Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Barnstjärnan flydde rampljuset efter Astrid Lindgren-succén

04 jan, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Astrid Lindgren med Bröderna Lejonhjärta.
Att spela huvudroll i en Astrid Lindgren-film kunde göra ett barn känt i hela Europa.
I dokumentären Astrid Lindgrens älskade filmer vittnar de forna barnstjärnorna om påfrestningarna det kunde innebära – och vissa har flytt rampljuset sen dess.
– Jag har inte träffat Lars mer än två gånger i mitt liv, säger Staffan Götestam, som spelade Jonatan i Bröderna Lejonhjärta.
Annons
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

Få filmer är en så självklar del av svenskt kutlurarv som filmatiseringarna av Astrid Lindgrens böcker. Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter, barnen i Bullerbyn och Bröderna Lejonhjärta har alla stått i centrum i både filmer och tv-serier genom åren, som generationer av barn har vuxit upp med.

Att få en av huvudrollerna i en Astrid Lindgren-filmatisering innebar omedelbart kändisskap, inte bara i Sverige utan även i övriga Europa och till och med världen. Den som kanske märkte av effekterna av att vara en Astrid Lindgren-barnstjärna var Pippi Långstrump-skådespelaren Inger Nilsson, som vid nio års ålder blev känd över hela världen på 70-talet. I dokumentären Astrid Lindgrens älskade filmer, som sänts på TV4, konstaterar Inger Nilsson – som fortfarande är en känd skådespelare – att hon inte ångrar det tidiga genombrottet, men att det funnits nackdelar.

Annons

– Jag har ju hamnat på sjukhus där man är liten och ynklig och vill ha hjälp, som alla vill på ett sjukhus. Och folk går liksom bananas över att det helt plötsligt är Pippi som är där, säger hon i dokumentären.

Skorpan försvann från rampljuset

Men alla har inte hanterat det som Inger Nilsson. Under 70-talet var Lars Söderdahl en av de största Astrid Lindgren-skådespelarna, då han först spelade Lillebror i Karlsson på taket och sedan gjorde rollen som Skorpan i Bröderna Lejonhjärta. Men efter framgångarna i de två stora filmerna försvann han helt från rampljuset, och ingen som arbetade med honom verkar veta vart han tog vägen.

Staffan Götestam spelade Jonatan Lejonhjärta i Bröderna Lejonhjärta, och i dokumentären säger han att folk velat att han ska hjälpa dem att komma i kontakt med Lars genom åren.

– Jag har inte träffat Lars mer än två gånger i mitt liv. Den ena är ju under den perioden när vi spelade in den här filmen och den andra gången är när Astrid Lindgren fyllde 80 år, säger han.

Rollsättaren Catti Edfeldt har också försökt få tag i Lars, men utan framgång, trots att hon har hans telefonnummer.

– Folk går ju olika vägar. Jag vet inte. Jag vet inte alls vad som hände med Lars.

Annons