Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Kändisåret 2022: Bröllop, dödsfall, skilsmässa och bebislycka

29 dec, 2022 
AvEbba S. Dahlman
FotografExpressen, Shutterstock, Nils Jorgensen/REX
Det återstår bara några dagar kvar på år 2022 och det börjar det bli hög tid att blicka tillbaka på året som gått.
Här summerar vi de största händelserna i den svenska nöjesvärlden!
Annons
Nyhetshändelser som präglat världen 2022Brand logo
Nyhetshändelser som präglat världen 2022

Vad gjorde våra svenska kändisar under året 2022? Vilka händelser har skakat om landet allra mest?

Här listar vi nöjesvärldens lyckligaste och mest tragiska ögonblick. Allt det där som utgjort det gångna året!

Bröllop

Det har varit många festliga och kändistäta bröllop under 2022. Nästan alla ägde rum under en intensiv sommar, efter år av uppskjutna event under pandemin.

Jessica Wahlgren och Magnus Norman

Pernilla Wahlgrens före detta svägerska Jessica Wahlgren fick säga ”ja” till kärleken tillika före detta tennisproffset Magnus Norman under en ceremoni den 18 juni. Det var en kändistät tillställning i Väddö kyrka, Norrtäljes kommun som följdes av en pampig och privat bröllopsfest.

Annons

Penny Parnevik och Douglas Murray

Penny Parnevik och hennes Douglas Murray gifte sig på farfar Parneviks herrgård Stora Tuna i Åkersberga norr om Stockholm den 18 juni. Paret var faktiskt gifta på pappret sedan innan, men hade fått skjuta upp bröllopsfesten för familj och vänner under flera år på grund av pandemin.

Bröllopet var en mycket familjär tillställning. Brudgummen bar kilt, brudens far grät (och rakade av sig håret) och Pennys systrar var hennes tärnor.

Annons

Félice Jankell och Nils Tham

Skådespelaren Félice Jankell och H&M-arvingen Nils Tham gifte sig på en hemlig plats i Toscana, Italien den 4 september.Själv publicerade de inga bilder från tillställningen, men deras kända gäster publicerade desto mer. Här är ett axplock av några som var på plats; Oscar Zia, Zara Larsson, Alba August, Carolina Gynning och Carola.

Félice Jankell är dotter till skådespelarna Annika Jankell och Thorsten Flinck.
Félice Jankell är dotter till skådespelarna Annika Jankell och Thorsten Flinck.

Carolina Neurath och Pierre Bengtsson

SVT-profilen och författaren Carolina Neurath och fotbollsspelaren Pierre Bengtsson hade ett sommarbröllop. Vigseln ägde rum utomhus på Skepparholmen i Saltsjöbo utanför Stockholm. Brudparet var omringade av nära och kära.

Annons

Hannah Widell och Philip Lindh

Mediageniet Hannah Widell och fästmannen Philip Lindh blev man och hustru i slutet på augusti. De gifte sig på Södermalm i Stockholm en vacker sensommarkväll. Bland gästerna fanns bland annat Hannahs syster Amanda Schulman och hennes make journalisten Alex Schulman.

Camilla Sjödahl-Essén och Albin Ekdal

Fotbollslandslagets Albin Ekdal gifte sig i juni med ungdomskärleken Camilla Sjödahl-Essén. Det var ett vackert bröllop i Stockholmstrakterna. På gästlistan återfanns bland annat Maja och Victor Nilsson Lindelöf, samt Sanna och John Guidetti.

Annons

Dödsfall

År 2022 markerar året då många storheter lämnade jordelivet av olika anledningar. Förutom brittiska drottning Elizabeth II:s död, så är det fler av våra svenska profiler som sörjs av en gemensam folksjäl, från om med detta år.

Börje Salming

Den kanske mest minnesvärda förlusten detta år var Börje Salming, som somnade in omgiven av närmsta familjen den 24 november. Under våren avslöjade ishockeylegandaren att han diagnosticerats med den aggressiva nervsjukdomen ALS. Hans tillstånd försämrades snabbt mot slutet, men trots det var han en stor förebild för många in i det sista och även in i döden. Vila i frid, Börje!

Annons
Börje Salming blev 71 år.
Börje Salming blev 71 år.

