Kristin Kaspersen, 51, är aktuell med sin nya bok Vägen till att leda mig själv. I Nyhetsmorgon berättar profilen om varför hon skrivit boken, som handlar om att hitta balans i livet.

– Det var väl stressen som lade grunden för att du valde att skriva den här boken, undrar programledaren Anna Brolin i programmet.

Kristin Kaspersen konstaterar att hon själv behövde ta ett steg tillbaka.

– Absolut. Det var en period där jag var väldigt stressad själv, och min syrra sa åt mig att ”nu får du ta dig ur det här, för annars kommer du bli sjuk”. Det kände jag också någonstans själv, att den stressen vi själva skapar – för den stressen i världen kan vi ju inte påverka – men den stressen vi själva skapar via bekräftelse eller förväntningar eller antagande. Vi kan skapa mycket tankar som är större än vad de är, och i och med det skapa en stress inom oss själva. Det är det jag vill åt, säger Kaspersen.

Kristin Kaspersen: Gör slut på dåliga relationer

Hon tror att en stor del av den stress många känner i sina liv och relationer kan avhjälpas av att man har mindre förväntningar, och blir bättre på att kommunicera.

– Väga säga vad du vill ha. Säg till din man att "jag vill gärna ha middag när jag kommer hem, för då är jag så himla trött”. Din man fixar det, men han vet ju inte om vad du förväntar dig.

Är man däremot i en dålig relation ska man våga lämna, och på så sätt välja den snabba smärtan före den långsiktiga värken, menar författaren.

– Det gör ont både och. Det är bättre att säga ”nu är det slut, jag känner inte för det här längre, punkt”, och så gör det ont när du gjort det med den personen. Men att gå och leva i en relation som du inte mår bra av och det är jobbigt, då blir det en långsiktig värk. Den stressen som det ger i längden. Ta hellre den kortsiktiga smärtan för att sen kunna ha chansen att komma över den.

Läs mer:

Kristin Kaspersens oväntade bilder med uppvuxna sönerna

Phoenix Parnevik har vuxit upp – bilderna på yngsta sonen

Barack Obama om relationen med dottern Malias pojkvän