Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Kenza Zouiten Subosic uppmanar alla till en alkoholfri jul

21 dec, 2020 
AvSaga Pettersson
Fotograftt
Kenza Zouiten Subosic uppmanar alla till en alkoholfri jul
Efter sina egna tuffa julaftnar uppmanar nu Kenza Zouiten Subosic alla till att tänka på barnen och välja en alkoholfri jul.
Annons
Så påverkar alkohol din kroppBrand logo
Så påverkar alkohol din kropp

Julafton lurar runt hörnet, och det är en stor skara som känner ett pirr i magen över att högtiden snart är här – oavsett ålder. Men så är det inte för alla. Det är inte alla som förknippar julen med värme och kärlek.

Någon som inte bara har positiva minnen från julen är Kenza Zouiten Subosic.

– Julen har varit något som varit ganska jobbigt och tufft för mig, men som med åren nu när jag blivit vuxen och skaffat min egna lilla familj har blivit något som jag verkligen älskar och tycker är mysigt, säger Kenza när hon gästar vännen Klara Elvgrens senaste Youtube-video.

Kenza om julfirandet som barn

Kenzas pappa hade missbruksproblem, och det blev inte alltid den jul som barnen önskat sig – de som bara ville fira jul tillsammans med hela familjen.

– Min pappa hade missbruksproblem, och min mamma var ensamstående med oss tre barn. Det fanns inga pengar liksom. Men det var egentligen inte det som spelade någon roll på julen. Det enda vi ville var ju att pappa skulle komma. Men kom han så blev det också såhär 'är han nykter? eller är han inte nykter?', säger Kenza och fortsätter:

Annons

– Det var många julaftnar där det blev bråk, när han dök upp onykter. Och vissa jular dök han inte upp över huvud taget och då var vi ledsna för det. Det enda vi ville var att fira en jul med hela vår familj.

Uppmanar andra till att skippa alkoholen

I en Instagram story uppmanar Kenza nu alla att tänka på barnen och skippa alkoholen på julafton.

”Glöm inte bort att julen är barnens högtid. Med det sagt, snälla ge dem en alkoholfri jul. Barn förstår mer än du tror, och det kan vara riktigt smärtsamt på så många sätt att se sina föräldrar vara fulla och tappa kontrollen. Det tog mig många år att kunna njuta av julen igen. Även om jag idag som vuxen älskar julen, så kommer minnena alltid att finnas kvar”, skriver Kenza, där hon samtidigt visar upp att hon skickat iväg några julklappar till barnfamiljer som behöver det lite extra.

Hon uppmanar också till att man faktiskt inte behöver fira jul alls, om julen bara är förknippad med något negativt.

”Jag vill också tillägga att det är helt OK att strunta i julen. Se det som en helt vanlig dag som kommer att vara över nästa dag. Och till er som lever i ett hem med en förälder med alkohol- eller drogproblem eller andra mentala problem – håll ut, det kommer att bli bra”.

LÄS MER:

Annons