Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så lever Malin från Saltkråkan i dag - 60 år efter succéserien

17 jan, 2024 
AvFelicia Güven
FotografTT
Louise Edlind Friberg som Salkråkan-Malin

Den svenska tv-serien Vi på Saltkråkan skriven Astrid Lindgren hade premiär 1964 och blev stor succé.
Inte minst Louise Edlind blev idol över en natt i rollen som Malin.
Men vad hände sen?
Femina har tittat närmare på vad "Saltkråkan-Malin" gör i dag.

Annons
Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dagBrand logo
Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dag

Klassikern och långfilmerna Vi på Saltkråkan, skrivna av Astrid Lindgren och regisserade av Olle Hellbom, var de enda av Astrid Lingrens berättelser som skrevs direkt för tv. Vi på Saltkråkan var en 13 avsnitt lång dramakomediserie som fick stort genomslag och visades på Sveriges enda tv-kanal varje lördag.

Tv-serien har varit älskad av barn i flera decennier och vann pris för "bästa barnserien genom tiderna" vid FN-galan 1995.

Astrid Lingren med barnen från Vi på Saltkråkan
Astrid Lindgren med barnen som spelar i hennes Tv-serie "Vi på Saltkråkan".

Louise Edlind Friberg som Saltkråkan-Malin

Den 16-åriga Louise Edlind Friberg fick rollen som Malin i serien Vi på Saltkråkan. Det var under dessa fem år av inspelningen hon insåg att det var skådespeleri hon ville satsa på och blev samtidigt antagen till Scenskolan. Rollen som Malin gjorde Louise Edlind Friberg till stjärna inte bara i Sverige utan internationellt. Men det svåra var att få nya, andra roller. Louise har tidigare berättat för Expressen om hur hon när hon var på auditions fick höra att hon var duktig, men att de bara kunde se "Saltkråkan-Malin" framför sig:

Annons

– Man blir besviken och tänker "fasen också, ska jag aldrig komma ur den här Malin-grejen". Det fanns en period när Malin stod mig upp i halsen, det kan jag ärligt erkänna.

Louise Edlind Friberg som Saltkråkan-Malin
1963. Louise Edlind spelar rollen som Malin i "Vi på Saltkråkan".

Blandning mellan politik och tv

Louise fortsatte sin karriär som skådespelare och fick en roll i tv-såpan Vänner och fiender. Hon fick sedan en kort internationell karriär där hon spelade mot skådespelaren Steve Mcqueen i filmen Le mans. Därpå valde hon att lägga karriären på hyllan och rikta in sig på politiken där hon satt som riksdagsledamot i dåvarande Folkpartiet, i dag Liberalerna.

Annons

Utöver politiken fortsatte Louise Edlind Friberg lite i skådespelarbanan och har synts till i bland annat Morden i Sandhamn och Störst av allt.

Vad gör Louise Edlind Friberg i dag?

Louise Edlind Friberg fann vid sidan av karriären sitt livs kärlek i läkaren Sten Friberg. Hon var 20 år, Sten friade redan efter tredje dejten och Louise sa ja. Paret gifte sig 1966 och höll ihop ända fram till makens död 2017. De spenderade 50 år tillsammans och valde att fira guldbröllop en månad tidigare då Louise visste att maken inte skulle leva länge till.

Annons

– Han var den första man som talade med mig som om jag hade något i huvudet, berättar hon till Svensk Damtidning.

Louise Edlind Friberg med maken Sten Friberg
Louise Edlind Friberg och maken Sten Friberg höll ihop i 50 år.

Paret fick två barn tillsammans, sonen Sten och dottern Michaela. I dag har Louise Edlind Friberg dessutom fyra barnbarn som hon tillbringar mycket tid med.

– Familjen är det absolut viktigaste för mig, att de mår bra och att man får träffas. Det är så roligt att följa barnbarnen och allt som händer i deras liv, säger hon i en intervju med Senioren.

Louise Edlind Friberg 2023 vid Vernissage
Louise Edlind Friberg vid Vernissage 2023.
Annons