Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Jönssonligan–skådespelaren visste inte att han var sjuk

06 okt, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT/Youtube.
Nils Brandt blev Rocky med hela svenska folket i den första Jönssonligan-filmen – men bakom kulisserna hade skådespelaren hälsoproblem.
Efter en hjärtoperation fick Brandt veta att han led av leukemi, och bara en månad senare gick han bort.
– När folk dör i den åldern tycker jag att det är för tidigt, har Ulf Brunnberg sagt.
Annons
5 älskvärda filmer från 80-taletBrand logo
5 älskvärda filmer från 80-talet

Som den sötsaksälskande Rocky i Varning för Jönssonligan blev finlandssvenska skådespelaren Nils Brandt en del av svensk filmhistoria. Även om han senare ersattes av Björn Gustafson och Dynamit-Harry, så är han en folkkär karaktär.

Jönssonligan är dock långt ifrån allt som Brandt är känd för – skådespelaren slog först igenom i slutet på 60-talet som Muminpappan i Mumintrollet, men också tv-serien Dagar med Knubbe och Ingmar Bergman-klassikern Fanny och Alexander.

Nils Brandt i Mumintrollet, en serie från 1969.

Även om många av hans jobb var i Sverige, så valde Nils Brandt att bo med sin familj – hustrun Susanna Ringbom och deras tre barn – i Helsingfors. Familjen hade också ett sommarboende i den finska skärgården, där Nils och Susanna planerade att bli gamla tillsammans.

Annons

– Där trivdes vi väldigt bra och vi hade planerat att som pensionärer flytta dit och eventuellt hamna på ålderdomshem där. Men sen gick det som det gick, har Susanna Ringbom berättat i en intervju med Expressen 2020.

Nils Brandts kamp för hälsan

Medan karriären gick som tåget kämpade Nils Brandt nämligen med sin hälsa bakom kulisserna. Han drabbades tidigt av hjärtproblem, och tvingades till slut genomgå en bypass-operation. Men det som skulle bli början på ett nytt liv med bättre hälsa, blev istället början på slutet. När Nils gick på kontroll på sjukhuset efter den omfattande operationen reagerade läkarna på att hans värden inte var så bra som de hade hoppats, och det gjordes vidare undersökningar.

De dåliga värdena berodde dock inte på operationen – istället visade det sig att skådespelaren var sjuk i leukemi. När Brandt väl hade fått sjukdomsbeskedet så blev han snabbt sjukare.

– På en månad från det att de konstaterade det, en månad senare var han död, säger hustrun Susanna till Expressen.

Nils Brandt som Rocky i Jönssonligan.

Nils Brandt blev 58 år gammal, och sörjdes av familj, vänner och kolleger. Ulf Brunnberg, som spelade mot skådespelaren i Varning för Jönssonligan, saknar sin vän, som han hjälpte i vimlet.

– Jag blev ju lite social mentor till honom när han var i Sverige, säger Ulf Brunnberg i Expressen, och fortsätter:

– När folk dör i den åldern tycker jag att det är för tidigt.

Annons