Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jerry Williams dolde sjukdomen – in i det sista

23 mar, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Jerry Williams var en av Sveriges mest älskade artister under flera årtionden.
Mot slutet av sitt liv var han svårt sjuk i cancer – något han dolde för sin omgivning.
– Under den perioden kan man också säga att han var otroligt stark. Det fanns inget tycka synd, berättar Ulf Bengtsson i dokumentären Jerry Williams.
Annons
Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

I mars 2018 avled artisten Jerry Williams av cancer, 75 år gammal. Han hade då underhållit det svenska folket i 50 år, och blivit en av våra mest älskade artister och showmän.

I dokumentären Jerry Williams, som SVT sände ett år efter den sorgliga bortgången, fick fansen en inblick i artistens karriär och arbetsliv – men han ville inte blanda in sin fru och sina barn.

– Han såg ingen anledning att blanda ihop artisten Jerry Williams med familjelivet. Det får man respektera. Det har gått jättebra för hans barn och Britten. Jag tycker han hade rätt inställning, säger vännen Leif Malmgren i SVT-dokumentären.

Vännerna visste inte at Jerry Williams var sjuk

Många av artistens vänner hyllar hans trygghet och vilja att separera det offentliga och det privata.

Annons

– Han hade en stark självinsikt om vad som var rätt och vad han skulle stå för. I hans fall var det kärleken till musiken och hans rötter, men också hans familj. Att låta dem utvecklas och bli det bästa de kunde bli. Där var hans prioritet att hjälpa och att bistå. Att inte blanda ihop sitt offentliga liv med privatlivet, förklarar vännen Ulf Bengtsson i dokumentären.

Just för att Jerry Williams, som egentligen hette Erik Fernström, hade så stark integritet var det inte heller många som visste att han var sjuk under sina sista år. Samtidigt som han behandlades för cancer fortsatte han jobba som vanligt, och dolde sjukdomen från fansen och allmänheten. Till och med många vänner blev chockade av dödsbeskedet i mars 2018, då de inte vetat om att Jerry Williams var sjuk.

– Under den perioden kan man också säga att han var otroligt stark. Det fanns inget tycka synd, inget av det. Han sa ”it is what it is”, det är vad det är, berättar Ulf Bengtsson i ”Jerry Williams”.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons