Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Irma Lehtosalos sorg över barnens uppväxt: ”Fattiga”

16 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografKarin Törnblom/TT, Cornelia Nordström
Marko ”Markoolio” Lehtosalo växte upp med en ensamstående alkoholiserad mamma och två yngre syskon.
I dag är Irma nykter och relationen mellan familjemedlemmarna har aldrig varit starkare.
Men Irma kan ändå känna en stor sorg över att hon inte kunde ge barnen fina saker under deras uppväxt.
Annons
Melinda Jacobs om tv-dokumentären MammahjärtatBrand logo
Melinda Jacobs om tv-dokumentären Mammahjärtat

I sex avsnitt har svenska folket få bekanta sig med artisten Marko ”Markoolio” Lehtosalos frispråkiga mamma Irma under hösten. Mor- och sonduon har nämligen synts i succéprogrammet Marko och Irma på TV4, under årets första veckor.

I programmet har tv-tittarna fått följa deras stora byggprojekt; ett helt nytt hus till Irma på tomten i Stockholms skärgård. En tomt som Marko köpte till sin mor för 12 år sedan i hopp om att hon skulle bli nykter – en plan som funkade!

Resan har varit full av med- och motgångar, hjärtvärmande skratt och finska svordomar, men i torsdagens program står slutresultatet äntligen klart i säsongsavslutningen.

”Jag var extremt beskyddande över mina syskon”

Irma var bara 19 år när hon blev oplanerat gravid, med den framtida Millenium 2-artisten i magen. Vid tidpunkten bodde familjen, Irma, Marko och Markos pappa i staden Lathis i Finland.

Annons

När Marko var en sex månaders bebis flyttade familjen till Sverige. Men relationen mellan hans mor och hans far var destruktiv och höll inte och kort därefter var Irma ensamstående mamma till Marko, som aldrig haft en relation till pappan.

Marko växte upp med mamma Irma i Stockholmsförorten Orminge i Nacka kommun med två yngre syskon; brodern Mikko och syster Mirka.

Artisten Marko "Markoolio" Lehtosalo tillsammans med mamma Irma och de yngre syskonen Mikko och Mirka runt matbordet i barndomshemmet Orminge år 2001.
Artisten Marko "Markoolio" Lehtosalo tillsammans med mamma Irma och de yngre syskonen Mikko och Mirka runt matbordet i barndomshemmet Orminge år 2001.

Syskontrion växte upp med Irma, som då led av en alkoholproblematik. Det var en stökig uppväxt och Marko bestämde sig för att ta storebrorsrollen på största allvar.

– Jag var extremt beskyddande över mina syskon. Det är ju rätt stor åldersskillnad oss. Om det väl brakade loss hemma någon helg så försökte jag absolut få mina syskon bakom mig och ifrån det som skedde. Så att de inte heller skulle se så mycket, har Marko berättat under säsongen, i vilken båda syskonen har gjort tv-debut.

Annons

– Vi har tjafsat och bråkat som alla syskon gör, men för mig är det min familj som jag vuxit upp med. Det är vi fyra, alla de tre betyder väldigt mycket för mig.

Irma Lehtosalos sorg över barnens uppväxt: ”Fattiga”

I säsongsavslutningen av Marko och Irma går Irma loss på Ullared. Hon utbrister häpnadsväckande ”Wow! Det är så billigt!” om och om igen.

Hon går runt och väljer omsorgsfullt ut inredning till sitt nya hem, med ett konstant leende på läpparna. Slutnotan landar 9963 kronor, vilket var precis under den magiska gränsen, pristaket på 10 000 kronor, som duon hade satt i förväg.

En lycklig Irma förklarar varför shoppingrundan betyder så mycket för henne.

– Det är så här, när Marko var liten, då var vi ganska fattiga. Jag minns när vi var i ett stort soprum där. Vi hittade skidor till Marko där, säger hon och fortsätter:

– Jag kunde till exempel inte köpa en cykel till honom. Han brukade låna grannens cykel. Den pojken sprang efter Marko ”Jag vill ha tillbaka min cykel! Jag vill ha tillbaka min cykel!”. Marko åkte bara runt runt.

Hon uttrycker en sorg över att inte ha kunnat ge barnen fina saker under deras uppväxt – men också tacksamhet över hur livet ser ut i dag.

– Grannbarnen… de barnen fick allt möjligt. Mina barn tyckte inte att de fick så mycket fina grejer, jämfört med de andra barnen. Men nu har det blivit bättre.

Marko och Irma sänds torsdagar klockan 21 på TV4 och TV4 play.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons