Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Klasse Möllberg drabbades av prostatacancer – uppmaningen till andra

12 jan, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT,
Electric banana band-sångaren Klasse Möllberg drabbades av prostatacancer 2012, något som upptäcktes på en läkarundersökning.
Artisten och skådespelaren räddades av att läkarna kunde agera i tid.
– Då var det skarpt läge. Då gick det rätt raskt, har han berättat för Aftonbladet.
Annons
Sven Melander åter drabbad av cancerBrand logo
Sven Melander åter drabbad av cancer

Klasse Möllberg är främst känd som Banarne i barnprogrammet Trazan och Banarne, och som sångare i Electric banana band där han spelar tillsammans med Lasse Åberg och Janne Schaffer. Den första säsongen av programmet sändes redan 1976, och bandet turnerar än idag.

Möllberg var 64 år gammal när hans läkare 2012 upptäckte att han hade drabbats av prostatacancer, efter att han hade gjort ett årligt test. I en intervju med Aftonbladet har Klasse Möllberg berättat att han började sina regelbundna undersökningar redan på 1990-talet, efter att vänner drabbats men upptäckt det för sent.

– Det är väldigt viktigt att man testar sig. Jag har kamrater som inte har gjort det, och när de väl testat sig så har det varit för sent, har han sagt till Expressen.

Annons

Avvaktade operation

När läkarna fick tillbaka resultatet på PSA-testet, som är det prov som görs på prostatan, så var han utomlands och kunde inte påbörja behandling. Men eftersom tumörerna var små och cancern inte så aggressiv så avvaktade de med operation.

– De hade hela tiden koll på mig. Sedan när det väl small till, då kände läkaren en utbuktning på prostatan. Då var det skarpt läge. Då gick det rätt raskt, har han berättat för Aftonbladet.

Efter operationen har Klasse Möllbergs PSA-värden legat på noll, och han har mått bra, berättade han 2018. Artisten är noggrann med att lyfta sjukdomen, och vill att det ska bli vanligare för svenska män att testa sig.

– Man ska gå och testa sig och inte blunda för det här.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons