Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jane Björck gick in i väggen – efter pressen som sportprogramledare

16 nov, 2021 
AvAino Oxblod
FotografLars Hedberg/TT
När Jane Björck blev sportjournalist på 80-talet var hon en av de första i Sverige.
Idag har hon banat vägen för många andra framgångsrika kvinnliga sportprofiler – men till slut tog de stopp.
– Jag hade aldrig haft en sjukdag i hela mitt liv men då var jag borta ett år, har Jane Björck berättat i Expressen.
Annons
Jessica Almenäs 5 saker du vill vetaBrand logo
Jessica Almenäs 5 saker du vill veta

När Jane Björck var 10 år satt hon framför tv:n med sin pappa och kollade på sport. Det var då hon insåg att hon ville bli sportjournalist för första gången, trots att kvinnliga sportreportrar inte var något som förekom i tv på den tiden.

Stöttad av sin familj satsade hon på karriären, och i slutet av 80-talet gjorde hon sin första sportsändning i SVT. Men att nå målet kom med tuffa utmaningar.

– Jag vet inte hur många presskonferenser det var där jag var den enda kvinnliga journalisten. Jag kan inte säga att jag har haft det jättejobbigt, men det har varit vissa situationer där jag känt att ”nu måste jag bita ihop, för en dag ska vi vara många kvinnor här", har Jane Björck berättat i en intervju med Expressen.

Annons

Efter att ha stått i fokus i flera år, som i stort sett den enda kvinnan som rapporterade om sport i tv-rutan, så ville Jane komma bort från rampljuset. Hon valde då att börja jobba som redaktör istället för att vara framför kameran som programledare, något hon menar var enda anledningen till att hon orkade fortsätta jobba.

Jane Björck gick in i väggen

Men efter några år bakom kameran tog det helt stopp – Jane gick in i väggen, och tvingades sjukskriva sig.

– Jag hade aldrig haft en sjukdag i hela mitt liv men då var jag borta ett år. Jag hade någon slags mitt-i-livet-kris. Men när jag kom tillbaka kände jag en oerhörd lust att jobba igen, programlederiet, allt kändes helt plötsligt enkelt igen, har hon sagt till Expressen.

När hon återvände till tv-rutan som programledare såg arbetsklimatet helt annorlunda ut. Nu är programledare som Jessica Almenäs, Anna Brolin och Frida Nordstrand alla framstående sport-profiler i rutan.

Jane Björck rapporterar om sport i SVT.

– Det var det här jag drömde om en gång, att vi skulle vara många kvinnor. Nu är jag bara en i mängden. Jag har så många fantastiska kvinnliga, och manliga, kolleger och det är just den här självklara mixen det ska vara.

The Storytellers – Lyssna med MarkizBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Markiz
Annons