Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jon Henrik om relationen till sin dotter – och hans nya mellolåt

19 jan, 2023 
AvJosefin Westin
FotografTT
John Henrik Fjällgren barn
Hennes första tid i livet hölls de ifrån varandra.
Nu berättar Jon Henrik Fjällgren om relationen med sin dotter – och om kopplingen till henne i hans nya mellolåt.
Annons
7 saker du kanske inte visste om Jon Henrik FjällgrenBrand logo
7 saker du kanske inte visste om Jon Henrik Fjällgren

Artisten Jon Henrik Fjällgren har trollbundit publiken ända sedan han 2014 ställde sig på scenen i TV4:s Talang och framförde sin jojk om sin bästa vän Daniel som gått bort. Han har varit öppen om sin kamp med sin psykiska ohälsa och fortsatt beröra med sin musik. Nu är han aktuell i Stjärnorna på slottet men också Melodifestivalen med låten ”Where you are – Sávežan” – som tros handla om ingen mindre än hans dotter.

Nu berättar han om hur relationen till dottern är i dag.

Kunde inte träffa sitt barn

Jon Henrik Fjällgren och hans dåvarande flickvän Maret Nystad fick barn och blev föräldrar till Ella Sáve mitt under brinnande pandemi i oktober 2020.

”Hon är otroligt vacker och helt frisk. Vi är båda glada och stolta över detta och de känns i stort sett overkligt”, skrev Jon Henrik då på Instagram.

Knappt två månader senare gick Jon Henrik ut med att han och Maret gått skilda vägar. Maret Nystad bodde då med sin mamma i Norge. Kvar blev Jon Henrik, som också är renskötare, på sin gård i Mittådalen i Sverige.

Jon Henrik Fjällgren och sin ex-flickvän Maret Nystad under premiären av "Let's Dance" 2018.

Restriktioner kring pandemin, lång resväg och Jon Henriks renskötsel gjorde att han inte kunde träffa sin dotter – över huvud taget.

Annons

– Vi har kontakt via telefon och film, Skype eller vad det heter. Det är jag väldigt tacksam för. Det har varit en svår situation med restriktioner och det är nästan fyra dagars resa för mig att ta mig dit. Som renägare kan jag inte bara lämna hjorden heller. Renarna har ju ben och vandrar dit de vill och då drabbas jag av det. Under våren har jag i princip varit med flocken från februari och i flera månader. Det ena problemet leder till det andra så det är svårt att få ihop allting, säger han i en intervju med Aftonbladet i september 2021.

På frågan om när han såg sitt barn senast svarade han:

– Det var när hon föddes.

”Hon följer mina fotspår”

Sedan dess har relationen till hans numera tvååriga dotter blivit en helt annan. Jon Henrik Fjällgren kan åter träffa sin dotter och hon älskar att se sin pappa uppträda. I sina sociala medier har han bland annat delat med sig av en video där man ser hans dotter stappla fram mot en stor renflock. Under den har han skrivit ”Kärlek”.

Annons

– Jag träffar henne mycket, så det känns väldigt bra. Det var pandemin där, men nu känns det bättre och vi ses och vi umgås, och det är fint att se hur hon utvecklas och hur hon följer mina fotspår, säger han till Nyheter24.

Enligt honom har de många likheter och en gemenskap i musiken. Ella vill gärna se ut och vara som sin pappa.

– Det är häftigt, en häftig känsla. Man känner igen sig själv, säger han till Nyheter24.

Låtens dolda koppling till dottern

Så hur var det då med hans mellobidrag ”Where you are – Sávežan” och dottern? Inför sin medverkan i Stjärnorna på slottet berättar han mer om den.

– Den här låten har en väldigt stor mening för mig personligen. Jag hoppas att den kommer att beröra och kommer kännas väldigt stark, säger han till Feminas tv-team på plats.

Jon Henrik Fjällgren avslöjar också att den är kraftfull och lite annorlunda jämfört med vad vi hört av honom tidigare. Han framför låten tillsammans med artisterna ARC North och Adam Woods.

I dag är han dessutom mycket starkare och har fått verktyg för att hantera sitt mående.

– Det är det som den här låten handlar om, det starka band jag har till den här låten och den personen som jag skrivit den till.

Enligt SVT Sápmi är det samiska ordet Sávežan en böjning på namnet Sáve, som blir min lilla Sáve.

Annons