birgitta andersson
1:25

Efter reklamen: 6 saker du vill veta om Anna Brolin

(1:25)

Oavsett hur gammal du är så har du nog en relation till skådespelerskan Birgitta Andersson. Birgitta Andersson har nämligen gjort många oförglömliga roller genom åren. Hon har spelat den nyfikna Hedvig Hök i Från A till Ö och omtänksamma Doris i filmerna om Jönssonligan – bland annat. Dessutom har hon medverkat i två av historiens mest klassiska julkalendrar: Trolltider och Gumman som blev liten som en tesked. Eftersom den senare blev en sådan supersuccé fick den också en uppföljare några år senare, kallad Teskedsgumman.

Birgitta Andersson och Carl-Gustaf Lindstedt i adventskalendern 1967

Birgitta Andersson och Carl-Gustaf Lindstedt i adventskalendern 1967.

Roger Tillberg/TT

Växte upp i Mariestad

Birgitta Andersson föddes i Mariestad den 20 april 1933. Hon växte upp med sin styvfar, Karl Andersson och hans hustru, Viola. Hennes biologiska pappa var handlaren i Björsäter, Erik Johan Sjöö.

– Mamma träffade min älskade styvfar när de båda sålde ost på Mariestads torg, mamma var då gravid med mig och ensam. Senare fick jag ju veta att jag var adopterad av mannen jag trott var min riktiga pappa. Och för det var nog mamma lite extra mån om mig, har Birgitta berättat för sajten Hemtrevligt.

birgitta andersson 1960.

Birgitta Andersson under 1960-talet.

Intresset för att skådespela kom tidigt, detta trots att det inte ansågs så ”fint” att syssla med teater, film och, senare, tv.

– På den tiden, på 30-40-talet i en liten ort i Västergötland var det inte ”fint” att vara skådespelerska eller skådespelare. Det var inte ett ordentligt arbete. En skådespelerska var rättfärdiga och lösaktiga och kunde förföra kunder. Pappa hade en lanthandel, det gjorde det hela mer problematiskt med tanke på kunderna i butiken, har Birgitta berättat i en intervju.

birgitta andersson och maken carl zetterström

Birgitta Andersson och äkta maken Carl Zetterström under en kräftskiva 1990.

Roger Tillberg/TT

Jämsides med gymnasiestudierna började hon dock på Pickwickklubbens teaterskola. Därefter, 1951, sökte hon Göteborgs stadsteaters elevskola, men blev inte antagen. Karriären tog dock fart ändå. Och den gick spikrakt uppåt, ända sedan debuten 1954. Under åren har Birgitta Andersson både stått på teaterscener, spelat in film och varit med i tv-serier. Och hon har varit uppskattad, både hos publiken och hos recensenterna. En gång skrev en kritiker att Birgitta Andersson var så begåvad ”att hon kunnat göra något njutbart av en telefonkatalog”. Ett gott betyg, minst sagt.

Men vad har varit roligast att göra, av alla produktioner och roller? När hon fick frågan av Aftonbladet 2018 tvekade hon en smula. Sedan kom svaret.

– Det kan jag inte säga. När jag jobbade brukade jag alltid säga att det är den roll jag håller på med för tillfället. Det var mycket som var kul och bra. Men Från A till Ö med Bert-Åke som var ugglan och jag som Hedvig sätter jag nog som nummer ett.

14 bilder på Christina Schollin och Pernilla Wahlgren – när de är lika gamla

Gifte sig med norske dramatikern Anders Bye

På 1960-talet, 1965 närmare bestämt, gifte sig Birgitta Andersson med den norske dramatikern Anders Bye. Hon var mitt i karriären – och älskade det hektiska livet som skådespelare. Att bilda familj hade hon inte en tanke på. Men så blev hon gravid.

hedvig i från A till Ö

Birgitta Andersson spelade Hedvig Hök i barnprogrammet Från A till Ö, en roll som gjort henne ordentligt igenkänd. ”Det var jobbigt när min son växte upp”, säger hon till Expressen – om att ständigt förknippas med de klassiska karaktärerna Hedvig och Teskedsgumman.

KENNETH THORÉN KTH

– Jag blev gravid med Matti och det var en stor omställning. Du förstår, det var en kärlek som jag aldrig tidigare hade stött på! Jag hade inte längtat efter barn men det hörde ju till när man hade gift sig… Jag hade varit inställd på att ha premiär en månad efter födseln men teatern blev helt ointressant. Han var allt!, har Birgitta berättat i en intervju med Hemtrevligt.

