Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Pekka Heino lämnade SVT – efter 30 år

11 jan, 2022 
AvAino Oxblod
FotografRoger Tillberg/TT
Pekka Heino är för stora delar av Sverige fortfarande helt synonym med SVT, trots att programledaren lämnade kanalen 2017.
Efter över 30 år som programpresentatör och programledare valde Heino att säga upp sig.
– Hade jag haft en sådan chef hade jag nog sagt upp mig tidigare, har han sagt till Aftonbladet.
Annons
12 kända programledare som blivit ett parBrand logo
12 kända programledare som blivit ett par

I över 30 år jobbade Pekka Heino, 60, på SVT. Han började karriärresan på kanalen 1985, när han blev hallåa på SVT2, och gick sedan vidare till att leda program som Röda tråden, Tusen och en bild och Entré på 1990-talet. Under flera år har han också varit Sveriges kommentator för Eurovision song contest, en roll som de senaste åren axlats av Edward af Sillén.

2011 blev Pekka Heino en av programledarna för Go' kväll, och där blev han kvar tills det att han lämnade kanalen helt sex år senare.

Sedan han sade upp sig från public service gör Pekka Heino den typen av uppdrag han inte gjorde när han var anställd på SVT. Han har också varit programledare i radio.

– Jag jobbar som konferencier och moderator och skriver också lite. Jag gör helt enkelt saker som jag inte fick göra när jag var anställd på SVT, vilket var en av orsakerna till att jag valde att säga upp mig i helt fel ålder. Under alla år hade jag ändå en chef som var förstående och som litade på mitt omdöme. Men det finns andra chefer som säger nej till allt utan en motivering, och jag vet att kollegor varit totalt frustrerade. Hade jag haft en sådan chef hade jag nog sagt upp mig tidigare. Det hade drivit mig till vansinne. Men de sista sju åren på Go’kväll var så roliga och gav mig så mycket, då hade jag inte något behov att göra annat, har har berättat för Aftonbladet.

Annons

Pekka Heino: ”Alltid varit impulsiv”

Även om den forna programledaren inte tycker om att ångra saker han har gjort, kan han i efterhand se att det kan ha funnits andra alternativ än att lämna SVT helt.

– Jag ångrar aldrig grejer. Men jag kan analysera mig själv och kanske tycka att jag borde ha sonderat lite om det fanns alternativ. Jag har alltid varit impulsiv, vilket gjort att jag tänkt att jag nästa gång borde ta ett steg tillbaka och räkna till tio, sa han i Aftonbladet.

På det privata planet har det skett mindre förändringar än i karriären – Pekka är sedan 30 år lyckligt kär i maken Erik Kristensen, 56, som han gifte sig med 2015 på ett bröllop där Mona Sahlin var vigselförrättare. Paret valde tidigt att inte skaffa barn tillsammans, och trivs bra med att inte vara pappor.

Pekka Heino och maken Erik Kristensen i november 2021.

– Där är vi fullständigt överens. Vi har det så bra som vi har det och ingen av oss har känt ett behov av att se en liten kopia av oss. Men när vi blev ihop var det ju inte lika vanligt med gaypar som hade barn. Det är också svårt med adoption eftersom ytterst få länder godtar gaypar som adoptionsföräldrar.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons