karin adelsköldS
Åsa hamnade i klimakteriet vid 28 års ålder
2:44

Efter reklamen: Åsa hamnade i klimakteriet vid 28 års ålder

(2:44)

Slå på ljud

Komikern Karin Adelsköld, 47, är allt som jämt öppen med sitt mående, bara härom året berättade hon om sin utmattning. Och ett par år innan det förklarade komikern att hon i relativt ung ålder redan hamnat i klimakteriet. Som 40-åring började hon få oregelbunden mens och kände sig allt varmare i kroppen.

13 påståenden om klimakteriet – detta är myt och sanning

Hamnade i klimakteriet som 40-åring

Svaret kom ett par år senare då hon började känna av vallningar, då kunde Karin Adelsköld koppla samman de olika symtomen med övergångsåldern och klimakteriet.

Perioden där Karin Adelsköld inte visste vad det var som pågick var supertuff för henne, har hon tidigare sagt. Men när hon fick svar kände hon sig tacksam för att få komma in i klimakteriet. Och nu uppdaterar hon sina följare med hennes tips för den som upplever besvär.

Karin Adelsköld drabbades av ångest

”Jag kan fortfarande sova och har världens sexlust!.... Vad är det för afrodisiakum undrar ni? Jo det är HORMONER (och mat & motion). Jag hade min sista mens för två år sen (fyller 48 snart) och efter att ha simmat runt i vallningar och ångest sen jag var 40 läste jag på precis allt som skrivits om östrogen och progesteron och beslutade mig för att testa för ett år sen”, börjar Karin Adelsköld sitt inlägg på sociala medier.

Hormoner fungerade för Karin Adelsköld

Karin Adelsköld gör klart att hormoner fungerade finfint för henne, men är noga med att poängtera att det inte är för alla.

”Trots att jag varit väldigt skeptiskt till framförallt östrogen tidigare. Observera jag kan inte rekommendera det till alla! Men utifrån mina förutsättningar (menopaus, ingen bröstcancer i släkten) gjorde det underverk. Vallningarna försvann efter några dagar. Humöret jämnare. Började känna igen mig själv igen! Kunde sova! Motionera mer! Halleluja!”

Karin Adelsköld: Klimakteriet börjar runt 40 för de flesta

Vidare berättar Karin Adelsköld att hon tycker det är märkligt att inte fler pratar om att man börjar känna klimakteriet i olika åldrar.

”Jag vet att det finns allvarliga risker och att det inte är för alla men jag undrar ändå varför vi pratar mer om riskerna än fördelarna? Och varför pratar vi inte mer om att klimakteriet börjar runt 40 för de flesta? Och att ”klimakteriebesvären” inte slutar bara för att mensen gör det? Är iallafall väldigt tacksam för mina hormoner. Kåt, glad och tacksam.”

Mest läst