Gunnel Fred och Lorry-gänget.
Så söker du hjälp när du drabbats av depression
1:04

Efter reklamen: Så söker du hjälp när du drabbats av depression

(1:04)

Slå på ljud

Gunnel Fred håller sig kanske borta från kändisskapet, men är en av Sveriges allra flitigaste skådespelare. I 40 år har hon gjort roller på Dramaten, bland annat i Ingmar Bergmans pjäser, samtidigt som hon synts flitigt i både film och tv-serier. De flesta känner nog igen henne från Lorry, som hon gjorde tillsammans med sin gamla kärlekspartner Peter Dalle, och Saltön.

Lorry med Gunnel Fred.

Gunnel Fred med Peter Dalle, Claes Månsson, Suzanne Reuter och Johan Ulveson.

Foto: Björn Edergren

2017 var Gunnel Fred med i Stjärnorna på slottet på SVT, och berättade om sina problem med depressioner och ångest genom åren.

– Det var inte något jag mörkat inför mina närmaste, men heller inget jag pratat mycket om. Jag tycker inte om det stigma som finns kring psykisk ohälsa, även om det blivit bättre. Jag ville berätta att det finns hjälp att få, och att jag mår mycket bättre i dag, sa hon till Hälsoliv 2017.

8 bilder från Suzanne Reuters otroliga 80-tal

Sökte psykisk hjälp

För Gunnel Fred var hennes barn en stor motivation för henne att ta tag i sin psykiska ohälsa.

– Jag kände att jag var skyldig både henne och mig att ta tag i det ordentligt – jag trodde i många år att jag kunde rå på det själv, men det var lite för djupgående för att jag skulle klara av det själv, sa hon till sajten.

Till slut tillbringade hon åtta veckor på en psykiatrisk avdelning, och sedan dess har hon kunnat vända sitt mående – och framför allt hantera sina depressiva perioder i tid.

– När jag äntligen tog tag i mina problem hade jag sprungit ifrån dem så länge. Till slut insåg jag att jag behövde hjälp och lade in mig själv på psyket.

Gunilla Röörs stora livsändring vid 60: ”Klart jag känner mig modig”

Även om humorserien Lorry blivit en klassiker, är det kanske de klassiska tragedierna som Gunnel Fred ägnat mest tid under sin långa karriär.

Gunnel Fred 2023.

Gunnel Fred fick ta emot medalj av kungen 2023, för sin långa karriär.

Foto: Robin Bäckman/TT

– Det är väl det att jag inte är rädd för mörkret. Jag slogs med depressioner i ganska många år så det har funnits mycket material att ösa ur av ångest och sorg. Det är inget som skrämmer mig, tvärtom, det är som om mina erfarenheter har hjälpt mig på något sätt, har hon sagt till Dagens Nyheter.

Mest läst