Sonen, som alltså fick namnet Matti Bye, föddes sommaren 1966. I dag arbetar han som musiker och kompositör. Äktenskapet med Mattis pappa, Anders, sprack och plötsligt var Birgitta ensamstående mor.

– Jag fick ta alla jobb som fanns. Jag var ju tvungen att försörja mitt barn! Usch, jag minns en gång när jag skulle iväg, Matti höll om mig och ville inte släppa. Till slut fick jag slita bort hans armar för att kunna gå. Det gör ont i hjärtat än i dag att tänka på det. Varför tog jag inte bara med honom till jobbet?, förklarar hon för Hemtrevligt.

birgitta andersson och sonen Matti Bye

Birgitta Andersson med sonen Matti Bye på premiären av Maria Larssons eviga ögonblick i september 2008.

Cecilia Liljeton/TT

Exmaken Carl Zetterström gick bort efter en tids sjukdom

Efter en tid utan en man i livet mötte Birgitta på 1970-talet författaren Carl Zetterström, son till legendariske Kar de Mumma. Tycke uppstod och de blev ett par. Tillsammans fick de dottern Hanna. De levde tillsammans i 13 år innan de slutligen gick skilda vägar.

– Jag har aldrig upplevt villkorslös kärlek tillsammans med en man, säger Birgitta till Hemtrevligt.

Hon fortsätter:

– En kärlek där jag har kunnat vara och se ut precis som jag vill. Carl och jag var så väldigt olika och det hade inget med åldern att göra! Han var äldre än jag trots att han var 17 år yngre.

Carl och Birgitta förblev dock nära vänner. Ända fram till Carls död, 2005. Blott 51 år gammal avled han efter en tids sjukdom. Sorgen var dubbel, Birgitta sörjde själv och hon sörjde för att dottern Hanna förlorat sin älskade far.

– Carl var sjuk ganska länge och så ung… Det var förskräckligt, särskilt för Hanna. Hon och hennes pappa var oerhört sammanflätade. När vi separerade flyttade Hanna, som då var 13 år, med sin pappa eftersom jag jobbade så mycket. Så här i efterhand kan jag se att det var bra att hon fick så mycket tid med sin pappa.

Ulf Brunnberg, Gösta Ekman, Birgitta Andersson och Björn Gustafson vid inspelning av en Jönssonligan-film

Ulf Brunnberg, Gösta Ekman, Birgitta Andersson och Björn Gustafson vid inspelning av en Jönssonligan-film.

Anders Jahrner/TT

Birgitta Andersson om sin första stora sorg

Förlusten av exmaken var tyvärr inte Birgitta Andersson första sorg. Hennes bror, Lars, gick bort när han bara var 18 år gammal, efter en bilolycka. Det hela var en chock, förstås. Inte minst eftersom det hände så plötsligt. Birgitta förträngde känslorna genom att umgås med andra, och att arbeta.

– Det var min första stora sorg i livet. Jag hängde på de andra, men var helt frånvarande! Jag vågade inte vara ensam med min sorg. Jag minns att jag stod på scen och sjöng Ta av dig skorna medan mina tårar föll…, har hon berättat för Hemtrevligt.

Så lever Birgitta Andersson i dag

Birgitta Andersson är ett sällsynt ansikte ute i vimlet. Hon drog sig tillbaka från rampljuset för flera år sedan. Sin sista tv-roll gjorde hon 2010. Men 2018, då hon medverkade vid Barncancergalan – det svenska humorpriset för att ta emot ett hederspris dök hon upp. Iförd lugg, grön klänning och stora smycken gjorde hon entré på scenen.

Birgitta Andersson mottog Hederspriset till Gösta Ekmans minne på "Barncancergalan - det svenska humorpriset" 2018

Birgitta Andersson mottog Hederspriset till Gösta Ekmans minne på Barncancergalan – det svenska humorpriset, 2018.

SANDBERG MAGNUS/Aftonbladet/TT

– Jag mår bra och jag har fem killar, barnbarn som är jätteroliga att följa. Jag har ett sommarhus i skärgården och ett krypin i stan och jag har stor trädgård, så jag har det bra, slog hon fast då.

Nästa år fyller Birgitta Andersson 90 år. För tidningen Lagunen berättar hon om hur hon önskar bli firad.

– Jag ska sitta ute i det gröna med familjen och mina vänner. Vi ska äta en smarrig tårta och bara ha det bra.