Sven Bertil Taube

Den 11 november lämnade viskungen Sven Bertil Taube jordelivet. Vid 87 års ålder tog han sista andetaget i London, Storbritannien där han bodde vid tidpunkten. Hans gärning för kultursveriges musikaliska framgångar lever vidare efter hans död.

Sven Bertil var son till en annan känd viskung; Evert Taube.
Sven Bertil var son till en annan känd viskung; Evert Taube.

Sven Melander

Den 31 mars gick skådespelaren Sven Melander bort i matstrupscancer. Det var i januari, några månader tidigare, som han meddelade att han insjuknat i sjukdomen igen. Han friskförklarades från en annan cancertyp år 2019. Sven gick bort vid 74 års ålder.

Annons
Sven gjorde en oförglömlig roll som semesterfiraren Berra i Lasse Åbergs film Sällskapsresan.
Sven gjorde en oförglömlig roll som semesterfiraren Berra i Lasse Åbergs film Sällskapsresan.

Hédi Fried

Förintelseöverlevaren, psykologen och författaren Hédi Fried somnade in i hemmet i Bromma natten till den 20 november. Hon lämnade jordelivet, som en otroligt stark röst och inspiration för många, vid 98 års ålder.

År 2015 gav Hédi Fried ett viktigt sommarprat i P1.
År 2015 gav Hédi Fried ett viktigt sommarprat i P1.

Svenne Hedlund

Sverige och bandet Hep Stars förlorade artisten Svenne Hedlund den 3 december efter en tids sjukdom. Han blev 77 år.

Annons

– Han fick covid när vi kom hem från sista turnésvängen och då blev han inlagd en tid. Han repade sig, men blev inte riktigt återställd. I onsdags kväll fick han åka ambulans in till Värnamos sjukhus, berättade vännen Ulf Stjernbo för Aftonbladet.

Svenne Hedlund begravdes den 28 december.
Svenne Hedlund begravdes den 28 december.

Dagny Carlsson

Hon gick under epitetet Sveriges äldsta bloggare, men hennes själ var ung in i det sista. Dagny gick bort den 24 mars, bara en månad innan hon skulle fylla 110 år.

– Jag kommer att ta med mig hennes otroliga livsglädje. Man ska aldrig tycka att man är för gammal och så tar jag med mig hennes nyfikenhet på livet, sade Suzanne Axell till Aftonbladet i samband med dödsbeskedet.

Annons
Dagny Carlsson blev otroliga 109 år innan hon gick bort.
Dagny Carlsson blev otroliga 109 år innan hon gick bort.

Lasse Lönndahl

Artisten, som kallats för Sveriges första tonårsidol, Lasse Lönndahl somnade in på annandagen den 26 december efter en kort tids sjukdom. Han blev 94 år.

Annons

Skilsmässor

För vissa av våra mest folkkära profiler kantades 2022 av skilsmässokaos. Andra skiljde sig från sina partners på ett helt platoniskt och odramatiskt sätt, efter många års äktenskap.

Björn Ulvaeus och Lena Ulvaeus

I februari kom nyheten om att Abba-ikonen Björn Ulvaeus och exhustrun Lena valt att gå skilda vägar efter 41 år som gifta. I juni dök Björn upp med nya kärleken Christina Sas på röda mattan inför premiären av musikalen Pippi på Cirkus.

– Det här är min partner Christina. Vi har dejtat ett litet tag och jag kände att jag ville ta med henne på det här eventet. Så det här är första gången som vi typ går ut tillsammans, berättade han för nöjessajten Hänt då.

Björn och Lena Ulvaeus fick två döttrar under äktenskapet; Emma och Anna.
Björn och Lena Ulvaeus fick två döttrar under äktenskapet; Emma och Anna.

Dominika Peczynski och Anders Borg

PR-konsulten Dominika och före detta finansminister Anders Borg lämnade in en skilsmässoansökan i affekt efter ett bråk i slutet på juni. Dagen därpå ångrade de sig, men då hade äktenskapsdelningen redan gått igenom. Sedan dess lever de som förlovade.

Annons

– Jag vill inte kalla oss förlovade, för det innebär att man ska gifta sig inom ett år. Jag vill snarare säga att vi är trolovade, förklarade Dominika för Aftonbladet i höstas.

Dominika Peczynski och Anders Borg
Dominika Peczynski och Anders Borg ångrade sig direkt efter skilsmässan.

Aje Philipson och Bathina Philipson

Den 3 november nåddes vi av nyheten att tv-profilen Bathina Philipson och kungavännen Aje Philipson skiljer sig efter 18 år som gifta. I en kommentar till Aftonbladet berättade Bathina att beslutet vuxit fram under en lång tid och att exmakarna skiljs åt som vänner.

Annons

– Hade det här slagit ned som en bomb så hade jag nog varit i chock, men det här har tagit sin tid, sade hon då.

Aje Philipson och Bathina Philipson
Aje och Bathina Philipson skiljdes, i odramatiskt manér, i början på november.

Rickard Olsson och Giséle Essé Olsson

I början på oktober blev det offentligt att tv-profilen Rickard Olsson och exhustrun Giséle Essé Olsson ansökt om skilsmässa. Deras uppbrott har varit tufft för Rickard.

– Det är väl inte klart än, vi ligger och pratar med advokater och sådant skit. Det är ingenting man önskar sin värsta fiende, berättade han för Hänt nyligen.

Annons
Rickard Olsson och Giséle Essé Olsson
Innan. allt är färdigt med bodelningen, bor Rickard tillfälligt i en bod på tomten till deras tidigare gemensamma hem.

Leif Andrée och Sophia Artin

Även skådespelaren Leif Andrée har påverkats hårt av en skilsmässa. I mars kom nyheten att han och exhustrun tillika teaterchefen Sophie Artin gått skilda vägar efter omkring 30 år tillsammans.

– För min del så är det fortfarande en sorgeprocess, men jag går i terapi och jag pratar med vänner. Sen är det klart att man sitter och är ledsen. Jag är ledsen men samtidigt så har jag en hoppfullhet, förklarade skådespelaren för Hänt i slutet på november.

Annons
Rickard Olsson och Giséle Essé Olsson
Sophia Artins önskemål om skilsmässa kom som en blixt från klar himmel för Leif Andrée.

Janni Delér och Jon Olsson

I augusti meddelade influencern Janni Delér och skidåkaren Jon Olsson att de valt att skiljas. Skilsmässobeskedet följdes av långvariga otrohetsrykten, som exparet gick ut och dementerade.

Janni Delér och Jon Olsson
Janni Delérs och Jon Olssons skilsmässa blev mycket omskriven.

Casper Janebrink och Helena Janebrink

Arvingarnas frontman Casper Janebrink och exhustrun Helena Janebrink lämnade in en skilsmässoansökan på självaste alla hjärtans dag, den 14 februari. Paret har två barn tillsammans och hade varit gifta i 20 år.

Annons
Casper Janebrink och Helena Janebrink
Exmakarna skiljdes på alla hjärtans dag.

Anna Brolin och Jesper Rodhborn

Den 20 april lät TV4-profilen Anna Brolin och exmaken Jesper Rodhborn meddela att de valt att skilja sig efter nio år som gifta. I ett gemensamt inlägg på Instagram berättade exparet om beslutet:

”Går från att vara föräldrar som är gifta till vara föräldrar som är vänner”.

Casper Janebrink och Helena Janebrink med sönerna.
Bara dagar efter skilsmässobeskedet blev offentligt syntes exmakarna Anna och Jesper tillsammans på Gröna lund med de gemensamma sönerna.

Bebislycka

Slutligen vill vi även uppmärksamma de nya liven som började år 2022. Det rådde nämligen babyboom i kändisvärlden. Här är några av våra kända profilers allra härligaste bebislyckor från året!

Annons

Sigrid Bernson och Robin Bengtsson

Proffsdansaren Sigrid Bernson och artisten Robin Bengtsson blev kära i varandr år 2019 när de tävlade tillsammans i Let's dance. I våras, på kanelbullens dag, lät paret meddela att Sigrid hade ”en bulle i ugnen” och att de två skulle bli föräldrar i september.

”Helt tagna av vårt lilla mirakel och njuter nu av bebisbubblan”, skrev Sigrid på Instagram när hon berättade att sonen Viggo kommit till världen.

Agnes Carlsson och Vincent Pontare

I augusti avslöjade artisten Roger Pontare att han skulle bli farfar, under en intervju med Hänt.

Annons

– Ja, Vincent, den jäkeln. Det är på gång. Det är en magisk lycka. Det är roligt med barnbarn, det är det verkligen. När man får reda på att det är på gång och så där. Det är någon vacker dimension hela händelsen, bekräftade Roger för tidningen då.

