Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Skådespelarna i Tre Kronor – så ser de ut

18 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hela Sverige följde deras öde i långdragna såpaklassikern Tre kronor.
Så här har det gått för skådespelarna sedan succén – och så ser de ut i dag!
Annons
5 stjärnor som var heta på 90-taletBrand logo
5 stjärnor som var heta på 90-talet

Per Ragnar

Per Ragnar var redan en välkänd skådespelare när han blev pastor Sten Frisk med hela svenska folket – en av landets mest ihågkomna såparoller. Men utöver rollen som Sten Frisk har han skrivit en lång rad böcker, gjort utsålda kyrkoturnéer och varit flitigt anlitad som föreläsare. Vid 60 års ålder väckte han en del uppmärksamhet när han fick barn på nytt.

Annons

– Ska jag vara helt ärlig kan jag inte minnas att jag fick uppleva något negativt. Men visst, när det stod på löpsedeln, ”han är 60 och hon 30”, var det säkert människor som tänkte olika saker. Hade det funnits sociala medier hade jag kanske blivit överöst av både det ena och det andra, har han sagt till Aftonbladet.

Tina Leijonberg

Få personer var lika heta i underhållnings-Sverige på 90-talet som Tina Leijonberg. Hon syntes inte bara i Tre kronor, hon ledde också Melodifestivalen och var programledare för Söndagsöppet. Men efter de många framgångarna tog det stopp för Tina i mitten av 2010-talet, och hon gick in i väggen. Hon blev sjukskriven, och började därefter istället arbeta i vården.

Annons

– Jag måste ju jobba och försörja mig. Vissa människor har sagt ”åh, vad pinsamt, hur fan kan du göra det?”. Men jag fattar inte vad de menar med pinsamt. Det är inte pinsamt, och jag måste ha pengar och jag vill inte sjukskriva mig och stämpla, jag vill spara min dagar. Sedan har jag mått pissdåligt i två år på grund av utbrändheten så jag kände att jag också måste träffa människor som har lite problem, även om det såklart inte är samma problem. Men jag har också fått erbjudande om lite roller då och då, men jag har tackat nej till mycket då jag inte har pallat, har hon sagt till Aftonbladet.

Jonatan Rodriguez

Jonatan Rodriguez spelade tonårskillen ”Taggen” från 17 års ålder, och blev snabbt en flickfavorit. Efter serien utbildade han sig till skådespelare på Teaterhögskolan, men hade svårt att få roller för att han var så förknippad med Tre kronor.

Annons

– Det var knepigt, jag var jättetrött på det under en tioårsperiod. För även om man fick jobb kunde man komma ut på scenen och känna hur hela publiken på något sätt bara ”men det är ju han”, har han berättat.

I dag har Jonatan ett långt cv, och har spelat i bland annat Sune - best man, Gåsmamman och Ring mamma.

Polly Kisch

Polly Kisch spelade Alva, lillasyster till ”Taggen”, och var med i de flesta avsnitten av såpan. Efter den inledande tv-karriären utbildade Polly sig till skådespelare på Teaterhögskolan, och har på senare år spelat bland annat på Stadsteatern i Stockholm. Men hon har emellanåt också haft det knepigt, då hon förknippades så mycket med sin genombrottsroll.

Annons

– Serien hade ju en sådan kraft, det fanns ju inte alla kanaler och program som finns nu. Så länge när jag var och provfilmade för saker så sa de att ”du är för förknippad med den rollen”. Jag tyckte nog att det var ganska jobbigt, ganska länge, har hon berättat för Expressen.

Bertram Heribertson

Bertram spelade Reine, som var gift med Ing-Marie Carlssons karaktär Mimmi. De folkkära rollerna fick till och med en egen uppföljare, filmen Reine och Mimmi i fjällen. Efter Tre kronor har Bertram främst spelar humorteater och fars på scen, men har också spelat i till exempel Finaste familjen.

Ing-Marie Carlsson

Ing-Marie Carlsson är en välkänd skådespelare, som många inte bara minns från Tre kronor, utan känner igen från många av hennes andra roller. Hon har bland annat spelat i en rad Beck-filmer, Vår tid är nu, Syrror samt Morden i Sandhamn. Innan hon spelade i Tre kronor hade hon den ikoniska rollen som Berts mamma, och nyligen uppdaterades hon till Berts mormor i den senaste serien om Bert.

Annons

Sanna Bråding

Sanna Bråding slog igenom som Tanja i Tre kronor, bara 15 år gammal. Efter genombrottet i såpan syntes hon också i bland annat Lukas Moodyssons Ett hål i mitt hjärta.

2008 vände karriären helt, när Sanna greps och till slut dömdes till tre månaders fängelse för narkotikabrott. Hon blev av med alla sina jobb i tv, och har sedan dess berättat om sina självskadebeteenden i boken För mycket av allt. I dag är Sanna Bråding föreläsare och författare.

Christina Schollin

Finns det något som Christina Schollin inte varit med i? Knappt! Efter framgångarna i Varuhuset följde Christina upp med ytterligare en långkörande såpa. I tio säsonger spelade hon Birgitta Wästberg.

Schollin har sedan länge passerat 80, men är fortfarande en aktiv skådespelare på Dramaten. Hon har också synts mycket dottern Pernilla Wahlgrens realityserie Wahlgrens värld.

Annons