Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hemlighetsmakeriet efter John Lennons död

07 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Den åttonde december 1980 skjuts The Beatles-stjärnan John Lennon till döds utanför sitt hem i New York, och går bort bara 40 år gammal.
Efter mordet valde familjen att hålla detaljer hemliga – och än idag vet fansen inte var John Lennons aska spreds.
”Det blir ingen begravning för John. John älskade och bad för mänskligheten”, sa Yoko Ono i ett uttalande efter mordet.
Annons
Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Så stöttar du någon i sorg

Ungefär tio i elva på kvällen den åttonde december 1980 återvänder John Lennon och Yoko Ono till sin lägenhetsbyggnad på Manhattan, efter att ha tillbringat kvällen i studion. John Lennon tyckte om att skriva autografer till fansen som väntat i timmar vid huset i hopp om att få träffa sin stora idol, och valde därför att kliva ur limousinen framför byggnaden, istället för att låta sig köras in på innergården.

På väg in i byggnaden blir The Beatles-stjärnan skjuten fyra gånger i ryggen av en psykiskt sjuk man, Mark David Chapman, som tidigare samma dag fått ett album signerat av mannen han nu har mördat. Medan John Lennon förblödde på marken övermannades Chapman av portvakten, och kunde senare gripas av polis.

Annons

John Lennon kördes i ilfart till sjukhus i en polisbil, men på plats kunde läkarna varken hitta puls eller andetag. Trots det försökte de återuppliva artisten i 20 minuter innan de till slut fick ge upp och inse att Lennons liv inte gick att rädda – skotten hade orsakat för stor skada i blodkärlen kring hjärtat.

”Åh nej, nej, nej, nej ... säg inte att det är sant”, ska Yoko Ono ha hörts säga när hon leddes bort på sjukhuset efter att ha fått dödsbeskedet.

Fansen vet inte var John Lennons aska spreds

Över hela världen hölls det tysta minuter för John Lennon, och fansen förenades i sin sorg. Samtidigt valde familjen att inte hålla en begravning för artisten.

”Det blir ingen begravning för John. John älskade och bad för mänskligheten. Var goda och gör samma sak för honom. Hälsningar, Yoko och Sean”, skrev Yoko Ono i ett uttalande dagen efter mordet.

John Lennon kremerades, men än idag vet man inte var hans aska spreds, eller om han blev begravd. Däremot sägs det att Yoko Ono spred hans aska i Central Park i Manhattan. I parken har det satts upp en minnesträdgård i Lennons ära, uppkallad efter The Beatles-låten Strawberry fields, där fans fortfarande samlas för att minnas artisten eller uppmärksamma sorg över andra händelser, som 11 september-attacken eller The Beatles-kollegan George Harrisons död.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons