Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Dolly Parton har 11 syskon – här är alla bröder och systrar

02 jan, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografMediapunch/REX, Curtis Hilbun/AFF-USA.COM
Countryikonen Dolly Parton växte upp i en syskonskara på tolv barn.
Vilka är stjärnans fem systrar och sex bröder?
Annons
Dolly Partons stilresa genom årenBrand logo
Dolly Partons stilresa genom åren

Countrystjärnan Dolly Parton är väl medveten om vad ”en stor familj” innebär. Hon är nämligen uppvuxen som nummer fyra i en syskonskara på tolv barn.

Föräldrarna Avie Lee Caroline och Robert Lee Parton Sr. uppfostrade barnen i en enrumsstuga i delstaten Tennesse, USA.

– Det var trångt! Med så många bröder och systrar var det väldigt mycket retande och kivande, men vi satt alla i samma båt tillsammans, berättade Dolly för tidningen The Guardian år 2016. Familjen var hårt ekonomiskt utsatt, men gjorde alltid de bästa av situationen.

– Vi var fattiga, men vi kände oss aldrig fattiga. Vi hade alltid mat, ett tak över huvudet och kläder på kroppen. Det var inte exakt vad vi önskade oss, men mamma och pappa var alltid snabba att påpeka hur det fanns familjer som hade det ännu värre än oss. För min del upplevdes det som en normal uppväxt, berättade hon.

Annons

Dolly Parton har 11 syskon – här är alla bröder och systrar

Under uppväxten drömde Dollys om en framgångsrik karriär som countrymusiker. Hon flyttade hemifrån direkt efter gymnasiet för att förverkliga sina drömmar, och det gick minst sagt vägen.

I dag har hon elva Grammy Award-utmärkelser och ett flertal kända hitlåtar så som bland annat 9 to 5, Jolene, Islands in the stream och Here you come again.

Hennes syskon har inte nått samma stjärnstatus som henne, men några av dem har lyckats göra sig ett namn inom samma musikgenre som artister. Dollys mamma var den som lärde alla tolv barnen att sjunga, spela instrument och uppskatta musikens kraft.

– Det är tolv av oss barn, sex tjejer och sex killar, och vi alla skriver musik och spelar. Jag är inte bättre än någon av dem, men jag var villig att offra mer och jobba lite hårdare. De ville satsa på familjelivet och göra andra saker. Men det finns mycket talang i min familj, sade Dolly i en radiointervju med NPR år 2010.

Annons

Willadeene

Willadeene Parton, eller Willa som hon kallades, är äldst i syskonskaran. Hon spelade in ett gospelalbum tillsammans med systrarna Stella och Cassie, innan hon sadlade om till en karriär som författare. Hon har skrivit många böcker om uppväxten och 1985 kom boken In the Shadow of a Song: The Story of the Parton Family. En bok på vilken hon och systern Dolly pryder omslaget.

Stella

För den som är ett inbitet countryfan är Stella Parton knappast något okänt namn. Under hennes 40 år som countrysångare, med några riktigt stora låtar på 70-talet, har hon stakat ut en egen väg inom artisteriet, som skiljer sig från systern Dollys.

Stella Partons senaste album Survivor kom år 2018.
Stella Partons senaste album Survivor kom år 2018.

Cassie

Dollys syster Cassie var den syster, som tillsammans med Stella och Willadeene spelade in en platta med gospelmusik år 1967. Det var deras mor som tog systrarna till Nashville för möjligheten att få spela in skivan; Garden. Cassie har dessutom uppträtt tillsammans med syskonen på scenen i nöjesparken Dollywood, som ägs av Dolly.

Annons

Randy

Brodern Randy Parton lämnade jordelivet år 2021, vid 67 års ålder, efter en tids sjukdom i cancer. Han var själv underhållare och sångare.

Dolly Parton och brodern Randy Parton tyckte om att stå på scenen tillsammans under åren.
Dolly Parton och brodern Randy Parton tyckte om att stå på scenen tillsammans under åren.

David, Coy och Bobby

Dollys tre bröder David, Coy och Bobby är alla tre nära henne i ålder. Ingen av dem provade någonsin lyckan som musiker och har alla levt ett privat liv utanför rampljuset.

Rachel Ann

Dollys yngre syster Rachel Ann har haft en karriär som både sångare och skådespelare, precis som Dolly själv. Mellan 1982 och 1988 var hon med i ABC:s komediserie från 1980-talet, med samma namn som Dollys välkända låt; Nine to five.

Freida Estelle

Freida Estelle är Rachel Anns tvillingsyster. De två är de yngsta barnen i syskonskaran på tolv barn. Freida påbörjade en lovande sångkarriär, men sadlade sedan om för att bli präst och öppna ett eget bröllopskapell enligt tidningen Wideopencountry.

Larry

Brodern Larry gick bort vid fyra års ålder.Dolly var bara nio år vid tidpunkten, när familjetragedin slog till.

Floyd

Floyd Partons karriär har varit sammansvetsad med Dollys. Låtar som Rockin' years, Nickels and dimes och Waltx me to heaven, är några exempel på det. Floyd gcik bort år 2018.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons