Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

69-åriga Jocelyn Cubales kan bli den äldsta deltagaren i Miss Universum

02 feb, 2024 
AvFelicia Güven
FotografTT/Instagram
Jocelyn Cubales 69 år är en kandidat i Miss Universum Filippinerna
Nu står det klart att den första 69-åringen ska tävla i Miss Universum Filippinerna 2024.
– Jag vill inspirera alla filippinska kvinnor, säger Jocelyn Cubales.
Annons
Hollywoodstjärnorna som började sin karriär med skönhetstävlingarBrand logo
Hollywoodstjärnorna som började sin karriär med skönhetstävlingar

Under många år har tävlingen Miss Universum kritiserats för att vara omodern och döma kvinnor efter deras utseende, samt efter rådande normer om hur västvärden anser att en kvinna bör se ut för att vara vacker. Dessutom har man haft många omoderna regler, så som att kvinnorna som deltagit inte fått vara över 28 år, samt att de har behövt vara ogifta och inte ha några barn.

Vad är Miss Universum?

Miss Universum är den största skönhetstävlingen i världen och grundades i USA 1952. Armi Kuusela var den första vinnaren av Miss Universum och representerade Finland. Den första svensken som vann Miss Universum var Hillevi Rombins redan 1955.

Skönhetstävlingen går ut på att kandidaterna i tävlingen deltar under tre veckor i olika moment. I dessa moment väljs semifinalisterna ut till finalkvällen genom att de deltar i tre ronder, bikini, valfri aftonklänning och intervju. Under dessa ronder räknas poäng för varje kandidat och de som får mest poäng kvalificeras till finalen, där samma ronder genomförs.

Annons

2023 beslutade organisationen bakom Miss Universum att slopa de uråldriga reglerna – och kanske kan detta göra tävlingen mer intressant och inkluderande. Exempelvis har 69-åriga Jocelyn Cubales en chans att representera Filippinerna i Miss Universum.

Bright Side skriver att det är Jocelyns dröm sedan länge att bli krönt till skönhetsdrottning och att hon nu har chansen till det. I ett Instagram-inlägg skriver Jocelyn hur exalterad hon är över att få vara en del av Miss Universum.

– Det är väl aldrig försent att starta ett nytt kapitel? Jag känner att jag är ett steg närmre att fullfölja min dröm att få Miss Universum Filippinerna-kronan efter alla dessa år, skriver hon i ett Instagram-inlägg.

69-åriga Jocelyn Cubales

Nu med den upphävda regeln kan 69-åriga Jocelyn Cubales äntligen uppfylla sin dröm och delta i Miss Universum Filippinerna.

Annons

Det är inte hennes första skönhetstävling då hon tidigare har varit representant av Sydasien i Mrs. Universum 2017. Jocelyn har även fem skönhetstitlar, Mrs. Filippinerna Tyskland 2000, Mrs. Filippinerna för Mrs. Asien Internationellt 2014, Mrs. Asien Internationellt 2014 och Mrs. ”Ecotourism” 2014.

Jocelyn har fått massor av stöd från vänner och familj, men framförallt av maken Marc Cubales. Enligt Manila Standard har maken delat sitt stöd på sin Facebook-sida:

– Jag sa till Jocelyn att hon ska följa sitt hjärta. Hennes motivation och mål är att inspirera filippinska kvinnor att fullfölja deras passion och uppnå deras drömmar. Lycka till Joyce, jag finns här för dig.

Miss Universum Filippinerna 2024

I Quezon City kommer 15 kandidater tävla om att vinna kronan för att få representera Filippinerna i Miss Universum, däribland Jocelyn Cubales. Om hon vinner kommer hon att skapa historia som den äldsta kandidaten som deltar i Miss Universum.

Annons

Vi är glada att se att skönhetstävlingen går åt rätt riktning och att en större målgrupp får chansen att bli skönhetsdrottning.

10 modeller som visar att annorlunda är vackertBrand logo
10 modeller som visar att annorlunda är vackert
Annons