I november avslöjade nöjessajten att artistparet Vincent Pontare och Agnes Carlsson fått en dotter, som tilldelats namnet Silvia Saga Carlsson. Ingen av de nyblivna föräldrarna har själva berättat om bebislyckan ännu, men Agnes har däremot visat upp gravidmagen på Instagram vid ett antal tillfällen.

Tuva Novotny och Alexander Skarsgård

I samband med Elle-galan i våras visade Tuva Novotny upp en gravidmage på röda mattan. Hon ville inte berätta vem som var pappan till barnet då, men efter ett offentligt uttalande från en skådespelarkollega till Tuva, började rykten florera om att Tuva var i en romantisk relation med Alexander Skarsgård och att denna också är pappa till barnet.

Annons

Varken Tuva eller Alexander har kommenterat relationen, men i slutet på november fångades de båda två på bild tillsammans med ett spädbarn i famnen på en restaurang. Det rapporterade Daily mail.

Tuva Novotny på Elle-galan 2022.
Det var den 29 april som Tuva Novotny visade upp gravidmagen för första gången, iklädd en kort festblåsa.

Petra Mede

Inför programledaruppdraget i Let's dance 2022 i våras lät Petra Mede meddela att hon är gravid. Hon har sedan tidigare dottern Adeleine tillsammans med expojkvännen Mattias, men barn nummer två välkomnar hon på egen hand.

I början på augusti gästade hon Tilde de Paula Ebys talkshow och avslöjade då att nyfödda dottern fått namnet Paula.

Annons

– Det är underbart, men det är lite chockartat absolut, berättade hon då om hur första tiden som tvåbarnsmamma varit.

Petra mede i grön kavaj.
Petra Mede har tidigare berättat att hon är mycket glad över att hon tog beslutet att skaffa barn efter 40. Hon var inte redo innan dess.

Tommy Nilsson

Artisten Tommy Nilsson firade dubbel bebislycka i år; han blev nämligen både pappa och gammelfarfar i år!

Det var i början på april som Tommy Nilsson och kärleken Linda Olsson välkomnade sitt andra gemensamma barn till världen; en dotter som markerar En dag-artistens sjätte barn totalt sett. Tommy fick sitt första barn redan som tonåring.

Annons
Tommy Nilssons barnbarn Robin Jonsson blev pappa till sitt andra barn under 2022.
Tommy Nilssons barnbarn Robin Jonsson blev pappa till sitt andra barn under 2022.

Måns Zelmerlöw och Ciara Zelmerlöw

Den 9 augusti visade artisten Måns Zelmerlöw upp bebislyckan med skådespelarhustrun Ciara. Paret hade välkomnat deras andra gemensamma son, med hjälp av personalen på Universitetssjukhuset Lund.

”Ossian Matteus Zelmerlöw föddes klockan 10:01 i dag. Det har varit en otrolig resa och vi är SÅ glada att äntligen få beskåda vår lilla sumobrottare till son!”, skrev Måns i ett inlägg på Instagram.

Kajsa Bergqvist

Den före detta friidrottsstjärnan Kajsa Bergqvist blev mamma för första gången för bara några veckor sedan. Den elva år yngre hustrun Josefin Holmqvist födde parets son i mitten på december och några dagar senare berättade Kajsa om bebislyckan i ett sms till Expressen.

Annons

”I måndags, den 12:e december, fick vi en liten kille. Väldens sötaste grabb. Vi är så lyckliga”, skrev hon.

Kajsa Bergqvist och Josefin Holmqvist är nyblivna föräldrar till en son.
Kajsa Bergqvist och Josefin Holmqvist är nyblivna föräldrar till en son.

Casper Janebrink

I maj uppdagades det att Casper väntade barn tillsammans med nya 18 år yngre flickvännen Therese Andersson. De två välkomnade en son i september, sju månader efter skilsmässan från Helena.

– Allt har inte kommit i rätt ordning den här gången, men nu blev livet som det blev. Jag är glad och lycklig. Det ska bli jättespännande, berättade Casper för Expressen i samband med gravidavslöjandet.

I juni visade Casper upp gravida flickvännen Therese offentligt, för första gången.
I juni visade Casper upp gravida flickvännen Therese offentligt, för första gången.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons