Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Irena Pozar avslöjar sanningen om På spåret bakom kulisserna

12 feb, 2021 
AvAino Oxblod
FotografBo Håkansson, Bilduppdraget/SVT/TT
Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar gjorde debut i årets säsong av På spåret i SVT.
Nu berättar hon om nervpärsen, hur det egentligen går till bakom kulisserna – och vad som ändras till det faktiska programmet.
– De sa innan inspelningen att det är 45 sekunder på varje poäng, då fick jag panik, säger hon.
Annons
Här är alla deltagare i "På spåret"Brand logo
Här är alla deltagare i "På spåret"

Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar, 29, debuterade i årets På spåret tillsammans med musikern Patrik Arve, 55.

Men det var inte helt självklart för henne att tacka ja.

– Först när de ringde så kände jag "jag kommer aldrig kunna säga ja" först. När man pratar med folk om att vara med i På spåret så är det många som säger att det är det läskigaste man skulle kunna utsätta sig för.

Att spela in ett enda avsnitt av På spåret tar tre timmar. Då sitter de tävlande fokuserat och tävlar i sina burar – något som gör att deltagarna efter den intensiva tävlingen både är fulla av adrenalin och ordentligt trötta i huvudet, förklarar Pozar.

Men trots det var inspelningen ändå mindre läskig än vad hon hade trott innan hon tackade ja – mycket på grund av hur produktionen och programledarna Kristian Luuk och Fredrik Lindström beter sig mot de som tävlar.

– Det är en extremt trygg miljö, med fin publik. Produktionen vet att det är det läskigaste man kan göra, de klipper väldigt snällt. Det blir ingen dokusåpaklippning, utan de vill framställa alla så bra som möjligt.

Annons

Skillnaden på På spåret i tv – och under inspelningen

Bakom kulisserna råder det familjär stämning, där de tävlande och programledarna alla har en loge var i en liten korridor, och de mer erfarna delar med sig av tips till nybörjarna.

– Det var surrealistiskt att vara där. Man är där under tre dagar och spelar in, så några får ju en dags paus, men vi spelade in söndag och måndag. Man hinner liksom inte plugga på några luckor när man är där, det är bara att gå och lägga sig och sen kötta dagen därpå igen.

Eftersom det färdigklippta programmet är två timmar kortare än inspelningen är det mycket material som försvinner, och Irena avslöjar att de får längre betänketid på vissa frågor än vad som syns – något man kan ha i åtanke om man sitter hemma och tävlar i soffan.

Resefilmerna är dock precis så snabba som de ser ut, något som är minst sagt stressande när man sitter i tv-studion

– Resefilmerna är exakt lika snabba som på tv, där går det inte att klippa. De sa innan inspelningen att det är 45 sekunder på varje poäng, då fick jag panik – vet du hur kort det är?

Läs mer:

Annons