Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kim Persson om livet med Leif GW – beslutet efter olyckan

20 dec, 2023 
AvAino Oxblod
FotografRobert Eklund/TT
Leif GW Persson och Kim Persson.
Leif GW Persson och frun Kim Persson har varit tillsammans i 28 år och gifta i 20 – men det har inte varit en relation fri från konflikt och drama.
I en stor intervju med Dagens Nyheter kliver författarens fru nu fram och berättar om parets liv tillsammans.
– Då gick det liksom inte att motstå, säger Kim Persson.
Annons
10 grejer du kanske inte visste om Leif GW PerssonBrand logo
10 grejer du kanske inte visste om Leif GW Persson

Den var i december 1995 som Kim Persson träffade sin framtida make Leif GW Persson för första gången, på en fest hos gemensamma bekanta. Han kom till festen med en annan kvinna, men var mest intresserad av Kim. De dansade och mot slutet av kvällen satte han sig bredvid henne i soffan.

– Då blev jag faktiskt irriterad. Han sa att det är alldeles nödvändigt att vi måste ses igen. Det enda jag visste om Leif då – förutom lite om vad han jobbar med – var att han är en womanizer. Och vem vill bli kär i en womanizer, säger Kim Persson i Dagens Nyheter.

Kim Perssons första make hade varit 19 år äldre, och hon hade efter skilsmässan bestämt sig för att aldrig vara ihop med äldre män. Trots det lyckades 12 år äldre Leif GW Persson få henne på fall. På omvägar fick han tag i Kims telefonnummer och bjöd ut henne på dejt.

Annons

Det blir början på deras relation, som ska kantas av problem. Hösten därpå går Leif in i väggen, och Kim får dra ett stort lass. Efter sex år tillsammans väljer Kim att lämna honom. Att bli lämnad gör dock Leif GW gott – han hittar en motivation att ta tag i sitt liv på nytt, slutar dricka alkohol och blir hälsosam. Sedan börjar han söka bekräftelse hos exflickvännen igen, och blir vad Kim kallar ”hudlös”.

– Och då gick det liksom inte att motstå, säger Kim Persson till Dagens Nyheter.

Leif GW Persson och frun Kim Persson 2023.
Kim och Leif GW Persson syns ibland ute i kulturminglet tillsammans.

Krockade med bilen – gifte sig

När de blir tillsammans igen händer något som vänder allt upp och ner. I januari 2002 voltar Leif GW Persson med sin landrover, och krockar med en klippa. I bilen sitter också Kim, något som inte nämns i tidningsbevakningen, och hon ser olyckan som ett tecken. Nu ska de inte vara ifrån varandra mer.

Ett år senare har Leif GW Persson och Kim Persson gift sig, och sedan bröllopet 2003 har Kim inte arbetat. Leif GW Persson är väldigt generös med sina pengar, så Kim har inte behövt, men har ibland funderat över om det var ett bra beslut.

– Det har föresvävat mig – att det var dumt. Det finns ju något med gemenskapen på en arbetsplats. Man tillför något. Jag har fått erbjudanden genom åren. Men Leif sade någon gång: Om du börjar jobba igen kommer det att gå åt helvete för oss.

Annons