Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jane Fondas ärliga ord om skönhetsingreppen: Aldrig igen

14 nov, 2022 
AvEbba S. Dahlman
FotografBoyer-Hahn-Marechal/ABACA/Shutterstock
Skådespelaren Jane Fonda fyller snart 85 år.
I en ny intervju reflekterar hon över åldrande och de skönhetsingrepp hon gjort under åren.
– I dag, om jag fick göra om det, hade jag inte gjort det, säger hon till Vogue.
Annons
Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talsparBrand logo
Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar

Skådespelare, politisk aktivist, författare, 80-talsikon och benvärmarnas skyddshelgon. Den 84-åriga Jane Fonda är en av Hollywoods levande legender.

I en ny intervju med modetidningen Vogue berättar hon om tankarna kring att åldras naturligt och varför hon, om hon fick göra allt igen, hade avstått från en del invasiva skönhetsingrepp.

– Först och främst, jag vill att unga människor ska sluta känna rädsla inför att bli äldre. Åldern spelar ingen roll, det är bara en siffra. Det som är viktigt är din hälsa, säger hon till tidningen.

Skådespelaren Jane Fonda drabbad av cancer

I början på september berättade Jane, i ett inlägg på Instgram, för följarna att hon drabbats av cancer igen. Skådespelaren har tidigare opererat bort en cancertumör i bröstet (2010) och en cancersvulst i läppen (2018).

Annons

Just nu genomgår hon en sex månader lång behandling med cytostatika för lymfkörtelcancer.

”Mina kära vänner, jag har något väldigt personligt att berätta för er. Jag har diagnostiserats med lymfkörtelcancer och har påbörjat behandling”, skrev hon i samband med att hon berättade om sjukdomsbeskedet.

Hon påpekade också att omkring 80 procent av alla drabbade av den specifika cancerdiagnosen, blir framgångsrikt cancerfria efter behandling. Dessutom är hon medveten om att hon har tur, som har råd med den bästa läkarvården.

”Jag inser, och det är smärtsamt, att jag är privilegierad i det här”, skrev hon då.

Jane Fonda reflekterar kring åldrande – uppmaningen till unga

Nu reflekterar Jane över åldrandet. Mer specifikt på hur skådespelarbranschen ser på åldrande, samt de ingrepp hon själv undergått för att minska synliga tecken på åldrande.

– Jag är nästan 85 år, men jag upplevs inte som gammal. Unga behöver förstå att bara för att du når en viss ålder, betyder inte det att du slutar leva, slutar ha kul, slutar ha pojk- eller flickvänner, slutar skaffa nya kompisar eller vad det nu kan vara, säger hon i intervjun med tidningen.

Annons

Hon och skådespelarkollegan Lily Tomlin spelar mot varandra i Netflix-serien Grace och Frankie, som porträtterar två 70-åriga kvinnors vänskap och kärleksliv i en dramakomedi.

– Du kan förverkliga dina drömmar även efter 70. Jag tror att Grace och Frankie ger människor, särskilt kvinnor, hopp för framtiden.

Jane Fondas ärliga ord om skönhetsingreppen: Aldrig igen

Skådespelaren menar på att vi inte ska döma oss själva när vi tittar oss i spegeln, under den där ”Åh, så smickrande”-badrumsbelysningen.

Hon är själv bekant med känslan att vilja genomgå ”föryngrande” skönhetsingrepp. Något som hon också gjorde under en period i livet, men att hon inte har någon önskan att göra det igen.

– Jag gjorde ansiktslyft under en tid, men var tvungen att sluta, då jag var rädd för att se förvrängd ut. Jag är inte stolt över det faktum att jag gjorde ingreppet. I dag, om jag fick göra om det, hade jag inte gjort det. Det är precis som de säger, man blir beroende.

Se också: Agnetha Fältskog - livet efter ABBABrand logo
Se också: Agnetha Fältskog - livet efter ABBA

Vidare berättar hon hur hennes skönhetsrutin ser ut nu när hon blivit äldre. Hon slår också ett stort slag för klyschan ”Om du mår bra, så ser du bra ut”.

– Jag lägger inte mycket pengar på ansiktsbehandlingar eller krämer nu, men jag fokuserar på att dricka mycket vatten och återfukta huden. Jag sover, jag rör på mig, jag ser till att få solljus och skrattar mycket med vänner. Skratt är väldigt viktigt!

Källa: Vogue

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons