Bryr sig inte om rynkor eller produkter

Till skillnad från de flesta i Hollywood så vägrar Frances McDormand plastikoperera sig eller använda sig av botox och fillers. Skådespelaren hyllar istället åldrandet.

Annons

– Jag har inte muterat mig själv på något sätt, har hon skämtat i en intervju.

Om det inte har med filminspelningar att göra så vill Frances McDormand inte heller använda smink eller färga håret – stjärnan har inte ens en helkroppsspegel i sitt hem.

Fått äktenskapet att hålla

Frances McDormand och Joel Coen fortsätter arbeta tillsammans.

Frances McDormand och maken Joel Coen är inte det mest uppmärksammade paret i Hollywood, trots att de båda är hyllade och prisbelönta filmprofiler – men kanske är det lågmäldheten som gjort att de hållit ihop så länge. Paret har varit gifta i 38 år, efter att ha träffats på en audition, och har ett barn tillsammans.

Flyr uppmärksamheten

Frances McDormand tycker inte om att vara känd. Hon skriver inte autografer, delar inte med sig av personlig information och tycker inte om att gå på röda mattan.

Annons

– Jag gillar inte galor. I vårt hem kallar vi den tiden på året för ”konventet”. Det är synd att vi inte kommit på hur vi skulle kunna stoppa det.

Simmar i priser

Frances McDormand har vunnit fyra Oscars – bästa kvinnliga huvudroll för Fargo 1997, bästa kvinnliga biroll i North country 2006, bästa kvinnliga huvudroll i Three billboards outside Ebbing, Missouri 2018 samt bästa kvinnliga huvudroll och bästa film för Nomadland, där hon var med och producerade. Hon har också vunnit både en Tony och prisats på Emmygalan och Golden globe-galan.

Kämpar för jämställdhet

Frances McDormand har gjort sig ett namn i Hollywood även som feminist och jämställdhetskämpe. När hon vann en Oscar 2018 uppmanade hon regissörerna och producenterna i publiken att stötta kvinnor i branschen.

Källa: Brightside.

Annons