Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Jamie Lee Curits dotter kom ut som transperson – beskedet efter vinsten

30 mar, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografSthanlee B. Mirador/Sipa USA
Jamie Lee Curtis och hennes make Christopher Guest är föräldrar till två barn.
Yngsta dottern Ruby Guest kom nyligen ut som transperson.
Nu uppmärksammar den prisvinnande skådespelaren dotterns resa på ett fint sätt!
Annons
Feminas moderedaktör sätter betyg på oscarsklänningarnaBrand logo
Feminas moderedaktör sätter betyg på oscarsklänningarna

Några veckor har hunnit passera sedan den 95:e upplagan av filmvärldens mest prestigefulla prisutdelning Oscarsgalan ägde rum.

Science fiction-dramat Everything Everywhere All at Once blev galans stora vinnare och kammade hem totalt sju priser; bästa film, bästa regi, bästa manus och tre skådespelarpriser.

Den 64-åriga skådespelaren Jamie Lee Curtis vann hennes första statyett någonsin, för ”bästa kvinnliga biroll”, trots en lång karriär och många hyllade skådespelarinsatser i ryggen.

– Jag vann precis en Oscar!, jublade en tårögd och överväldigad Jamie Lee Curtis i sitt uppmärksammade tacktal på galan där hon även hyllade sina framlidna skådespelarföräldrar Tony Curtis och Janet Leigh.

Men det var inte bara föräldrarna som hyllades i och med Jamie Lees prestigefulla vinst.

Annons

Efter galan pratade hon om prisstatyetten i en talkshow och valde då att byta pronomen på figuren Oscar – som en gest till hennes yngsta dotter Ruby som kom ut som transperson för två år sedan!

Jamie Lee Curtis yngsta dotter Ruby Guest: ”Jag är trans”

Det var i en exklusiv intervju med tidningen People år 2021 som Jamie Lee Curtis, i dag 26-åriga, dotter Ruby Guest kom ut som transperson.

Under intervjun uttrycker skådespelaren en stor beundran och stolthet över det faktum att hon fick bevittna ”min sons resa till att bli min dotter Ruby.”

Ruby, som hade kommit ut för sina föräldrar året innan, berättade då om upplevelsen:

– Det var läskigt – bara det faktum att berätta något om mig själv som de inte redan visste var skrämmande – men jag var aldrig orolig. De har varit otroligt stöttande under hela mitt liv.

Ruby berättar om tillfället när hen insåg att hen var trans:

– När jag var omkring 16 så frågade en vän, som är trans, vilket kön jag tillhörde. Jag sa ”tja, jag är en man.” Efteråt tänkte jag mycket på det här [...] Sedan, sju år senare, vid tidpunkten när jag fortfarande var Tom, kom jag ut och berättade för min partner att jag var trans. Hen sa ”Jag älskar dig för den du är.”

Jamie Lee Curtis var överlycklig efter att ha vunnit sin första Oscarsstatyett någonsin för ”bästa kvinnliga biroll” i filmen Everything Everywhere All at Once.
Jamie Lee Curtis var överlycklig efter att ha vunnit sin första Oscarsstatyett någonsin för ”bästa kvinnliga biroll” i filmen Everything Everywhere All at Once.

Jamie Lee Curtis reaktion efter att dottern kom ut som trans

Jamie Lee Curtis berättar hur hon, som mamma, upplevde det när dottern kom ut som trans. Det första samtalet var tårfyllt säger hon, och vi läser mellan raderna att det var glädjetårar.

Annons

– Det svåraste var att säga ett annat namn. Ett annat namn än det som jag hade gett henne när hon föddes. Namnet som jag kallat henne för hela livet. Det var den största utmaning i början. Därefter var det hennes pronomen. Jag och min make säger fortfarande fel ibland. Man får sakta ner sitt tal lite. Bli medveten om vad man ska säga och hur man ska säga det.

Hon understryker att hon är stolt över att dottern berättar om sin resa offentligt, särskilt om det kan hjälpa någon annan våga vara sitt sanna jag.

Skådespelaren medger att hon anade att dottern kanske hade en annan sexuell läggning än straight, men poängterar att den sexuella läggningen och könsidentiteten är två olika saker. Att dottern identifierade som transperson hade hon ingen aning om innan.

Jamie Lee Curtis med hennes två döttrar, Ruby och Annie, på röda mattan år 2022.
Ruby Guest (t v) gjorde röda mattan-debut som transperson i oktober 2022, på filmpremiären av filmen Halloween Ends där mamma Jamie Lee Curtis spelar en av huvudrollerna. Till höger om hennes mamma står äldre systern Annie Guest.

Fina gesten: ”Stöttar min dotter Ruby”

Det är tydligt att mamma Jamie Lee stöttar yngsta dotterns resa. I maj 2022 vigde hon dottern Ruby och hennes partner Kynthia under deras bröllop.

Annons

Några månader därefter fick hon närvara vid Rubys röda mattan-debut, tillsammans äldsta dottern Annie Guest.

Även under ett av de största ögonblicken i hennes eget liv och karriär, när hon i början på mars 2023 vann ”bästa kvinnliga biroll” under Oscarsgalan, var kärleken till hennes yngsta dotter med henne i tanken.

Tisdagen efter galan gästade skådespelaren den amerikanska talkshowen Today och berättade för tv-programmets värdar Hoda Kotb och Savannah Guthrie, om vinsten:

– Som en stöttande gest till min dotter Ruby har jag gett min statyett de/dem-pronomen. Så jag kommer att referera till personen på statyetten som hen, och hen mår jättebra. Hen har hittat hem ordentligt.

En otroligt fin gest från en stolt och stöttande mamma Jamie Lee Curtis!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons