Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hans Mosessons kroniska sjukdom – efter tiden som Ica-Stig

29 jul, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hans Mosesson slog igenom som en del av Nationalteatern, men förknippas fortfarande mest med sin roll som Ica-Stig.
I dag lever han med en kronisk sjukdom – så här blev skådespelarens liv efter de omtalade reklamfilmerna.
– Jag försöker hålla värsta förruttnelsen borta, har han sagt till Expressen.
Annons
Hör Suzanne Reuter och Björn Kjellman om sina nya roller i Icas reklamfilmerBrand logo
Hör Suzanne Reuter och Björn Kjellman om sina nya roller i Icas reklamfilmer

För de yngre generationerna är Hans Mosesson helt synonym med Ica-Stig – den reklamfilmskaraktär han spelade i 14 år innan han lämnade rollen 2015. Men innan han blev Ica-handlare i svenska folkets tv-rutor var Hans Mosesson känd för något helt annat, nämligen som medlem i proggrörelsen Nationalteatern.

Nationalteatern var både en teatergrupp och ett rockband, och med låtar som Kolla kolla och albumet Barn av vår tid har de blivit en del av svensk kulturhistoria. I samband med att dokumentärfilmen Vi är barn av vår tid – en film om Nationalteatern visades på SVT berättade Hans Mosesson om tiden i kollektivet.

Nationalteatern 1970, med Hans Mosesson längst till höger.

– Det var bland det roligaste jag har gjort i mitt liv, och det viktigaste får jag nog säga. Vi fick ungdomarnas förtroende att vara deras röst och vidarebefordra deras berättelser i pjäser och musik, det var otroligt och hedrande, sa han till Aftonbladet.

Annons

Fortfarande se de gamla medlemmarna regelbundet, och håller kontakt.

– Jag har kontakt med några ganska kontinuerligt. Vi i föreningen Nationalteatern har varje år ett årsmöte, vi har en del att förvalta och då träffas vi under gemytliga former och äter mat och pratar, berättade Hans Mosesson.

Tjänade bra som Ica-Stig

Hans Mosesson har spelat i filmer och tv-serier som Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mig själv, Jordskott och Andra avenyn, men rollen som Ica-Stig kommer han aldrig ifrån. Det har gått sju år sedan Hans lämnade över stafettpinnen till Loa Falkman – som nu har ersatts av Björn Kjellman och Suzanne Reuter – men fortfarande är det rollen har förknippas mest med.

– Jag är fortfarande ”Ica-Stig” i verkligheten och får höra det ena och det andra. Det var en väldigt rolig och kreativ tid, men till slut ruttnar man på sig själv. Jag kände att rollen och ansiktet var färdigt. Det känns bra att ha det bakom sig, har han sagt till Expressen.

Paul Tilly, Hans Mosesson, Cecilia Forss och Magnus Skogsberg spelade in många Ica-reklamer tillsammans.

Innan han fick rollen som Ica-Stig kunde Hans Mosesson kämpa med att få det att gå ihop ekonomiskt, och körde taxi i perioder för att dryga ut lönen. I dag har han en pension som drygats ut med hjälp av reklamjobbet.

Annons

– Min allmänna pension är på ungefär 14 000 kronor efter skatt. Men under de goda inkomståren jag hade med Ica-reklamen pensionssparade jag en del.

Lider av kroniska sjukdomen

Skådespelaren, som hunnit fylla 77 år, lider också de senaste åren av kol, en kronisk lungsjukdom som kan drabba rökare.

– Den är bra, tycker jag. Dumt nog har jag varit rökare i livet och lyckats få till lite kol, men det lever jag med. Jag försöker hålla värsta förruttnelsen borta genom gå på gym ett par gånger i veckan, har han berätta för Expressens Hälsoliv.

Annons