Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Gunilla Röörs stora livsändring vid 60: ”Klart jag känner mig modig”

20 jul, 2022 
AvLinus Brännström
FotografTT
Gunilla Röör
Efter 35 år på Stockholms Stadsteater och flera klassiska film- och tv-roller bestämde sig Gunilla Röör för att lämna allt. Så lever hon i dag.
Annons
Största snackisarna från Guldbaggegalan - genom tidernaBrand logo
Största snackisarna från Guldbaggegalan - genom tiderna

Gunilla Röör är en av våra mest erfarna skådespelare – hon pluggade på Teaterhögskolan i Stockholm i början av 1980-talet tillsammans med bland andra Lena Endre har sedan dess haft en lång och framgångsrik karriär.

I början av 1990-talet var hon till exempel med i Lorrygänget och medverkade i såväl tv-serien Lorry som filmen Yrrol.

Gunilla Röör på scenen 1990.

1991 medverkade Röör också i filmen Freud flyttar hemifrån för vilken hon fick en Guldbagge i kategorin bästa kvinnliga huvudroll – ett pris hon också fick för sin insats i Sommaren från 1996.

Annons

– De där är underbara i stunden när man får dem, men sedan glömmer man allt, berättar Gunilla Röör om utmärkelserna i P4 Extra.

Under sin långa karriär har hon också medverkat i en rad tv-serier, som Skärgårdsdoktorn och Rebecka Martinsson, men det är framför allt teatern som har varit hennes hemvist. I 35 år har Gunilla Röör varit anställd vid Stockholms Stadsteater.

Telefonsamtalet som ändrade allt

Men allt ändrades häromåret efter ett telefonsamtal.

– Först svarade jag inte, det var ett okänt nummer så jag tänkte att ”det tar jag inte”‚ berättar hon P4 Extra.

Sedan visade det sig att det var en rekryterare som undrade hon om hon skulle vara intresserad av att ta över en länsteater – i Norrbotten.

Gunilla Röör trodde först att de hade tagit fel på person men blev ombedd att sova på saken.

Gunilla Röör och Samuel Fröler i SVT-succén Skärgårdsdoktorn.

– Sedan sov jag inte en blund på hela natten, jag låg bara och rullade tänkte ”åh nej, vad fegt att inte försöka åtminstone”, säger hon i P4 Extra.

Annons

Hon bestämde sig för att söka och fick jobbet. Sommaren 2021 tillträdde Gunilla Röör som teaterchef för Norbottensteatern i Luleå.

– Jag är född på Södermalm, Söder är min hembygd. Jag kommer alltid älska Södermalm men jag har sett det in och ut, det är verkligen på tiden att jag rör mig utanför tullarna, säger hon i P4 Extra.

Gunilla Röörs fråga till familjen

Enda kruxet med att göra en stor livsförändring och flytta 100 mil norrut när man är över 60 är att man har ett så etablerat liv. Gunilla Röör lämnade maken, skådespelaren Per Sandberg, och sonen Jack i Stockholm.

– Det var enda frågan jag hade, jag samlade familjen och frågade ”vad tycker ni”. Men min son är ju vuxen nu och han sa att ”du älskar ju teater och dessutom älskar du snö så ta det där jobbet”, säger Gunilla Röör, som valde att säga upp sig från Stadsteatern när hon tog jobbet i Luleå – hon ville inte ha någon ”flytväst”.

– Klart jag känner mig modig, säger hon i P4 Extra.

Gunilla Röör är nöjd med sin stora livsförändring.

Och Gunilla Röör, som fyller 63 år i augusti, har inte ångrat sitt beslut. I en intervju med tidningen Dagens Nyheter berättar hon att hon trivs i Luleå och tycker att Storgatan är en mycket trevlig gata.

– Jättetrevlig! Och sedan kan man vandra hela vägen ut till Svartöstaden och kolla stålverket, och när jag gått förbi isbrytarna känner jag så här: De har verkligen brutit upp isen i mitt hjärta. Jag trivs som tusan, här är vackert, människor är vänliga, de längtar efter kontakter. En plats där kulturen kan fortsätta att växa.

Annons