Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Gunde Svans kärlek till hustrun Marie efter 40 år

06 feb, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTv4,
Gunde Svan och frun Marie Svan.
Gunde Svan har levt tillsammans med hustrun Marie i över 40 år, och paret har stöttat varandra genom två elitkarriärer.
När paret gästar Nyhetsmorgon hyllar Gunde sin fru, och avslöjar allt hon gör bakom kulisserna.
– Jag blir ännu bättre när hon är med, säger han.
Annons
Antingen eller med Gunde Svan: "Där får jag problem"Brand logo
Antingen eller med Gunde Svan: "Där får jag problem"

Gunde Svan har en unik plats i svenska folkets hjärtan – med 4 OS-guld, 11 VM-medaljer och 30 världscupvinster är han en av våra mest framgångsrika idrottsmän någonsin. Efter idrottskarriären har han dessutom blivit en programledarfavorit med program som Fångarna på fortet och Kompani Svan.

Nu har det gjorts en dokumentär om Gunde Svans långa karriär och gärning, och i samband med den gästade Gunde Svan och hustrun Marie Nyhetsmorgon.

Paret har varit gifta sedan 1990 men varit tillsammans i över 40 år, och har barnen Julia och Ferry Svan tillsammans. Marie Svan berättar att hon och maken alltid kunnat förstå och stötta varandra, då de har liknande bakgrund.

Annons

– Vi träffades på skidgymnasiet i Torsby, grunden är ju där Vi har hållit på med det här bägge två på elitnivå. Det har aldrig varit något konstigt. Vi är sprungna från samma intressesfär, säger Marie i TV4, som vunnit både Vasaloppet och flera SM-guld.

Gunde Svan och frun Marie Svan.
Gunde och Marie Svan 1998.

Marie Svans hjälp till Gunde

Maries egen elitkarriär har hamnat i skymundan, och fokus har ofta legat på Gunde Svans framgångar. I parets relation är det dock hon som har fått ta kommando.

– Jag får se till att han tar rätt beslut och gör rätt saker, för det kan gå väldigt långt åt ett håll annars, säger Marie Svan i Nyhetsmorgon, och Gunde erkänner att han lätt kan snöa in på saker.

Annons

När Gunde Svan spelade in tv-programmet I huvudet på Gunde Svan hade han hustrun på plats som stöd och hjälp.

– Då var Marie med och skötte lite bakom kulisserna, som en extraproducent kan man säga. Jag kände då att jag blir ju ännu bättre när hon är med.

Gunde Svan om olyckan med sonens yxaBrand logo
Gunde Svan om olyckan med sonens yxa
Annons