Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Malin Persson Giolitos familjeliv utomlands med maken och barnen

26 mar, 2024 
AvEbba S. Dahlman
FotografStefan Jerrevång/TT

För närmare 30 år sedan flyttade den aktuella författaren tillika kändisdottern Malin Persson Giolito till Bryssel för jobbet.
Snart träffade hon sitt livs kärlek, maken Christophe Giolito, som hon i dag har tre barn tillsammans med.
”När jag träffade din familj första gången blev de jätteförvånade...”, skriver hon i ett inlägg på Instagram om deras tidiga kärlekshistoria.

Annons
5 svenska kändisbarn som gått i sina föräldrars fotspårBrand logo
5 svenska kändisbarn som gått i sina föräldrars fotspår

Författaren och juristen Malin Persson Giolito är aktuell med ny bok och den kommande spänningsserien på Netflix som är baserad på hennes bok I dina händer.

Men vem är hon privat? Här djupdyker vi allt från uppväxten som dotter till en känd pappa, flytten till Bryssel, den tidiga kärlekshistorien med maken, författarskapet och synen på döttrarnas framtid.

Malin Persson Giolito

Ålder: 55 år. Fyller 56 den 25 september 2024.
Bor: I centrala Bryssel.
Familj: Maken Christophe, döttrarna Elsa, Nora och Bea och hunden Lily Potter. Pappa Leif GW Persson, mamma Birgitta Liedstrand, hel- och halvsyskon, många bonusfamiljemedlemmar och stor fransk svärfamilj.
Gör: Författare och jurist.
Aktuell: Netflix-dramatiseringen av romanen I dina händer. Nya boken Motiv.

Uppväxten som skilsmässobarn: Mamma gjorde en viktig insats

Malin Persson Giolito är dotter till kriminologen Leif GW Persson och sjuksköterskan Birgitta Liedstrand, som GW var gift med mellan 1968 och 1980.

Annons

Hon växte upp i stadsdelen Djursholm norr om Stockholm tillsammans med sin mamma, pappa och yngre syster. Vid elva års ålder ansökte hennes föräldrar om skilsmässa, varpå pappa Leif flyttade till Göteborg och bildade ny familj.

I en intervju med Amelia 2022 berättade Malin om uppväxten som skilsmässobarn och den viktiga relationen till sin mamma.

– Mamma och jag har en mer självklar relation, jag och min syster var typiska skilsmässobarn som förväntades åka till Göteborg där pappa bodde och det gjorde vi men när vi var där jobbade han mest. Min mamma jobbade också, men jag upplevde aldrig att det inte fanns tid för mig och min syster, sa hon till tidningen då och säger att hon lärt sig mycket om att vara en närvarande föräldrar från sin mor.

Hennes mamma slet hårt efter skilsmässan, med två jobb, för att få livet att gå runt för barnen. En viktig insats som blev extra tydlig för Malin när hon själv blev vuxen och fick barn.

Annons

Relationen till pappa Leif GW Persson: ”Frånvarande”

Relationen till sin far, kriminologen Leif GW Persson, var inte lika självklar i ungdomen. Hon berättar vidare i intervjun med Amelia om hur det var att växa upp med en frånvarande pappa.

– Pappa har aldrig förminskat mig, han har alltid visat hur mycket han tror på mig och snarare förutsatt att jag, liksom han, ska lyckas. Han var en frånvarande pappa när jag var liten, men det har han tagit igen, sa hon till tidningen då och tillade senare att hon verkligen beundrar sin far.

Succén med Störst av allt på Netflix

Precis som honom, och till skillnad från hennes övriga syskon, lever Malin i dag ett liv i rampljuset. Hon har ärvt sin pappas litterära talang och intresse för kriminologi, och gör i dag succé som författare. Hon har skrivit flertalet hyllade kriminalromaner under karriären och vunnit ett antal prestigefulla priser.

Annons

Mest känd är hon kanske för boken Störst av allt som kom 2016 och några år senare tolkades för tv-rutan i form av den populära tv-serien på Netflix, med samma namn som boken. Då med Felix Sandman och Hanna Ardéhn i huvudrollerna.

Boken har även en internationell publik och har sålts till hela 30 länder.

Tar bort sitt namn från nya Netflixsatsningen efter konflikt

Den 24 april 2024 har dramaserien I dina händer, baserad på Malins bästsäljande bok med samma namn, premiär på Netflix. Men det som skulle blivit Malins debut som manusförfattare fick en oväntad vändning när Persson Giolito nyligen gick ut i media och berättade att hon valt att ta bort sitt namn från produktionen.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar hon om anledningen. En intern konflikt gällande skildringen av bokens kärna; gängkriminalitet bland unga barn i förorten.

– Jag kände tyvärr att det var nödvändigt. Jag vill inte att den här produktionen ska marknadsföras med mitt namn, säger hon till tidningen. Hon utvecklar sedan sitt svar med att berätta hur hon och huvudförfattaren Alex Haridi ska ha haft olika visioner för hur historien skulle berättas.

Annons

Malin Persson Giolitos och maken Christophes kärlekshistoria

Innan författarkarriären tog fart på riktigt arbetade Malin i huvudsak som advokat vid Europeiska kommissionen i Bryssel. Sedan närmare 30 år är hon bosatt i den politiska metropolen där hon även hittade kärleken i fransmannen tillika juristen Christophe Giolito, som hon firar 25-årig bröllopsdag med i sommar.

På parets bröllopsdag, den 3 juli, i fjol postade Malin en gammal bild på Instagram där hon också generöst delade med sig av deras tidiga kärlekshistoria.

”Vi var så små när vi träffades. Du hade mikrofon-hår och jag c-kupa. Efter två veckor ihop (när det fortfarande var hemligt) köpte du en SAAB och började lära dig svenska. När jag träffade din familj första gången blev de jätteförvånade för att de 'trodde svenskan var en bil'”, skriver hon och fortsätter med att berätta om hur Christophe först inte ville gifta sig överhuvudtaget:

Annons

”I 28 år har det varit du och jag och i dag för 24 år sen gifte vi oss trots att du tyckte det var onödigt. Du ville bara skaffa barn på en gång. (Men du pratar fortfarande om bröllopstårtan som du hade velat äta mer av.) Nu har vi tre döttrar, två hus, en hund och fortfarande väldigt olika uppfattningar om hur man fyller en diskmaskin och om det behövs elektronik för att sporta. Du driver mig till vansinne. Ingen får mig att skratta som du. Du borde laga mer mat och sova längre om morgnarna.”

Malin om döttrarnas framtid: Tror starkt på mina barn

I dag är Malin och maken stolta föräldrar till de tre döttrarna Elsa, Nora och Béatrice. För att inte glömma den fyrbenta familjemedlemmen Lily Potter, som är en hund av rasen labrador.

Annons

I en intervju med tidningen Vi 2022 berättade Malin öppenhjärtigt om synen på sitt föräldraskap och döttrarnas framtid.

– Jag tror verkligen på nästa generation. Det kan tyckas fånigt att säga så, vi har ju inte en hel generation med enbart jämlika och klimatkloka ungar. Barn är naturligtvis som folk är mest. Men om du frågar om min privata erfarenhet tycker jag att mina döttrar absolut är bättre rustade för att ta hand om framtiden än jag var som ung. Har jag då en förtröstan om att det kommer att gå bra för dem? Tar man bort faktorer man inte kan styra över och bara ser på deras inneboende kraft så…ja, det finns inget jag tror starkare på än mina barn, sa hon då.

Annons