Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Lasse Berghagens ärliga ord: ”Jag är en bättre morfar än pappa”

15 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografTorbjörn Andersson/EXP/TT, Olle Sporrong/EXP/TT, Roger Tillberg/TT
Lasse Berghagens långa och framgångsrika karriär innebar att han ofta var på resande fot när döttrarna Malin och Maria växte upp.
Nu berättar han att rollen som morfar gett honom chansen att uppleva det han missade.
– Jag tycker att jag är en bättre morfar än pappa. Man har ju tider i livet, säger han i en intervju med Hänt.
Annons
5 saker om Lasse Berghagen som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Lasse Berghagen som du kanske inte visste

Lasse Berghagen hör till en av Sveriges mest folkkära sångare och låtskrivare. Teddybjörnen Fredriksson-artisten är också en av de få utvalda som haft det prestigefulla uppdraget att leda SVT:s Allsång på Skansen – och även bidrog till sommartraditionens storhet i dag!

Under den långa karriären, som sträcker sig över hela sex decennier, har han hunnit med det mesta i underhållningsväg. Han har skrivit böcker, stått på teaterscenen, skådespelat i film, programlett stora tv-format, ställt upp i Melodifestivalen och vunnit en rad åtråvärda priser för sina insatser.

Men alla framgångar innebar också att Berghagen betalade ett pris, förlorad tid med familjen. I en ny intervju med nöjessajten Hänt berättar han att han nu kompenserar för det – i rollen som morfar till fem barnbarn.

Annons

Så får Lasse Berghagen och Eva kärleken att hålla – efter 47 år

Sedan 47 år tillbaka har Lasse varit gift med kärleken Eva Berghagen. Tillsammans har de dottern Maria Berghagen, som är förlovad med författaren Olof Röhlander. Lasse och svärsonen har tidigare haft den generationsöverskridande podcasten En blandning av sött och salt (efter Berghagens kända låt Stockholm i mitt hjärta) tillsammans.

På frågan om vad nyckeln bakom ett långt och lyckligt äktenskapet är, resonerar Lasse Berghagen så här:

– Det är bara tacksamhet. Vi har haft tur. Störst av allt är kärleken, så det är underbart. Eva har varit min absolut bästa supporter, hon är underbar. Där sköt jag över min förmåga faktiskt.

Lasse Berghagen tillsammans med hustrun Eva och gemensamma dottern Maria vid bokreleasen för artistens självbiografiska bok Hej Livet!, skriven tillsammans med Marcus Birro.
Lasse Berghagen tillsammans med hustrun Eva och gemensamma dottern Maria vid bokreleasen för artistens självbiografiska bok Hej Livet!, skriven tillsammans med Marcus Birro.

Innan han träffade Eva, hade han ett välkänt äktenskap med den framlidna legendaren tillika artistkollegan Barbro ”Lill-Babs” Svensson, med vilken han fick dottern Malin Berghagen. Hon har gått i båda föräldrarnas fotspår och lever i dag ett liv i rampljuset, som skådespelare och författare.

Annons

”Jag är bättre morfar än pappa”

Båda döttrarna har i sin tur skänkt pappa Lasse den stora glädjen att få bli morfar. Något som han njuter mycket av.

Äldsta dottern Malin har gett honom hela fyra stycken; dottern Love Taylor och sonen Christopher Taylor som hon fick tillsammans med framlidna exmaken Dag Taylor, samt dotter Linn Nilsson och sonen Isak Nilsson, som hon fick tillsammans med exmaken Tommy Nilsson. Maria Berghagen har dottern Filippa från en tidigare förhållande.

Malin Berghagen på en ovanlig bild tillsammans med alla fyra barnen år 2004.
Malin Berghagen på en ovanlig bild tillsammans med alla fyra barnen år 2004.

I intervjun med nöjessajten medger Lasse att han tillåts kompensera för sina brister som pappa i rollen som morfar.

– Jag tycker att jag är en bättre morfar än pappa. Man har ju tider i livet, jag vet att jag klagade på min pappa... att han inte hade någon tid när jag var liten. Sedan blev jag likadan själv. Jobbet har liksom tagit över genom åren. Men vi har alltid haft en väldigt bra kommunikation, så det har inte varit några problem, berättar han för sajten.

Vidare påpekar han dock att han inte hade gjort något annorlunda, om han fick chansen.

– Nej, no regrets. Det är inget man kan backa projektorn och säga att man gör om. Det har gått bra ändå. Men det är väl det att jag har mer tid nu att vara med som morfar än som pappa, för då var jag alltid på turné, säger han avslutningsvis.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons