Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Klimax och Lisen – så gick det sedan för syskonen Wästberg i Tre kronor

04 jan, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt, TV4, SF STUDIOS
De spelade bror och syster i såpan Tre kronor. Men hur lever Sara Möller och Niclas Olund, som agerade Lisen och Klimax Wästberg, i dag? Femina vet.
Annons
Se 5 kändisar som fyller jämnt 2023Brand logo
Se 5 kändisar som fyller jämnt 2023

Såpoperan Tre kronor hade primär 1994 och kom snart att älskas av ett helt land. Handlingen kretsar kring några av familjerna i det lilla samhället Mälarviken. Det är en historia om kärlek, familjerelationer, om värme och gemenskap. Serien slutade sändas 1999 och under de fem åren blev det totalt 123 delar.

Birgitta och Hans Wästberg spelades av Christina Schollin och Ulf Brunnberg.

En av familjerna i fokus, under de första säsongerna av serien, var familjen Wästberg. Christina Schollin spelade Birgitta Wästberg, Ulf Brunnberg gestaltade hennes make. Paret hade också två barn: Hans-Åke Wästberg, kallad Klimax, och Lisen Wästberg. Klimax och Lisen spelades av Niclas Olund respektive Sara Möller.

Så gick det sedan för Klimax i Tre kronor

I serien råkade Klimax ut för ett brutalt öde. Han sköts av sin egen far, då denne skulle råna postkontoret. På grund av skadorna hamnade Klimax i rullstol. Senare blev han tonårspappa till lille River, då han och Bimbo, spelad av Oyana Lugn-Rodriguez, blev gravida. Bimbo, eller Sirpa Koskinen som hon egentligen hette, dog sedan tragiskt i en bussolycka och Klimax blev änkeman och ensam med den lille sonen – inte ens 20 år gammal.

Niclas Olund spelade Klimax.

Klimax spelades av Niclas Olund, född 1977, som var 17 år gammal då han fick rollen. Niclas har senare synts i andra produktioner, som Drömprinsen – filmen om Em (1996) och Svenska hjältar (1997). Han har fortsatt att arbeta med film och tv- men bakom kameran. Han är ljustekniker, AV-tekniker och fotograf och är bosatt strax utanför Stockholm.

Annons

Så gick det sedan för Lisen i Tre kronor

Också Lisen hade det rejält kämpigt i tv-serien Tre kronor. Lisen var bästis med Sanna (spelad av Zara Zetterqvist) och Bimbo men började, efter att hennes far, hans Wästberg, dömts till fängelse må rejält dåligt. Det blev heller inte bättre då hennes mor, Birgitta, försökte begå självmord. Lisen var ihop med Taggen, men relationen gick i kras efter att Lisen falskt anklagat sin konfirmationspräst Kaj, Taggens adoptivfar, för sexuella övergrepp. När det visade sig att Lisen ljugit flyttar hon till ett skolinternat och försvinner ut ur serien.

Sanna, Tanja och Lisen.

Lisen Wästberg spelades av Sara Möller som i seriens början var 15 år gammal. Efter Tre kronor lämnade hon tv-branschen och utbildade sig till läkare, en tanke som hon haft sedan hon var 15.

Sara Möllers demoskiva.

– Jag ville begripa mig på människor, hur det funkar att vara människa, har Sara berättat i en intervju med P4.

Annons

Hon berättar att hon verkligen finner möten med människor, med patienter, givande med yrket.

För några år sedan släppte hon även en skiva, som fick fina recensioner.

– Jag har sysslat med musik i tio år, berättade hon 2012.

Poesin var grunden till låtskrivandet. Och hon har länge spelat piano – och senare gitarr.

Om sin medverkan i tv-såpan har hon sagt såhär:

– Att vara med i Tre kronor gav en efterklang som jag inte kunde överblicka.

Hon blir fortfarande igenkänd men då, då hon var 15, upplevde hon det hela som jobbigt.

– Det var ganska känsligt och det har nog gjort att jag blivit skygg för sådana sammanhang.

Sara Möller är i dag 43 år gammal och bor strax utanför Stockholm.

Annons