Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Josephine Bornebusch om nya Älska mig: “Jag har mer att berätta”

05 sep, 2020 
AvJessica Rådne
FotografFoto: TT, TV4, NENT Group
Josephine Bornebusch NENT presenterar höstens program, Stockholm, 2020-08-25 (c) Karin Törnblom / TT Kod 2377
Trippelaktuell med Älska mig säsong två och långfilmen Orca, samt vinst i Kristallen 2020. Josephine Bornebusch om hennes ”baby”, kommande säsongen av Solsidan, och vad som driver henne att vara kreativ – även när hela världen tryckt på paus.
Annons
Vi pratar karriär med högaktuella Josephine BornebuschBrand logo
Vi pratar karriär med högaktuella Josephine Bornebusch

I höst väntar inte mindre än tre premiärer för manusförfattaren, skådespelaren och regissören Josephine Bornebusch, 38. Först ut är säsong två av den hyllade tittarsuccén Älska mig som släpps på Viaplay 13 september.

– Jag vill ge tittaren en godispåse av känslor. Jag vill att man ska skratta, gråta, skämmas och vara nervös, alla känsloregister på samma gång, säger hon när vi möts på hotell Diplomat i Stockholm.

Nya ansikten i Älska mig 2

Minns du handlingen? Stens (Johan Ulveson) fru har gått bort och familjen med vuxna dottern Clara (Josephine Bornebusch) och tonåringen Aron (Gustav Lindh) försöker gå vidare – på varsitt vis. De träffar alla kärleken under seriens gång, men i takt med att vardagen kommer i kapp börjar förhållandena knaka.

Tydliga sprickor växer fram. När säsong två tar sin början har två år gått.

– Första säsongen slutade på en high, att alla hade den ganska bra. Det vill man inte i en serie att alla ska få ha det bra hela tiden, säger Josephine.

Annons

Förutom originalcasten spelar även Ulf Stenberg, Anders Mossling, Alexander Abdallah och Julia Marko Nord i säsong två.

– När jag skrev tvåan så ville jag röra till det lite för karaktärerna, så då behövdes det komma in nya personer, säger Josephine. Om säsong ett handlar om att hitta kärleken så handlar säsong två om att försöka behålla den.

Vann Kristallen 2020 för Bästa tv-drama

En dunderglad Josephine Bornebusch mottog tv-priset Kristallen för serien Älska mig i kategorin Årets tv-drama 2020.

Älska mig har verkligen tagits emot väl och finns nu även att se på SVT Play. När Josephine och teamet bakom serien (som hon alltså själv skrivit, regisserat och spelar en huvudroll i) fick ta emot priset Årets tv-drama på Kristallen 2020, trodde hon ändå knappt det var sant.

Älska mig är ju min Baby. Jag var 99 procent säker på att vi inte skulle kamma hem det eftersom det var hård konkurrens. Det var så otroligt förvånande men jag är jätte-, jättestolt och jätteglad. Det är obeskrivligt. På riktigt tror jag inte att jag varit så glad över någonting någonsin.

Annons

– Jag har fått oerhört fin feedback på Älska mig och har själv varit lite chockad av det. Jag tror att folk tycker om den för det är sådan hög igenkänning, berättar hon. Jag har fått väldigt personliga meddelanden av typen ”jag har också en mamma som har gått bort”, om hur man har hanterat de känslorna, att det är skönt att höra om någon som har träffat någon ny, att det är inte för sent, om hoppet. Jätterörande meddelanden.

älska mig 2
Josephine Bornebusch med regi-hatten på under inspelningen av Älska mig säsong två.

Om succén med Älska mig fortsätter är Josephine inte främmande för att skriva fler säsonger, tvärtom.

– Jag försöker alltid tänka att man gör en säsong i taget. Att göra det man gör här och nu så bra som möjligt är viktigt. Och det är många parametrar som ska stämma. Först behöver man ha en hel story som man vill berätta. Sedan ska alla med på tåget och det ska inte krocka med andra jobb. Men jag stänger inga dörrar, det känns som att jag har mer att berätta om dem, säger hon.

Annons

Blixtskrev biofilmen Orca om isolering

Josephine Bornebuschs andra stora höstprojekt är långfilmen Orca som har biopremiär 30 oktober och kort därefter, 13 november, kommer till streamingstjänsten Viaplay. Filmens titel anspelar på ”att orka” men även på det latinska ordet för späckhuggare, orca, som är ett av världens mest sociala djur. Filmen utspelar sig i ett antal människors hem, där de fått isolera sig på grund av en pandemi. Hög igenkänning igen? Jajemen.

Idén till Orca föddes i våras ur frustrationen av att Josephines stora tv-projekt Harmonica var tvunget att läggas på is på grund av coronarestriktioner.

– Jag tänkte att om man inte kan vara jättemånga människor på samma plats, så kanske man kan vara några få. Om skådespelare inte kan göra scener med varandra, kanske man kan göra scener en och en.

– Jag kände att ingenting ska kunna stoppa oss. Inget ska kunna döda vår kreativitet. Då kom den här idéen, berättar hon.

Josephine bornebusch orca
Josephine Bornebusch har en roll i långfilmen Orca som hon skrev när coronapandemin bröt ut.

Josephine skrev serien i blixtfart. Efter tre veckor hade hon ett manus redo och veckan därpå började ett miniteam att spela in. I filmen medverkar bland andra Johan Rheborg, Erik Johansson, Alba August, Marie Göranzon och Vera Vitali. Ingen av karaktärerna träffas fysiskt, utan håller kontakten via telefon och datorer.

Annons

– Det har varit en extremt snabb process som började som ett experiment och slutade som någonting som jag inte var beredd på. Det har blivit en film som är otroligt nära fastän den handlar om distansering, säger Josephine.

Solsidan säsong 7: ”Som att komma hem”

På frågan om det är ett framgångskoncept att själv skriva manus för att sedan kunna regissera och även skådespela, svarar Josephine att det inte är ett måste framåt.

– Jag är nybörjare på den kreativa sidan, förklarar hon. Jag har ingen målbild att jag ska ha alla hattar på mig samtidigt i allt jag gör. Det har mer blivit så när jag inte har haft något annat projekt och känt ”jag börjar skriva något”, som jag sedan känt att jag gärna vill regissera. Och så har jag av en slump även spelat.

solsidan
Johan Rheborg och Josephine Bornebusch spelar det gifta paret Fredde och Mickan i Solsidan på TV4.

Det går nästan inte att sitta ned med Josephine Bornebusch utan att ta upp Solsidan, TV4:s långkörare i vilken hon under 12 år spelat överklasshustrun Mickan. I höst börjar arbetet med säsong sju. Hur känns det?

Annons

– Det känns länge! Jag svarar varje år att det här var nog sista gången vi kramade ur allt vi kan. Sedan går det ett år och man tänker att vi nog ändå skulle kunna göra en säsong till för att det är så kul. Om efterfrågan finns där så finns det ingen anledning till att inte göra det. Den här säsongen känns jätterolig att gå in i med massa roliga idéer, och det var två år sedan sist. Det känns som att komma hem.

Vad har du mer för framtidsplaner?

– Just nu sitter jag i postproduktion för Orca och Älska mig med final touches. Sedan sitter jag och utvecklar tre andra projekt. Jag sitter även i prepp inför Harmonica, serien som vi fick skjuta på, och sedan ska vi göra Solsidan. Så det är ett täckt år. Jag tycker att det är ett ganska drömmigt läge jag befinner mig i just nu. Jag är väldigt tacksamför det, säger Josephine.

LÄS MER:

Annons