Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Hedda Stiernstedt sommarpratar om vänskap och identitet

11 jun, 2020 
AvNina Nyström
Hedda Stiernstedt
I sommar gör Hedda Stiernstedt premiär som sommarpratare i Sommar i P1. Vi fick ett snack med henne om sommarpratet, sommarplanerna och karriärsmålen framöver.
Annons

Hedda Stiernstedt slog igenom stort och blev folklig med rollen som Nina i Vår tid är nu. Men hon är inte bara känd för sitt skådespeleri. Hon har också fått uppmärksamhet för sin stora integritet och sitt modeintresse –  i vintras utsågs hon till Sveriges bäst klädda kvinna 2020 på ELLE-galan.

Vad ska du prata om i ditt Sommar i P1?

– Jag vill berätta en dramaturgisk historia om vänskap och sökandet efter identitet. I den pratar jag bland annat om min väg till skådespeleriet, men framför allt om hur man formas av vänskap. Om en barndomsrelation som inte existerar längre och hur en annan person kan ha viktiga nycklar till ens identitet.

Vad vill du att man ska känna efter ditt Sommar i P1?

– Att man blir sugen på att ringa sina vänner och säga att man älskar dem.

Även om Hedda ofta träffar nya människor genom jobbet och många säkert vill vara hennes vän, så består hennes närmaste vänner till största delen av barndomskompisar.

Annons

– Jag träffar många nya människor i mitt jobb. Många av dem är nästan förföriska och man har en intensiv relation ett tag, men den typen av relationer är svåra att hålla fast vid. Jag vet vilka som verkligen betyder nåt och finns där, även om jag älskar att kasta mig in i nya relationer.

Om pojkvännen Alexis Almström

Hon har också en annan, viktigt, långvarig vän. Sedan mer än nio år tillbaka är Hedda tillsammans med regissören Alexis Almström.

– Och jag HATAR när folk säger att deras kille är deras bästa vän. Men min kille är faktiskt det!

Hedda med pojkvännen Alexis Almström på ELLE-galan 2020
Hedda med pojkvännen Alexis Almström på ELLE-galan 2020.

Hur ser din sommar ut?

– Allt jag hade planerat är ju inställt. Men efter den första initiala besvikelsen kände jag att det får bli en sommar i city. Det känns nästan lite tonårigt med en sommar i stan när alla kompisar är här! Jag vill tillbringa mycket tid på en picknickfilt och stanna ute hela natten.

Annons

Här kan vi se Hedda Stiernstedt 2020

I vår har vi sett henne på bioduken i Min pappa Marianne och i höst är det premiär för en ny film om Jönssonligan, där Hedda spelar Doris. Och under julhelgen återser vi äntligen Nina och Calle i en efterlängtad specialsäsong av Vår tid är nu.

Calle och Nina julspecial Vår tid är nu
Calle och Nina i den kommande julspecialen av Vår tid är nu.

I övrigt är schemat ovanligt tomt just nu, eftersom flera planerade produktioner ställts in eller skjutits fram på grund av corona. Men det är just tack vare det som vi får möjlighet att lyssna på Hedda i Sommar i P1.

– Att sommarprata har definitivt varit en dröm och något jag inte tar lätt på. Jag har känt att om jag ska göra det så vill jag verkligen ge det tid, och den tiden har jag nu, så det passade bra. Men det är nervöst, sommarpratet har ju alltid varit heligt.

Annons

Vad för slags erfarenheter och utmaningar letar du efter i din karriär just nu?

– Jag har slutat tänka i termer av drömroller eller vissa genrer. Det känns inte så viktigt längre, det behovet har blivit lite mättat. Nu vill jag fokusera på att vara kreativ och vara med på ett tidigt stadie i utvecklandet av nya projekt. Jag går igång på skapandet av karaktärer och på hur pass utmanade de är. Gärna spännande samarbeten med starka regissörer.

Heddas favorit-sommarprat

Till sist – vilket sommarprat har gjort starkast intryck på dig?

– Jag rekommenderar Olof Wretling. Det är inget sommarprat, utan ett vinterprat, men som jag älskar.

– Jag tycker att man blir mer berörd när man berättar en historia som en sorts saga. l Olof Wretlings prat flätas ramberättelsen samman med historierna på just det sättet. Han berättar om sig själv och vad han tycker om utan att säga det specifikt. Han har en jättefin dramaturgisk kapacitet.

Hedda Stiernstedts sommarprat kan du lyssna på 4 juli i P1 eller på sverigesradio.se.

Foto: TT

LÄS MER:

Annons