Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Janis Joplins tragiska öde – fick aldrig se sin framgång

04 okt, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Det har gått 51 år sedan Janis Japlin tragiskt gick bort i en överdos, bara 27 år gammal.
Artisten, som blev en ikon efter sin död, fick aldrig se sitt debutalbum släppas.
Det här är Janis Joplins sorgliga livsöde, kantat av missbruk och tragik.
Annons
Abba släpper ny musik efter 40 år!Brand logo
Abba släpper ny musik efter 40 år!

1970 hittas den lovande artisten Janis Joplin död av en heroinöverdos – bara 27 år gammal är hennes liv över. Hon får aldrig se sitt debutsoloalbum Pearl släppas, än mindre bli hyllat som ett av århundradets bästa album.

Janis Joplin föddes mitt under andra världskriget, i Texas 1943. I hemstaden Port Arthur upptäckte den unga flickan bluesmusiken, och föll handlöst för genren – något som gjorde att hon stack ut i det vita medelklassområdet där hon bodde med sin familj. På 50-talet hörde det inte till vanligheterna att vita amerikaner som hade det gott ställt i sydstaterna lyssnade på bluesmusik.

Under uppväxten blev Janis Joplin mobbad av sina kamrater – hon var överviktig och led av akne, något som gjorde att hon kallades för ”gris” och ”hora”. Den elaka behandlingen gjorde att Joplin lämnade Texas så fort hon kunde.

Annons

– De skrattade mig bort från kalssrummet, bort från stan, bort från delstaten, har Janis Joplin sagt.

Lämnar hemstaden för San Fransisco

Från Texas tar sig Joplin till hippiemeckat San Fransisco 1963, när hon är 20 år gammal. Janice börjar jobba med musik, tar jobbuppdrag som sångerska och bildar band. Det är också där, i stadsdelen North beach, hon för första gången kommer i kontakt med droger, och det dröjer inte länge innan Joplin fastnat för amfetamin.

Janis Joplin.

Amfetamin, alkohol och heroin tar snabbt sitt grepp om Janis Joplin, och när hon är som djupast i träsket väger den tidigare överviktiga artisten bara strax över 40 kilo. Oroliga för henne väljer artistens vänner att samla ihop pengar till en bussbiljett hem till Texas igen, och 1965 återvänder Joplin till hemstaden.

Annons

Enligt Janis Joplins syster, Laura Joplin, är perioden då Janis är tillbaka Port Arthur en ”mycket positiv period i hennes liv”. Janis slutar dricka alkohol och ta droger, och börjar läsa antropologi på universitetet. Drömmen om musik lever dock vidare, och artisten reser till Austin för att uppträda på barer och pubar.

Emellertid kommer alkohol och droger in i Janis Joplins liv igen, samtidigt som hon fokuserar på att skriva musik och hitta sitt eget sound. 1966 återvände Joplin till San Fransisco och går med i bandet Big brother and the holding company. Bandet släpper flera album och blir allt mer populära. Albumet Cheap thrills toppar listorna, säljer i flera miljoner exemplar och blir ett av årtiondets mest hyllade album. Men bara ett par månader efter albumet kommit ut väljer Joplin att lämna bandet för att satsa på sin solokarriär.

Joplins missbruk blir värre

Samtidigt faller Joplin ner i ett djupare hål av missbruk. 1969 uppges artisten använda heroin till ett värde av 2000 kronor om dagen, och problemen med droger och alkohol börjar gå ut över hennes liveframträdanden med hennes nya band Kozmic Blues Band.

Annons

1970, bara månader före sin för tidiga bortgång, börjar Janice Joplin spela in sitt debutsoloalbum Pearl. Albumet toppar Billboardlistan när det släpps, och säljer fyra gånger platinum. 2012 hamnar det också på plats 125 när magasinet Rolling stone listar världens 500 bästa album genom tiderna.

Janis Joplin 1969.

Men inget av det där får Janis Joplin uppleva. Den fjärde oktober 1970 ska artisten dyka upp i en studio för att göra kompletterande inspelningar, men uteblir. Hennes manager skickas till hotellet där hon bor för att hitta henne. När hon inte svarar på hans knackningar bryter han upp dörren, och hittar henne död på golvet med bruten näsa och blodiga läppar. Det bekräftas att hon gått bort av en heroinöverdos.

Askan efter den 27 år gamla artisten sprids i Stilla havet efter en privat begravningsceremoni.

Källa: Grunge.

Annons