Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ghita Nørbys ilska mot tekniken: ”Inget med ålder att göra”

13 mar, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Skådespelaren Ghita Nørby är ordentligt trött på hur den tekniska utvecklingen ser ut.
I en debattartikel på danska sajten Politiken sätter hon nu ner foten, och vill se en förändrad inställning i samhället.
”Systemet växer och sväljer oss, och individualitet och mänsklighet är främmande begrepp. Och det har inget med ålder att göra”, skriver Ghita.
Annons
5 saker du tyckte var sjukt viktiga förr men som nu är helt oanvändbaraBrand logo
5 saker du tyckte var sjukt viktiga förr men som nu är helt oanvändbara

Folkkära skådespelaren Ghita Nørby, känd i Sverige från Ingmar Bergman-serien Den goda viljan och Riket, är inte rädd för att säga vad hon tycker. Nu har den 88-åriga danska stjärnan tröttnat på hur tekniken har tagit över samhället, och tycker att vi alla ska ta oss en funderare.

Ghita Nørby.
Ghita Nørby är trött på teknikens grepp.

I en debattartikel på danska Politikens hemsida berättar Ghita Nørby om problem hon fick med sin Ipad nyligen. Precis som många andra har skådespelaren en Ipad som hon tycker om att använda och läsa ifrån, men nyligen fick hon stora problem med apparaten.

Annons

När läsplattan skulle uppdateras blev det mycket krångligare än hon hade kunnat räkna med, och hon behövde ta hjälp av ”Borgerservice” i kommunen. Allt detta ledde till att Ghita anser att den danska välfärdsstaten är förstörd, och att tekniken gör att det är svårt att få till mänskliga möten.

”Jag letar efter en mänsklighet som håller på att blekna. Ordet mänsklighet. Jag vet inte om någon idag förstår det eller kan stava till det. Jag tror inte det”, skriver hon.

Ghita Nørby: ”Min själ gråter”

Den 88-åriga stjärnan menar att tekniken har ett grepp om alla människor i samhället som gör att folk inte ens kollar upp från mobilskärmen när våren är på ingång. Samtidigt menar hon att detta gäller människor i alla åldrar, och ingen specifik åldersgrupp.

”Men min själ gråter. Idag är vi föremål för ett system som suveränt härskar över oss, och systemet växer och sväljer oss, och individualitet och mänsklighet är främmande begrepp. Och det har inget med ålder att göra”, skriver skådespelaren.

Ghita Nørby.
Ghita Nørby 2023.
Annons