Tage Danielsson och Hasse Alfredson

1:27

Efter reklamen: 6 kändisbarn som har gått i sina föräldrars fotspår

(1:27)

”Hasse och Tage” har blivit ett begrepp synonymt med en sammansvetsad duo – under mer än tre decennier jobbade komikerna Hasse Alfredson och Tage Danielsson tillsammans och gjorde en lång rad revyer och filmer ihop. Humorduon var också bästa vänner, och deras respektive familjer brukade också umgås mycket med varandra.

Hasse och Tage 1970.

Lennart Halvarsson/Aftonbladet/TT

Inför filmen Hasse och Tage – en kärlekshistoria som kom 2019 mötte Dagens Nyheter upp två av duons barn, Hasse Alfredsons mindre kända sin Daniel Alfredson och Tage Danielssons son Jesper Danielsson. I stugan i Stockholms Vita Bergen, där deras pappor skrev många av sina gemensamma projekt, berättade barndomsvännerna om sina speciella uppväxter med de ikoniska komikerföräldrarna.

– Jag fick vara med här ibland, men det var ju ganska tråkigt tyckte jag. Det var mycket roligare att följa med på repetitioner eller filminspelningar, säger Jesper Danielsson. På inspelningarna fick man ju vara lite statist, koka kaffe, sälja program och bära någon... lampa, säger Jesper Danielsson, som själv jobbar inom filmbranschen.

Hasse Alfredsons stora sorg

Han minns sin pappa som en hängiven yrkesman, samtidigt som han prioriterade att vara med familjen, som bestod av hustrun Märta-Stina Köhler och sönerna Jesper och Patrik. När Tage Danielsson gick bort i hudcancer 1985 var sonen Jesper 22 år gammal.

– Han var en hårt arbetande, person. Disciplinerad. Men jag kommer också ihåg en person som älskade en massa andra saker och ägnade jättemycket tid åt resor, att vara med familjen, äta god mat och ta långa pauser. Den privata sidan av Tage överskuggades inte alltid av arbetet.

Daniel Alfredson och Jesper Danielsson.

Anette Nantell/DN/TT

För Daniel Alfredson kom förlusterna inom familjen ännu tidigare i livet. Bara åtta år gammal förlorade han sin bror Mats 1967 i en tragisk olycka. Att förlora sin son var något som påverkade Hasse Alfredson resten av livet. Kvar hade han barnen Daniel, Tomas och Sofi.

– Jag var bara åtta när min bror dog. En sådan händelse får ju alla leva med resten av livet, men jag vet inte hur det präglade min pappas arbetsliv. Han gjorde senare lite dystrare saker, som boken ”En ond man”. Men jag tror i och för sig inte att det hade med min brors bortgång att göra. Han hade en ganska stor melankolisk sida i sig och den fanns där från början.

Tomas Alfredson, Jesper Danielsson och Daniel Alfredson på premiär på filmen "Hasse & Tage - en kärlekshistoria".

Karin Törnblom/TT

Mer läsning

Femina