Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kikki Danielsson om de sexuella trakasserierna under dansbandsåren

05 nov, 2020 
AvElin Jonsson
Fotograftt
Kikki Danielssons ilska efter händelserna – chockerande avslöjandet från dansbandsvärlden.
Under tiden som Kikki Danielsson var som hetast på dansbandscenen fick hon utstå en hel del trakasserier från män, och vid ett tillfälle fick hon försvara sig så pass att hon tvingades slå till en påträngande man.
Annons
En fiktiv sugardatingsite satte dit sexköpareBrand logo
En fiktiv sugardatingsite satte dit sexköpare

När Kikki Danielsson var sångare och frontfigur i succédansbandet Wizex på 70- och 80-talet stötte hon på en hel del män som var allt för påträngande och utsatte henne för förnedringar och trakasserier.

I SVT:s nya dokumentärserie Den svenska dansbandshistorien vittnar Kikki Danielsson om en extremt mansdominerad bransch, och en väldigt tuff vardag för de få kvinnor som då var aktiva i dansbands-branschen.

Kikki Danielsson slår dock fast att det aldrig var hennes medmusikanter som var jobbiga och obehagliga, utan det var männen som hon stötte på ute på turneérna, männen i publiken och de män som ramlade in i henne på krogen.

”Jag är inget sexobjekt som de ska få kladda på”

I den nya serien berättar Kikki Danielsson bland annat om hur hon vid en spelning tvingades kliva av scenen, för att gå och byta om till byxor – eftersom ett gäng med män gjorde allt för att kika upp under kjolen på henne.

Annons

– Jag kommer ihåg en scen i Sundsvall, det var väldigt trångt där. Så kom det ett gäng med tuffa killar som på en given signal lade de sig på golvet och tittade upp under min kjol, säger hon och fortsätter:

– Jag blev så förbannad! Och killarna började asgarva och sedan lommade de iväg, och jag gick och bytte om till byxor. Jag står ju där för att sjunga, jag gör mitt jobb. Jag står inte där som något sexobjekt som de ska få kladda på. Det var oerhört kränkande.

Tvingades med våld försvara sig mot män i publiken

När det begav sig kände svenska country- och dansbandssångaren att män i publiken kunde bli allt för närgångna under spelningarna.

– De kunde stå ett gäng och slå vad om vem som vågade gå längst upp på mitt knä, säger hon i Den svenska dansbandshistorien.

Vid ett annat tillfälle var hon tvungen till att försvara sig från en påträngande man, så pass att hon slog till honom.

– Jag lappade till en kille med hela handflatan i hans ansikte så jag nästan tappade känseln, säger hon i dokumentärserien.

LÄS MER:

Annons