Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Mörka verkligheten bakom kulisserna för Stefan och Krister

10 jan, 2022 
De ägnade karriären åt att få publiken att vika sig av skratt – men bakom kulisserna var det mörker.
I nya dokumentären Framgång och jäkelskap berättar Stefan och Krister-stjärnorna om kollaps, tragiska dödsfallet och beslutet att dra sig tillbaka.
– Det kändes som att det var slutet på Stefan och Krister, säger Stefan Gerhardsson i dokumentären.
Annons
Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Så stöttar du någon i sorg

Det var 1981 som vännerna Stefan Gerhardsson och Krister Classon började sätta upp trubadurföreställningar med komiska inslag i Halland, som de kommer ifrån. Med tiden insåg duon att det var genom sin buskishumor som de skulle nå framgångar. Det rikstäckande genombrottet kom med revyn Skåpbubblor som de spelade i fem år i Falkenberg mellan 1988 och 1993. Därefter avlöste framgångarna varandra.

Humorduon Stefan och Krister gjorde stor succé.

Nu visas en ny dokumentär om den numera legendariska buskisduon Stefan och Krister, Framgång och jäkelskap, på TV4. Under sina mest intensiva år jobbade de två konstant med att ha sina revyföreställningar, skriva manus och spela in tv-program.

Annons

– Det var inget jobb man gjorde där på plats och sedan åkte hem och var ledig. Man läste manus på vägen hem och läste manus när man somnade och läste manus när man vaknade, säger Krister Classon i dokumentären.

Kraschen efter succén

Samtidigt som karriären krävde mycket av dem hade de båda varsin fru och två respektive tre barn.

Till slut blir pressen för mycket. Efter många år av tung arbetsbörda och uppmärksamhet kollapsar Krister Classon i hotellduschen efter en premiärkväll 1998. Det får honom att bestämma sig för att sluta skådespela, och istället fokusera på att regissera och skriva manus. Men trots beslutet mår han bara allt sämre, och överväger att ta sitt eget liv.

Det enda som hindrar honom är tanken på att hans familj skulle hitta honom död. Insikten blir en vändpunkt, och komikern söker vård. Efter besök hos en psykolog får han till slut diagnosen bipolär, något som blir en lättnad för honom.

Annons

– ”Då är jag ju normal för nu vet jag att jag är sjuk”, säger Krister i dokumentären.

Vännens hjälp i sorgen

Stefan och Krister gör en sista föreställning tillsammans efter ett 20 år långt samarbete. Men även om de slutar jobba tillsammans förblir de vänner. När Stefan drabbas av den ofattbara tragedin att hans 14-åriga son dör i en olycka 2008, så är Krister där och hjälper.

– Det var naturligtvis jobbigt framför allt för mig, Carina och familjen var det tufft. Det tog bara något dygn så var Krister där och hjälpte mig och tog hand om många telefonsamtal, och Janne Andersson också, med journalister som ville fråga saker och ting. Tack var dem så gick det bra. Det är skönt att ha sådana vänner, säger Stefan Gerhardsson i Framgång och jäkelskap.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons