Jan Johansen.
Sex hollywoodskådisar som blev tillsammans med vanliga människor
1:29

Efter reklamen: Sex hollywoodskådisar som blev tillsammans med vanliga människor

(1:29)

Slå på ljud

Coronapandemin har gjort det väldigt svårt för kulturarbetare att försörja sig på sina valda yrken – turnéer ställdes in, föreställningar sköts upp och alla försök att uppträda stoppades av nya direktiv och lagar.

En av dem som drabbats är Jan Johansen. Den rutinerade Melodifestivalen-vinnaren hade planerat för en jubileumsshow på Vasateatern i Stockholm för att fira 25 år som artist, hade sommaren fullbokad och skulle dessutom göra julshow med Tony Irving från Let's dance – men allt ställdes in.

Därför har han nu sadlat om, och blivit lärarvikarie inom musik på en grundskola i Järfälla utanför Stockholm.

– Jag blev sittande och tänkte vad ska jag göra nu? Sen blev jag tipsad av Vattmyraskolans studierektor att det hade öppnat upp sig en vikarietjänst. Jag tänkte inte utan högg direkt, säger Jan Johansen till Mitt i.

Jan Johansen trivs som lärare

Jan Johansen har aldrig haft jobb inom skolan förut, utan alltid satsat på musikkarriären. Därför känner han att han kan relatera till barnen och ungdomarna i skolan som inte vill studera för att de ska bli fotbollsproffs som Zlatan.

– Jag sa samma sak om trummorna när jag gick i plugget i Vårby gård. Men jag försöker berätta att vägen dit inte är spikrak och att det är väldigt få som lyckas. Man måste ha en plan B.

Artisten verkar ha hittat hem i sitt nya yrke, och säger att han vill fortsätta jobba med det till viss del även efter pandemin.

– Det är stressigt ibland, men det ger mig väldigt mycket också. Jag har blivit personligt engagerad i ungdomarna och det känns som att man ger något tillbaka.

Ekonomi

Vill du arbeta hemifrån även efter pandemin? Här är 20 distansjobb med hög lön

Mest läst