Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jack Vreeswijks kamp in i det sista – stödet från hustrun

03 apr, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Jack Vreeswijk.
Den 4 april 2023 somnade Jack Vreeswijk in, efter en längre tids cancersjukdom.
Vissångaren vägrade ge upp och hoppades han skulle bli friskare – och stöttades in i det sista av hustrun Anneli.
– Det var hans önskan att vara hemma, har frun berättat för Expressen.
Annons
Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

I hela sitt liv levde Jack Vreeswijk delvis i skuggan av sin enormt kände pappa, trubaduren Cornelis Vreeswijk. Men han hade också sin egen karriär, och försörjde sig som vissångare och låtskrivare.

Tidigt bestämde sig Jack för att han inte ville leva som sin pappa, som under sin karriär dömdes för både rattfylla och misshandel, och som drabbades av diabetes på grund av sitt osunda leverne med mycket alkohol. Just alkoholen och dess negativa inverkan var något Jack Vreeswijk tidigt var medveten om.

– Jag vet att det blev mycket för pappa, både före och efter hans uppträdanden. Det var en del av traditionen då. Jag bestämde mig tidigt för att jag skulle leva på ett annat sätt, berättade han i en intervju med Dagens Nyheter 2016.

Annons

Jack levde ihop med hustrun Anneli, som han också hade flera barn ihop med. Efter sina konserter i södra Sverige var det självklart för honom att alltid köra hem till huset på landet utanför Uddevalla.

– Så det finns ingen möjlighet för mig att korka upp en back bira när jag lirat klart. Mitt val är ett annat än det som pappa gjorde, sa han i intervjun.

Jack Vreeswijk
Jack Vreeswijk i Allsång på Skansen 2017.Foto: Marcus Ericsson/Aftonbladet/TT

Jack Vreeswijk drabbades av cancer

2019 diagnostiserades Jack Vreeswijk med cancer i tjocktarmen, och opererades. Han fick sedan genomgå cellgiftsbehandling, och berättade om sorgen över att ha drabbats av sjukdomen för Hänt.

– Det handlar nog mest om att hålla det i schack, liksom. Vi har ett slags terrorbalans, jag och cancern. Den håller sig på sin kant och stökar inte alltför mycket. Så nu käkar jag cellgifter och så får vi se om det blir operation framgent. Jag gjorde en stor operation i våras. Nu ska kroppen få vila lite. Det var en stor operation så läkarna vill gärna vänta ett år, sa han till Hänt 2022.

Annons

Den 4 april 2023 somnade Jack Vreeswijk in, omgiven av sin familj hemma i huset på landet. I en intervju med Expressen berättade hustrun Anneli att de hade hopp om att sjukdomen skulle vända in i det sista, och att han skulle få nya behandlingar. Men till slut orkade inte kroppen längre. Jack valde att flytta hem från sjukhuset, och var medveten om all kärlek som omgav honom, ända till slutet.

– Det var hans önskan att vara hemma. Det var en jättefin tid, de här veckorna också. Han har varit omringad dygnet runt. Alla barnen, hans bror, kusin. Alla har kommit och gått och funnits här för honom.

7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorgBrand logo
7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg
Annons