Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Mimmi, Taggen och Sanna – detta gör såpastjärnorna från Tre Kronor i dag

05 maj, 2021 
AvLinus Brännström
FotografTT
Zara Zetterqvist då och nu Tre kronor tv4
Trots alla Dramaten-roller är det många som minns Christina Schollin som den olyckliga Birgitta Wästberg.
För Jonatan Rodriguez innebar rollen både skjuts och hinder åt karriären.
– Det kunde kännas som att det stod lite i vägen för andra saker man ville göra, säger Jonatan Rodriguez som spelade flickfavoriten ”Taggen”.
Femina har tittat närmare på vad som hände stjärnorna från nittiotalssåpan Tre Kronor!
Annons
7 saker vi minns från 90-taletBrand logo
7 saker vi minns från 90-talet

För den yngre publiken är hon kanske främst känd som Bianca Ingrossos mormor. Men Christina Schollins gedigna skådespelarkarriär är över 60 år lång och innehåller allt från tunga Dramaten-roller och uppdrag på privatteatrar till mängder av film- och tv-roller.

Men hon var också en av stjärnorna i de första stora såpoperorna.

Schollin hade redan gjort sig både älskad och avskydd som Margareta Öhman i Varuhuset när hon erbjöds rollen som Birgitta Wästberg i Tre Kronor med premiär 1994.

Schollin spelade tio säsonger av Tre Kronor

Hon minns fortfarande tydligt uppståndelsen:

– Man kommer ju hem till folk i deras vardagsrum, det är en enorm genomslagskraft. Det är ju annorlunda jämfört med att stå på Dramatens stora scen och spela teater. Det är ju inte lika många som ser det, säger Christina Schollin till Femina, och fortsätter:

Annons

– Jag hade som krav att det inte skulle vara samma slags rollkaraktär och det var det ju definitivt inte. Birgitta Wästberg i Tre kronor och Margareta Öhman i Varuhuset var vitt skilda. Det bidrog till att jag inte fastnade i ett fack där man betraktades som den rollfigur man höll på med.

Christina Schollin som Margerata Öhman i tv-serien Varuhuset.
Christina Schollin var Margareta Öhman i Varuhuset innan i hon fortsatte i såpoperan Tre Kronor.

Christina Schollin var redan etablerad skådespelare men såporna fungerade också som en plantskola för nya talanger.

En av de unga skådespelarna som fick sitt stora genombrott i det smått ikoniska tv-serien, förutom Sanna Bråding, var Jonatan Rodriguez.

Han var 17 år när han fick rollen som Tage ”Taggen” Lindgren i Tre kronor samtidigt som hans fyra år yngre syster Oyana Lugn-Rodriguez spelade Sirpa ”Bimbo” Koskinen.

Annons

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

– Det var lite speciellt, utbudet var inte så stort och det gjorde att vi hade väldigt höga tittarsiffror. Jag hade något slags föraning om hur det skulle kunna bli eftersom min pappa (Juan Rodriguez) hade varit i samma situation med Varuhuset ett par år tidigare. Men det var ändå en märklig känsla att som 17-åring bli igenkänd överallt, säger Jonatan Rodriguez.

Jonatan Rodriguez, Bengt Järnblad, Polly Kisch och Tina Leijonberg från Tre Kronor-tiden.
Jonatan Rodriguez med medspelarna Bengt Järnblad, Polly Kisch och Tina Leijonberg från Tre Kronor-tiden.

All kände igen honom som ”Taggen”

Han såg Tre kronor som ett bra jobb under åren mellan gymnasiet och scenskolan. Men han fick också smaka på det som många andra vittnat om – att bli väldigt förknippad med en roll.

– Det var knepigt, jag var jättetrött på det under en tioårsperiod. Även om man fick jobb kunde man komma ut på scenen och känna hur hela publiken på något sätt bara ”men det är ju han”, säger Jonatan Rodriguez som sedan många år är en väletablerad skådespelare som spelat på såväl Stockholms stadsteater som Dramaten och gjort mängder av film- och tv-roller.

Annons

För andra skådespelare har såparollerna ställt till det på helt andra sätt. Veteranen Per Ragnar spelade Sten Frisk i Tre kronor – den psykopatiske pastorn som i slutändan kom att ta livet av merparten av rollfigurerna.

Zara Zetterqvist och Sanna Bråding.
Zara Zetterqvist och Sanna Bråding på tiden det begav sig - i dag jobbar Zara inom kustbevakningen.

Han har under sina snart 60 år i branschen spelat allt från Hitler till Luther men knappast någon roll har gjort lika stort avtryck som Sten Frisk. Något som fick till följd att människor blev rädda för honom även i verkliga livet.

Folk blev skrämda av Per Ragnars roll

Han berättar:

– Jag mötte till exempel en dagisgrupp med två fröknar i täten. När de fick se mig så vrålade de ”Sten Frisk, ta skydd” och drog in ungarna bakom ett buskage. Stackars ungar! Fantastisk publikreaktion från fröknarna, de var uppenbarligen djupt engagerade i Tre kronor och psykopatpastorn Sten Frisk, berättar Per Ragnar, som dock inte upplever att han haft några problem av att förknippas med rollen.

Annons

– Jag är fascinerad av att Sten Frisk gjorde ett sådant avtryck. Jag gjorde en turné under tio år till 418 svenska kyrkor med mitt Lutherprogram och vilken kommun jag än besökte så identifierade gamla och unga på gator och torg mig som Sten Frisk.DETTA GÖR STJÄRNORNA FRÅN TRE KRONOR I DAG:

Zara Zetterqvist, 40, spelade Sanna Sjökvist

Zara Zetterqvist på vimmel för filmen Gangster.

Trots att Zara Zetterqvist bara var 14 år när hon började spela Sanna var hon redan då välkänd – hon fick sitt stora genombrott redan som åttaåring då hon spelade huvudrollen i Astrid Lindgren-filmen Gull-Pian. Hon hann också med en roll i Björn Skifs-filmen Drömkåken innan hon fick Tre kronor-jobbet.

Efter såpoperan medverkade hon bland annat i filmer som 9 millimeter och Gangster men i dag är det en helt annan karriär som gäller. Sedan många år jobbar Zara Zetterqvist inom Kustbevakningen där hon numera är befälhavare.

Annons

– Vi arbetar i Stockholms skärgård med fritidsbåtar och kontrollerar nykterheten ombord. Sedan gör vi inrese- och tullkontroller på kryssningsfartyg, berättade hon för Dagens Nyheter när hon precis börjat jobbet som kustbevakare.

Christina Schollin, 83, spelade Birgitta Wästberg

Christina Schollin var redan etablerad som tung skådespelare när hon tog sig an rollen som den olyckliga Birgitta Wästberg i alla tio säsonger av Tre kronor.

– Det som är så himla trevligt med att göra sådana här långkörare är ju att alla blir som en enda stor familj. Man sätter sig i sin sminkstol på morgonen och hejar och dricker kaffe med alla kompisarna, säger Christina Schollin till Femina.

Efter Tre kronor har hon bland annat medverkat i Stjärnorna på slottet och, förstås, Wahlgrens värld.

Jonatan Rodriguez, 44, var Tage ”Taggen” Lindgren

”Taggen” blev flickfavoriten i Tre kronor, rollfiguren var med från starten av såpoperan. Skådespelaren Jonatan Rodriguez var 17 år när han fick rollen och hans lillasyster Oyana Rodriguez-Lugn provspelade för Taggens lillasyster Alva – men fick i stället rollen som Sirpa ”Bimbo” Koskinen. Under en kort period medverkade också deras pappa, Juan Rodriguez som även hade en roll i Varuhuset, i Tre kronor.

Annons

Efter såpoperan gick Jonatan Rodriguez på Teaterhögskolan. Han upplevde under en period att det var svårt att vara så förknippad med sin såpa-roll.

– Det var knepigt, jag var jättetrött på det under en tioårsperiod. För även om man fick jobb kunde man komma ut på scenen och känna hur hela publiken på något sätt bara ”men det är ju han”, säger han. Jonatan Rodriguez har dock haft en framgångsrik skådespelarkarriär på såväl scen som i film och tv – han har bland annat spelat i Sune – best man, Ring mamma och Gåsmamman.

Tina Leijonberg, 59, spelade Pernilla ”Pilla” Frisk-Lindgren

Tina Leijonberg spelade Pernilla Frisk i Tre kronor.

På 1990-talet syntes Tina Leijonberg överallt – hon tävlade i Melodifestivalen, ledde Söndagsöppet i SVT och spelade i Tre kronor. Hon har sedan dess medverkat i en lång rad musikaler och utsågs bland annat av Queen-medlemmarna till huvudrollsinnehavare när We will rock you sattes upp i Sverige 2010.

Annons

För några år sedan drabbades hon dock av en utmattningsdepression efter flera livskriser och intensivt jobbande. Efter sjukskrivningen började hon jobba inom vården.

– Jag måste ju jobba och försörja mig. Vissa människor har sagt ”åh, vad pinsamt, hur fan kan du göra det?”. Men jag fattar inte vad de menar med pinsamt. Det är inte pinsamt, och jag måste ha pengar och jag vill inte sjukskriva mig och stämpla, jag vill spara min dagar. Sedan har jag mått pissdåligt i två år på grund av utbrändheten så jag kände att jag också måste träffa människor som har lite problem, även om det såklart inte är samma problem. Men jag har också fått erbjudande om lite roller då och då, men jag har tackat nej till mycket då jag inte har pallat. Det har inte gått, sa hon till Aftonbladet i fjol.

Bertram Heribertson, 66, och Ing-Marie Carlsson, 64, blev Reine och Mimmi

Kim Sulocki, Ing-Marie Carlsson och Bertram Heribertson

Reine och Mimmi var två av de mest folkkära rollfigurerna i serien – så pass folkkära att de faktiskt fick en egen film. Reine och Mimmi i fjällen hade premiär 1997 och räknas alltjämt som en av de största svenska kalkonfilmerna.

Annons

I dag har den imponerande låga 2,5 av 10 i betyg på Imdb. Skådespelarna bakom de äkta makarna var Ing-Marie Carlsson och Bertram Heribertson. Carlsson har efteråt fortsatt jobba flitigt och har bland annat medverkat i en rad Beck-filmer och tv-serier som Syrror, Vår tid är nu och Morden i Sandhamn. Hon är i vår aktuell i den nya Bert-serien på C More – på 1990-talet spelade hon Berts mamma men nu spelar hon hans mormor.

Heribertson har framför allt ägnat sig åt fars och komedi på scen efter Tre kronor men han har också synts i tv-serier som Finaste familjen.


Polly Kisch, 41, spelade Alva Lindgren

Polly Kisch spelade Alva Lindgren i Tre Kronor.

”Taggens” lillasyster Alva var en av de rollfigurer som syntes i flest avsnitt av Tre kronor. Precis som Jonatan Rodriguez valde Polly Kisch, som spelade Alva, att utbilda sig vid Teaterhögskolan efter såpoperan. Hon har också känt av problematiken med att bli alltför förknippad med en roll.

Annons

– Serien hade ju en sådan kraft, det fanns ju inte alla kanaler och program som finns nu. Så länge när jag var och provfilmade för saker så sa de att ”du är för förknippad med den rollen”. Jag tyckte nog att det var ganska jobbigt, ganska länge, har hon berättat för Expressen.

På senare år har Polly Kisch bland annat spelat på Stadsteatern i Stockholm.


Sanna Bråding, 41, spelade Tanja Bengtsdotter

Sanna Bråding spelade Tanja i Tre Kronor.

En av de unga skådespelarna som fick sitt stora genombrott i det smått ikoniska tv-serien var Sanna Bråding – hon var 15 när hon fick rollen som Tanja. Efter såpoperan spelade hon bland annat huvudrollen i Lukas Moodyssons Ett hål i mitt hjärta och var också med i början av Icas reklamsåpa. Bråding har också varit programledare i radio och tv – bland annat för Idol, tillsammans med Tre kronor-kollegan Mogge Sseruwagi, och i P3.

Annons

Men Bråding har också haft mörka perioder med droger och självskadebeteende, något hon själv berättat om i självbiografin För mycket av allt.

2008 dömdes hon till tre månaders fängelse för narkotikabrott.

– Jag blev av med alla jobb och blev utdömd av så många även om jag får skylla mig själv. Fängelset var som att sätta punkt, berättade Bråding för Svenska Dagbladet 2009.
Numera jobbar hon som författare, redaktör och föreläsare.

Mugambwa ”Mogge” Sseruwagi, 42, spelade Abby Sali

Soulmusikern Mugambwa Sseruwagi alias Masayah

Abby var en av de rollfigurer som medverkade i flest avsnitt av Tre kronor. Rollen spelades av Mogge Sseruwagi som till skillnad från många av de andra unga skådespelarna valde att inte fortsätta inom yrket. I stället satsade han på en musikkarriär under artistnamnet Masayah och jobbade som programledare i radio och tv.

Annons

2006 var han programledare för Idol tillsammans med forna kollegan Sanna Bråding. 2007 utsågs han till Sveriges bäst klädde man av tidningen Elle och numera jobbar han också inom modebranschen.

Niclas Olund, 43, spelade Hans-Åke ”Klimax” Wästberg

Niclas Olund, 1995 Foto: Micael Engstrm / IBL Bildbyr

”Klimax” var utan tvekan en av rollfigurerna som hade det allra tyngst. Han sköts av sin far, spelad av Ulf Brunnberg, vilket gjorde att han hamnade i rullstol.

Han fick också en son med ”Bimbo” innan hon dog i en tragisk olycka.
Rollen spelades av Niklas Olund som före Tre kronor syntes i den klassiska ungdomsfilmen Kådisbellan.

Efter såpa-karriären fortsatte han i filmbranschen men på andra sidan kameran. Enligt Aftonbladet har han bland annat arbetat som ljustekniker och fotograf.

Per Ragnar, 79, spelade Sten Frisk

Knappast någon rollfigur från Tre kronor är så ihågkommen som Sten Frisk. Han medverkade med jämna mellanrum ända sedan starten men Frisk blev verkligt minnesvärd då han mot slutet kom ut ur fängelset som en pastor med klart psykotiska drag. Skådespelaren Per Ragnar gick ut Dramatens elevskola redan på 1960-talet och blev en igenkänd tv-stjärna redan på den tiden Sverige bara hade en tv-kanal. Ändå har få av hans roller gjort ett lika stort avtryck som Sten Frisk. Ragnar fyller 80 i vår men har absolut inga planer på att pensionera sig.

– I valborg är jag i Vänersborg och gör en roll i en kommande film om händelserna på Vipeholmsanstalten i Lund på 70-talet där man förstörde de intagnas tänder med karies. I höst kommer en serie på Viaplay som heter Be inte om nåd, där spelar jag en äldre UD-tjänsteman. Så det rullar på, säger han.

Annons