Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kristina Wayborn lämnade rampljuset efter Bond-succén – så lever hon

02 dec, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hon är en av få svenska skådespelare som har spelat i en James Bond-film, men efter Octopussy lämnade Kristina Wayborn rampljuset.
Efter skådespelarframgångarna har Hollywood-svensken dragit sig tillbaka och har kämpat med hälsoproblem – så här lever hon i dag.
– Jag vet inte om jag är inne på sista kapitlet av mitt liv, eller om det är epilogen, sa hon till Barometern 2021.
Annons
10 ikoniska bondbrudar – då och nuBrand logo
10 ikoniska bondbrudar – då och nu

Född 1950 i småländska Nybro och uppväxt på Öland hade Kristina Wayborn, född Britt-Inger Johansson, ett helt vanligt liv. Men redan från tidig ålder ville hon mer. På familjens bondgård på Öland drömde hon bort ut i den stora vida världen, och redan som barn sa hon att hon skulle flytta till USA.

Efter att 1968 ha vunnit Fröken Sverige-tävlingen och fått representera Sverige i Miss Universum flyttade Kristina till Los Angeles för att bli modell och skådespelare. Men Kristina hade en del krav på hur hon ville framställas, vilket gjorde att hon tackade nej till roller i filmer och tv-serier som Charlies änglar och andra stora produktioner.

Kristina med Roger Moore.

Svartlistades från Hollywood

Genombrottet kom 1980 i The silent lovers, där hon hyllades för sin insats. Men när karriären såg ut att gå rakt uppåt kom ett bakslag. Efter att ha avfärdat en framgångsrik producent som ville att hon skulle vara hans flickvän i gengäld mot stora roller fick Kristina höra att hon aldrig skulle lyckas i Hollywood – producenten svår att han skulle göra allt i sin makt för att stoppa hennes karriär. Kristina åkte hem till föräldrarna på Öland, där hon fick höra att hennes kontrakt hade brutits.

Annons

– Jag hade blivit svartlistad i Hollywood och tänkte ”Herregud, vad ska jag göra nu?”, sa Kristina i en intervju med Barometern 2021.

Kristina Wayborn med Richard Dean Anderson i McGyver.

Vändningen kom med James Bond-filmen Octopussy. Där erbjöds Kristina Wayborn en roll, och spelade till och med emot två andra svenskor – Mary Stavin och Maud Adams. Kristina hade roligt under inspelningen, och rollen mot Roger Moore gjorde att hon senare fick mindre roller i kända serier som Baywatch, Dallas och McGyver. Men för Wayborn hade Hollywood tappat sin lockelse.

– Jag har alltid uppskattat fair play. Det är kanske därför jag tyckt så mycket om sport. När startpistolen smällde på Fredriksskans så kvittade det vem du kände eller var släkt med. Då var det den snabbaste som vann. Så är det inte i Hollywood. Tyvärr.

Annons

Valde ett helt annat liv – bortom kändisskapet

Svensken valde därför att lägga karriären på hyllan och satsa på helt andra saker. Hon började köpa och sälja både mark och fastigheter, och tävlade både som rodeoryttare och tennisspelare. Hon gifte sig också med en amerikansk man som hon hade en hästransch med i Los Angeles. När mannen blev sjuk och fick höra att han max hade åtta månader kvar att leva flyttade de till Arizona – men där fick de hela fem år tillsammans innan han till slut gick bort 2008.

Hästar är livsviktigt för Kristina Wayborn.

Även Kristina har drabbats av svåra hälsoproblem. 2017 diagnostiserades hon med bröstcancer, och det blev en lång och utdragen sjukdomsprocess – där hon mitt i allt också tvingades genomgå en åtta timmar lång hjärtoperation, under vilken hennes hjärta stannade fem gånger. 2021 berättar Kristina att hon är cancerfri, men inte tar livet för givet.

– Jag är enormt tacksam över att jag överlevde den där perioden. Jag vet inte om jag är inne på sista kapitlet av mitt liv, eller om det är epilogen. Men varje dag gläds jag åt att vara levande. Livet är en gåva för mig.

Kristina Waybprn 2022.
Annons