Hans Mosesson.
Hans Mosesson har gått bort – här är hans liv i bilder
0:51

Efter reklamen: Hans Mosesson har gått bort – här är hans liv i bilder

(0:51)

Slå på ljud

Skådespelaren och artisten Hans Mosesson har gått bort, 79 år gammal. Han avled på sjukhus omgiven av sin närmaste familj, efter en kortare tids sjukdom, onsdagen 25 oktober. I ett pressmeddelande i Dagens Nyheter bekräftar familjen den folkkära skådespelarens bortgång.

”Det är förkrossande att ha förlorat en så kärleksfull och varm livskamrat och pappa. Vi är så tacksamma över allt vi har haft tillsammans, och att vi fick vara vid Hasses sida under de sista dagarna”, skriver de.

Hans Mosesson hade en lång karriär som både skådespelare och medlem i Nationalteatern. Många förknippar honom allra mest som ”Ica-Stig” i de populära reklamfilmerna, en roll han hade i 13 år mellan 2002 och 2015.

Paul Tilly, Hans Mosesson, Cecilia Forss och Magnus Skogsberg Tear

Hans Mosesson var Ica-Stig i 13 år.

Foto: Maj-Britt Rehnström / TT

Hans Mosesson lämnade studierna för Nationalteatern

Det var Hans Mosessons engagemang i Nationalteatern som gjorde att han från första början hamnade i underhållningsbranschen – innan dess studerade han medicin på universitetet i Lund. Studierna valde han så småningom att hoppa av, för att då istället fokusera på Nationalteatern. Kollektivet, som var både en teatergrupp och ett rockband, har gjort klassiska låtar som Kolla kolla och Barn av vår tid.

Björn Kjellman är nya Ica-Stig – Suzanne Reuter blir Ica-Stina

– Det var bland det roligaste jag har gjort i mitt liv, och det viktigaste får jag nog säga. Vi fick ungdomarnas förtroende att vara deras röst och vidarebefordra deras berättelser i pjäser och musik, det var otroligt och hedrande, har Hans Mosesson sagt om tiden i Nationalteatern.

Under 00-talet var det främst Ica-reklamerna vi såg Hans Mosesson i, och för yngre generationer var rollen som Ica-handlaren det enda han förknippades med.

– Jag är fortfarande ”Ica-Stig” i verkligheten och får höra det ena och det andra. Det var en väldigt rolig och kreativ tid, men till slut ruttnar man på sig själv. Jag kände att rollen och ansiktet var färdigt. Det känns bra att ha det bakom sig, har Hans Mosesson sagt till Expressen.

Hans Mosessons kroniska sjukdom – efter tiden som Ica-Stig

Hans Mosesson hade kol

Rollen som Ica-Stig gjorde att Hans Mosesson kunde spara pengar till pensionen, och leva ett godare liv än tidigare, då han hade behövt dryga ut inkomsten med att köra taxi. Åren efter reklamfilmerna syntes Hans Mosesson i flera stora produktioner, som Sjölyckan och Jordskott.

Hans Mosesson och Marianne Mörck.

Hans Mosesson och Marianne Mörck spelade mot varandra i Sjölyckan.

Foto: Anders Wiklund/TT

De sista åren i sitt liv led Hans Mosesson av kol, en kronisk lungsjukdom.

– Dumt nog har jag varit rökare i livet och lyckats få till lite kol, men det lever jag med. Jag försöker hålla värsta förruttnelsen borta genom gå på gym ett par gånger i veckan, sa han till Expressens Hälsoliv 2020.

Mest läst