Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Gunilla Åkesson återvände till tv – efter 15 år

14 feb, 2022 
Skådespelaren och revyartisten Gunilla Åkesson har en lång karriär bakom sig, med roller i bland annat Svenska hjärtan.
Mest känd är hon dock kanske för Gäster med gester – som också fick henne att återvända till tv efter 15 år.
– Ja, man måste ju kunna sluta nån gång, säger Gunilla Åkesson om pensionen till Nerikes Allehanda.
Annons
5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
5 klassiska 80-talsserier vi minns

Lindesbergs-uppväxta Gunilla Andersson, nu 80, flyttade till Stockholm som 20-åring för att utbilda sig till skådespelare på Calle Flygare teaterskola. Senare gick hon också på scenskolan i Malmö, innan karriären tog fart med roller både på Oscarsteatern och Riksteatern.

Efter att ha blivit upptäckt av Hagge Geigert på 70-talet fick hon spela i hans revyer, och hamnade bland annat i den ikoniska Kar de Mumma-revyn. Hon gjorde också Spanska flugan och Lasse Berghagens musikal Världens galenskap.

Men riktigt folkkär blev Gunilla Åkesson först när hon var med i klassiska Gäster med gester, tillsammans med skådespelare och profiler som Johannes Brost, Jeja Sundström och Björn Skifs. Även den för ovanlighetens skull allvarligare rollen i såpan Svenska hjärtan gjorde att Gunilla Åkesson blev att välkänt ansikte i hela landet.

Annons

Försvann från rampljuset

Sedan 2002 har Gunilla inte medverkat i film eller serier. När hon återvände till Gäster med gäster, i det sista avsnittet av den nya upplagan som gjordes 2011 med Rickard Olsson som programledare, så var det första gången hon var med i tv-program på 15 år. 73 år gammal gjorde hon också sin sista revyroll i Hjalmars drömrevy.

I en intervju med Nerikes Allehanda inför hennes 80-årsdag berättar Gunilla Åkesson att hon nu valt att gå i pension helt, och lägga revyskorna på hyllan för gott.

– Ja, man måste ju kunna sluta nån gång. Jag har varit iväg ett par gånger till Brevens Bruk och de är fantastiskt duktiga, säger hon i NA, och hyllar den lokal revygruppen.

Gäster med gester 2011.

Efter att ha bott i Djursholm i Stockholm under många år valde Gunilla Åkesson att flytta tillbaka till hemstaden Örebro för tio år sedan.

För att fira sin födelsedag ska Gunilla bli bjuden på middag av sina vänner i sitt eget hem.

– Det är ju inte aktuellt att resa nåt just nu, så jag tänkte först bara strunta i firandet. Kände att jag orkar inte. Men så pratade jag med Peter och Marie som återkom med en idé. De båda ska komma hit och göra middagen här hemma i vårt kök! Det är ju helt fantastiskt, vilken present! Den finaste jag fått nånsin tror jag!

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons