Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Internationella stjärnorna som har svenska föräldrar

06 dec, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Det finns många kända svenskar i Hollywood – hela Skarsgård-klanen, Alicia Vikander och Joel Kinnaman för att nämna några.
Men det finns också många stjärnor som är doldissvenskar, som har svenska föräldrar utan att vi nödvändigtvis vet om det.
Här är de internationella stjärnorna med svenska mammor och pappor!
Annons
Svenskarna som fått en Golden GlobeBrand logo
Svenskarna som fått en Golden Globe

Malin Åkerman

Det är lätt att tro att Malin Åkerman är född och uppvuxen i Sverige, men så är det faktiskt inte. Hon har både en svensk mamma och pappa, men har vuxit upp i Kanada, och bara besökt Sverige – där hennes pappa bor – om somrarna. Malin pratar dock bra svenska, och gör ofta intervjuer på svenska. 2019 spelade hon också en svensktalande roll i Tomas Ledin-filmen En del av mitt hjärta.

Val Kilmer

Världsstjärnan Val Kilmer, känd från filmer som Top Gun och Tim Burtons Batman, har arv från många olika länder. Hans mamma Gladys Ekstadt är svensk, men uppvuxen i amerikanska Indiana.

Val Kilmer.

Caroline Lagerfelt

Skådespelaren Caroline Lagerfelt känner många igen från hennes roller i serier som Gossip girl och Beverly Hills 90210. Som kanske hörs på namnet har hon svenskt ursprung – hennes pappa är friherren Karl-Gustav Lagerfelt, och Caroline har till viss del också vuxit upp i Sverige.

Caroline Lagerfelt.
Annons

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Isabella Rossellini

Isabella Rossellini är dotter till en av Sveriges stora stoltheter, skådespelaren Ingrid Bergman. Bergman är en av få svenska Hollywood-stjärnor som har vunnit en Oscar, och hon hålls fortfarande som en av världens främsta skådespelare genom tiderna. Dottern Isabella fick hon tillsammans med italienska regissören Roberto Rossellini, och Isabella har minst sagt gått i sin mammas fotspår som skådespelare.

Som barn kunde Isabella prata svenska, men det försvann med åldern.

– Vi tillbringade ju många somrar på västkusten när jag var barn, det var underbart, men sedan tappade jag språket. Vi pratade aldrig svenska hemma i Italien eller var vi nu bodde, har hon sagt.

Cat Stevens

Ikoniska artisten Cat Stevens, som numera heter Yusuf Islam efter att ha konverterat till islam, har en lång musikkarriär bakom sig. Han har skrivit låtar som The first cut is the deepest, Moonshadow och Father and son. Cat Stevens har en svensk mamma, Ingrid Wickman, och bodde i Gävle i ungefär ett års tid när han var åtta år gammal. Cat Stevens har också en oväntad svensk släkting – han är syssling med svenska skådespelaren och komikern Sissela Kyle.

Yusuf Islam, som tidigare hette Cat Stevens.

Olivia Olson

Minns du välsjungande flickan Joanna Anderson i julklassikern Love, Actually, som imponerar på alla med sin tolkning av All I want for christmas is you? Skådespelaren Olivia Olson är adopterad, men hennes biologiska mamma är svensk.

Annons

Efter Love Actually har Olivia gjort karriär främst som röstskådespelare.

Olivia Olson med Thomas Sangster.

Nadia Bjorlin

Nadia Bjorlin känner nog fler igen till utseende än till namn – den amerikanska skådespelaren har länge haft en framträdande roll i klassiska såpan Våra bästa år. Hon har en svensk pappa, kompositören Ulf Björlin, och pratar faktiskt flytande svenska.

Nadia Bjorlin.
Annons